Hieronder staan de meest gestelde vragen – én de bijbehorende antwoorden. Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met ons!

Partner worden

Hoe kan ik JINC steunen?

Je kan JINC steunen door schenking te doen of door met je bedrijf partner te worden. JINC heeft op dit moment 370 partners. Deze bedrijven zijn de ruggengraat van onze organisatie. Partners stellen niet alleen mankracht beschikbaar, maar zorgen ook voor het grootste deel van onze inkomsten.

Hoe kan mijn bedrijf partner worden van JINC?

Wij gaan graag met je in gesprek om te bespreken hoe een partnerschap eruit kan zien. Je kan ons altijd mailen of bellen. Onze contactgegevens vind je hier.

Waarom worden bedrijven partner van JINC?

Wie JINC steunt, helpt talloze jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand aan een betere kans op de arbeidsmarkt. Maar samenwerken met JINC brengt meer! Lees hier hoe jouw bedrijf kan groeien door een samenwerking met JINC.

Kan ik partner worden voor een specifiek project?

In principe worden bedrijven partner van een of meerdere JINC-vestigingen. Jouw financiële bijdrage wordt besteed ten goede van alle kinderen in jouw regio. Mocht je toch alleen een enkel project willen ondersteunen, gaan wij graag met je in gesprek. Neem contact op met een vestiging bij jou in de buurt.

Hoe komt JINC aan haar inkomsten?

JINC vindt continuïteit en onafhankelijkheid belangrijk. Daarom heeft JINC gekozen voor een financieringsmodel waarbij het grootste deel van de inkomsten uit het bedrijfsleven komt. Meer dan 350 landelijke, regionale en lokale bedrijven en (overheids)instellingen hebben zich financieel verbonden aan JINC. Door de inzet van hun medewerkers is JINC in staat de kosten van haar programma laag te houden. Ook vmbo-scholen betalen een bijdrage per project die zij afnemen. Daarnaast ontvangt JINC ook (incidentele) bijdragen van gemeenten en fondsen.

Heeft JINC een ANBI-status?

Ja, JINC is aangewezen als algemeen nut beogende instellingen, de zogenaamde ANBI.

Kan ik doneren met belastingvoordeel?

Ja. JINC is een algemeen nut beogende instelling (ANBI) waardoor zowel eenmalige als periodieke giften aftrekbaar zijn. Meer informatie vind je op de website van de Belastingdienst.

Armoede en kansenongelijkheid

Waarom leidt armoede tot kansenongelijkheid?

In Nederland leeft 1 op de 8 kinderen in armoede. De gevolgen van armoede op de ontwikkeling van kinderen zijn schokkend. Armoede bij kinderen leidt tot lagere schoolprestaties, vooral als gevolg van het lagere opleidingsniveau van de ouders, en grotere kans op voortijdig schoolverlaten, zelfs wanneer de betreffende jongere goed mee kan komen op school. Daarnaast hebben kinderen in armoede een minder goede hersenontwikkeling, lagere (gezonde) levensverwachting en grote risico op armoede op volwassen leeftijd.

Hoe zit het met kansenongelijkheid in het onderwijs?

De onderwijsinspectie constateert dat de kansenongelijkheid in het onderwijs oploopt. De verschillen tussen leerlingen met lager en hoger opgeleide ouders nemen toe. Vergelijken we kinderen met dezelfde intelligentie, dan zien we dat leerlingen met laagopgeleide ouders vaker doorstromen naar een lager onderwijsniveau. Ze krijgen lagere basisschooladviezen, belanden op een laag onderwijsniveau en slagen er nauwelijks in om op te klimmen. Zo blijft veel talent onbenut.

Waarom leidt kansenongelijkheid tot minder kansen op de arbeidsmarkt?

600.000 kinderen groeien op in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Deze kinderen groeien op in een omgeving met veel werkloosheid en weinig mogelijkheden. In de meeste situaties staan zij er alleen voor. Ze hebben geen rolmodel dat hen op weg helpt om hun talenten te ontwikkelen. Er wordt nauwelijks gesproken over werk, solliciteren en over hoe je je op de werkvloer behoort te gedragen. Het gevolg is dat zij minder kans hebben om te slagen op de arbeidsmarkt.

Over JINC

Wat betekent JINC?

Dat is onze best kept secret. Eigenlijk staat JINC nergens voor, maar het is een speelse verwijzing naar Jongeren INCorporated. Dat omdat wij jongeren met het bedrijfsleven verbinden.

Wanneer is JINC opgericht?

JINC is in 2003 begonnen als initiatief tegen de armoede in Amsterdam Nieuw West. Alles over ons ontstaan lees je hier.

Hoeveel leerlingen bereikt JINC?

