“De stad heeft mij veel gegeven”, zegt Maurits. “Als student heb ik er een heel fijne tijd gehad, daarna bouwde ik er mijn leven op. Ik zeg altijd dat Utrecht het mooiste dorp met stadsallures van de wereld is. Het is mijn thuis.”

En voor je huis, vindt Maurits, moet je zorgen: “Daarom probeer ik iets te betekenen voor jongeren die minder geluk hebben met waar ze geboren zijn. Want als je opgroeit in Overvecht of Kanaleneiland, begin je echt met een achterstand.”

Wat is er nu fijner dan je kennis en ervaring overdragen?

Maurits kán die jongeren helpen, en dat doet hij dus ook. “Ik run een bedrijf dat Apple-computers duurzaam repareert, ondernemen zit in mijn bloed. En wat is er nu fijner dan je kennis en ervaring overdragen? Daarom ben ik coach bij Ondernemen doe je zo!, een project waarbij vmbo’ers ontdekken of een eigen zaak iets voor hen is. En geef ik sollicitatietrainingen. Want ik heb inmiddels zoveel van dat soort gesprekken gevoerd, dat ik weet wat werkt.”

Tweede kans

En nee, deze pubers zijn niet altijd even gemotiveerd of beleefd. Daar maakt Maurits zich echter geen zorgen over: bij de uitvoering van de projecten is er altijd een leraar in de buurt die de kinderen kent en bij de les houdt. Bovendien bloeien de lastige klantjes meestal op als ze wat aandacht krijgen.

Maurits
Maurits in actie voor JINC.

“Dit jaar zat er eentje bij die ruzie zocht met een klasgenoot, die zich echt vervelend gedroeg. Maar toen bleek dat hij geïnteresseerd was in ICT, heb ik juist hem een extra snuffelstage bij me laten lopen. Iedereen maakt soms toch fouten? Ik geef zo’n joch graag een tweede kans.”

En die tweede kans heeft zich uitbetaald. “Hij deed het heel goed, hij had aanleg voor het werk. Toen hij ook nog het gevoel kreeg dat ik hem graag mocht, zag ik hem groeien. Hopelijk zie ik hem over een paar jaar bij me terug, als ik personeel zoek!”

Utrechtse toppers gezocht

Wil jij jongeren uit Utrecht ook vooruit helpen? En heb je een bedrijf of werk je voor een onderneming of instelling die wellicht partner van JINC wil worden? Meld je dan aan!

Vind je het leuk klinken, maar twijfel je nog of het bij je past? Laten we je dan drie onweerstaanbare redenen geven om net als Maurits in zee te gaan met JINC Utrecht.

Je helpt jongeren aan een betere toekomst

Zoals in elke grote stad groeien in Utrecht veel kinderen op in wijken met armoede. Omdat ze vaak minder goed weten wat er op de arbeidsmarkt te koop is en ze over het algemeen minder rolmodellen hebben om zich aan op te trekken, betreden zij meestal met een achterstand de arbeidsmarkt.

Jij kan hen helpen! Bijvoorbeeld door hen tijdens een Bliksemstage kort aan de slag te laten gaan in jouw bedrijf, te coachen of te trainen op het gebied van solliciteren, ondernemen of plannen. Dit vergroot de (zelf)kennis van de kinderen enorm, en het geeft ze veel zelfvertrouwen.

Je helpt jezelf aan een leuke én zinvolle ervaring

Als we iets vaak terughoren van onze vrijwilligers, dan is het wel dat ze zelf zoveel aan een training, Bliksemstage of coachingstraject hebben gehad. Omdat ze een heel andere kijk hebben gekregen op deze groep jongeren, bijvoorbeeld. Of omdat ze op een nieuwe manier naar hun eigen bedrijf zijn gaan kijken, een betere coach zijn geworden, het gevoel hebben dat ze uit hun eigen ‘bubbel’ zijn gekomen.

Bovendien: kinderen zijn vaak nieuwsgierig en grappig, ze stellen de meest verrassende vragen en geven enorm veel energie. Dikke kans dus dat je na een project blij naar huis gaat.

Je wordt een betere werkgever

Als je met je bedrijf meedoet aan JINC, stel je je mensen in staat zich in te zetten voor anderen. Dat is niet alleen goed voor de kinderen, maar ook voor je werknemers. Want wie een baas heeft die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt, zo toonde onderzoek van de 1% Club onlangs aan, is positiever, loyaler en productiever. Plus – ook niet onbelangrijk – blijer en tevredener.

Het maakt je bovendien aantrekkelijk voor potentieel talent. Uit datzelfde onderzoek bleek namelijk dat voor de helft van de millennials het MVO-beleid medebepalend is bij de keuze voor een bedrijf. Goed om te weten in deze tijd van krapte op de arbeidsmarkt.

Yes, ik stap aan boord

Als je liever zelf contact opneemt of eerst antwoord wil op bepaalde vragen, kan je ook bellen of mailen met een werknemer van JINC Utrecht.

Mariette van Wessem

Mariëtte van Wessem

Directeur Regio Noord

Profile page