Jongeren die opgroeien in een omgeving met armoede, hebben niet altijd ouders of andere familieleden om zich heen die zich intensief bemoeien met hun toekomst. Ook weten ze vaak onvoldoende van de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, omdat ze in hun omgeving minder voorbeelden zien van geslaagde carrières of succesvolle ondernemingen.

‘Ik vond de gesprekken leuk omdat ik mijzelf kon zijn. Normaal schaam ik mij de eerste keer een beetje, maar nu durfde ik alles te zeggen.

Hoe het werkt

Deze jongeren hebben een steuntje in de rug nodig. De oplossing van JINC: we verbinden hen aan een Carrière Coach, aan iemand uit het bedrijfsleven die weet waar hij over praat. Deze coach probeert uit te vinden waar een leerling goed in is en begeleidt hem of haar bij het maken van een passende keuze voor een vervolgopleiding.

JINC Werkwijs

Voor professionals

Hoe het werkt
In de eerste plaats: vrijwilligers van bedrijven die een aantal leerlingen onder hun hoede willen nemen, worden niet in het diepe gegooid. Nieuwe coaches krijgen een uitgebreide briefing, een digitale handleiding vol praktische informatie en een training van ons.

Per schooljaar voert een Carrière Coach vier gesprekken met vier leerlingen; de eerste in groepsverband en de laatste drie op individuele basis. Aan de hand van onze gespreksleidraad stelt hij vragen, geeft hij advies waar de leerling mee aan de slag kan en blikt hij terug op de afgelopen periode.

Een coach is per jaar maximaal twintig uur kwijt aan het project: een uur voorbereiding en vier contactmomenten van vier uur. JINC zorgt er daarbij voor dat vrijwilligers tijdens de briefing en op school een afstand van 1,5 meter kunnen houden tot medewerkers en scholieren. Sommige trajecten vinden momenteel volledig digitaal plaats.

Wil jij je ervaring delen?
Lijkt het je leuk en zinvol om je professionele kennis en ervaring in te zetten om een vmbo- of havoleerling te begeleiden in het maken van een passende keuze voor een vervolgopleiding? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Log in voor alle praktische informatie
Heb je je aangemeld of ben je al een ervaren trainer? Bekijk dan de informatie op MijnJINC en check onze handleiding, (her)lees alle tips en zoek relevante contactpersonen.

Voor scholen

Hoe het werkt
De coachingsgesprekken worden uitgevoerd door mensen uit het bedrijfsleven. De school speelt echter wel een rol: alle bijeenkomsten vinden hier plaats. De decaan bereidt de leerlingen daarnaast in de les voor op de gesprekken, en reflecteert er vervolgens op. Ook zorgt hij voor de planning, zodat de gesprekken zo goed mogelijk aansluiten bij andere LOB-activiteiten.

In totaal kost de organisatie van Carrière Coach gemiddeld twintig uur per traject. Dat is inclusief de voorbereiding en de coachingsgesprekken.

Breng je leerlingen in contact met een coach!
Lijkt het je zinvol om de leerlingen van jouw school of klas een aantal gesprekken te laten voeren met een coach, zodat de keuze voor een vervolgopleiding op gedegen wijze kan worden gemaakt? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Log in voor alle praktische informatie
Ben je als schoolbestuurder of docent betrokken bij het project Carrière Coach? Bekijk dan de informatie op MijnJINC en check het lesmateriaal, (her)lees alle tips en zoek relevante contactpersonen.

Impact

Onze praktische, doelgerichte aanpak werkt. Onderzoek van Berenschot wees onder meer uit dat de coaching ervoor zorgt dat de leerlingen een link leggen tussen hun eigen kwaliteiten en vervolgopleidingen. Hun zelfinzicht groeit daarmee. De overgrote meerderheid van de vmbo’ers en havisten geeft bovendien aan dat ze veel aan de gesprekken hebben gehad.

2.298
leerlingen kregen in 2021 hun eigen Carrière Coach
517
professionals uit het bedrijfsleven namen een leerling onder hun hoede
7,8
rapportcijfer van coaches die betrokken waren bij het project
Bron: www.youtube.com

Ben je geïnteresseerd om als professional een aantal leerlingen onder je hoede te nemen? Of denk je dat jouw leerlingen erbij gebaat zijn?

Interesse in Carrière Coach

Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.