JINC helpt jaarlijks 47.000 kinderen aan een goede start op de arbeidsmarkt. Lees hier meer over ons werk.

In welke regio’s is JINC actief?

Inmiddels zijn we actief in vijftien regio’s: Amsterdam, Arnhem, Breda, Flevoland, Groningen, Haaglanden, Kennemerland, Leeuwarden, Leiden, Oost-Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Tilburg, Utrecht, Zaanstad en Zuid-Limburg.

Waarom is JINC niet actief in mijn stad of regio?

In Nederland groeien honderdduizenden kinderen op in een omgeving met sociaaleconomische achterstand. Wij willen al deze jongeren een eerlijke start op de arbeidsmarkt te geven. Onze droom is om in de komende jaren actief te zijn in de 25 steden met de meeste achterstand. Werk je in een gemeente waar wij nog niet actief zijn en wil je met ons in gesprek over de toekomstmogelijkheden? Neem dan contact op met ons.

Waarom werkt JINC met kinderen van 8 tot 16 jaar? Zijn ze niet te jong?

In Nederland leven honderdduizenden kinderen in een buurt met sociaaleconomische achterstand. Zij groeien op in een omgeving met veel werkloosheid en weinig mogelijkheden. Daardoor hebben zij minder kans op een succesvolle schoolcarrière. De onderwijsinspectie constateert namelijk dat kansenongelijkheid in het onderwijs oploopt. De verschillen tussen kinderen met dezelfde intelligentie, maar met lager en hoger opgeleide ouders nemen toe. Kinderen met laagopgeleide ouders stromen vaker door naar een lager onderwijsniveau, krijgen lagere basisschooladviezen en slagen er nauwelijks in om op te klimmen. Zo blijft veel talent onbenut.

Ook op de arbeidsmarkt hebben kinderen uit een omgeving met sociaaleconomische achterstand minder kansen. In hun omgeving wordt er nauwelijks gesproken over werk, solliciteren en over hoe zij zich op de werkvloer behoren te gedragen. Deze kinderen hebben vaak ook geen beeld van wat ze kunnen worden en wat de mogelijkheden zijn op de arbeidsmarkt. Het gevolg is veel onbenut talent. JINC vindt dat zonde en draagt met haar programma bij aan betere kansen voor deze kinderen.

Welke kinderen mogen meedoen?

JINC werkt samen met scholen waardoor alle leerlingen uit de klas bereikt worden. Ook jongeren die minder gemotiveerd en moeilijk bereikbaar zijn.

Zijn de projecten van JINC effectief?

Alle projecten worden periodiek stevig tegen het licht gehouden en worden onderzocht op hun effectiviteit. De projecten werken! Zo weten kinderen beter wat er te koop is op de arbeidsmarkt en welke houding de grootste kans op succes geeft tijdens een sollicitatiegesprek. De horizon van de kinderen wordt ook groter en hun zelfvertrouwen groeit.

Ik wil graag werken bij JINC, kan dat?

Bij JINC werken meer dan 100 gemotiveerde mensen aan een betere wereld. Wij hebben regelmatig vacatures. Kijk hier voor een overzicht. Een open sollicitatie sturen mag ook.

Scholen

Waarom werkt JINC met scholen?

JINC wil kansenongelijkheid verkleinen en dat elk kind kans heeft op een goede eerlijke start op de arbeidsmarkt. Dat doen wij door leerlingen praktisch voor te bereiden op hun studie- en beroepskeuze en hen te leren hoe ze zich op de werkvloer moeten gedragen. Hiervoor heeft JINC een eigen programma ontwikkeld. JINC werkt samen met scholen waardoor alle leerlingen uit de klas bereikt worden. Ook jongeren die minder gemotiveerd en moeilijk bereikbaar zijn.

Waarom worden scholen partner van JINC?

Scholen die samenwerken met JINC, slaan twee vliegen in een klap. Ze geven hun leerlingen een duwtje in de richting van een succesvolle loopbaan én vullen direct op degelijke wijze hun LOB-programma in. Lees hier hoe jouw leerlingen kunnen groeien door de projecten van JINC.

Hoe kan mijn school partner worden van JINC?

Leuk dat je geïnteresseerd bent in een of meer projecten van JINC. Wij gaan graag met je in gesprek om te bespreken hoe een partnerschap eruit kan zien. Je kan ons altijd mailen of bellen. Of je meld je school hier aan en nemen wij contact met je op.

Heeft JINC ook lesmateriaal?

Ja. JINC neemt docenten zoveel mogelijk werk uit handen: we verstrekken lesmateriaal dat gebruikt kan worden bij zowel de voorbereiding als de afsluiting van onze projecten.