Daarom organiseert JINC het project Bliksemstage. Leerlingen van de basisschool en het vmbo ontdekken daarbij wat voor sectoren en beroepen er bestaan en wat past bij hun interesse. Op die manier zorgen we ervoor dat kinderen hun horizon verbreden en bereiden we hen voor op het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.

Ben je geïnteresseerd om als professional of vanuit school deel te nemen aan Bliksemstage? Vul dan onderstaand formulier in.

Interesse in Bliksemstage

Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe het werkt

Drie varianten BST-2

Sinds de uitbraak van corona is het niet meer altijd mogelijk dat leerlingen en professionals elkaar fysiek ontmoeten. Daarom hebben we drie varianten ontwikkeld:

Op locatie

Tijdens een Bliksemstage op locatie bezoeken kinderen van de basisschool en het vmbo een bedrijf voor een kennismaking met een aantal beroepen. Ze steken de handen uit de mouwen en doen een ochtend lang echt ervaring op. Natuurlijk houden ze daarbij 1,5 meter afstand van de medewerkers!

In de klas

Hierbij komt een professional naar de basisschool of het vmbo toe om de leerlingen kennis te laten maken met zijn of haar bedrijf en alle beroepen die daar voorkomen. Ook nu worden er opdrachten uitgevoerd, zodat de jonge deelnemers ontdekken waar ze goed in zijn. JINC kan helpen bij het bedenken van deze opdrachten.

Volledig online

Tijdens een online Bliksemstage blijven de kinderen op school en de professional thuis of op kantoor. De kinderen maken dus digitaal kennis met het bedrijf. Ook bij deze variant worden er opdrachten uitgevoerd, en kan de professional een digitale rondleiding verzorgen. JINC helpt bij de invulling hiervan.

Online BST foto
Leerlingen tijdens een online Bliksemstage

Werk je voor een bedrijf en wil je kinderen uit wijken met sociaaleconomische achterstand helpen bij hun beroepsoriëntatie? Of ben je docent en denk je dat Bliksemstages iets zijn voor jouw leerlingen? Lees hieronder dan verder hoe het precies werkt. Je kan natuurlijk ook direct het formulier invullen!

Voor professionals

Hoe het werkt
In de eerste plaats: bedrijven die hun deuren willen openen voor een groepje leerlingen, worden niet in het diepe gegooid. JINC helpt bij de invulling van het programma, dat standaard 2,5 uur duurt en onder schooltijd plaatsvindt. Ook geven we deelnemers een handleiding vol tips en trucs. Op de dag zelf is er altijd een docent of begeleider aanwezig. Groepjes zijn niet te groot; ze tellen gemiddeld acht leerlingen.

De ervaring heeft geleerd dat elk bedrijf een actief en gevarieerd programma kan aanbieden, ook als de ‘core business’ niet vooral door ex-vmbo’ers wordt uitgevoerd. Bij grote advocatenkantoren werken immers ook juridisch assistenten, receptionistes en directiesecretaresses – om maar iets te noemen. Het doel is bovendien niet alleen om jongeren in contact te brengen met mogelijke beroepen voor later, maar ook om hun algemene kennis van de wereld te vergroten.

Een Bliksemstage op locatie kost een bedrijf 2,5 uur. (In de klas of volledig online 2x 75 minuten.)

Wil jij je ervaring delen?
Lijkt het je leuk om werknemers van de toekomst enthousiast te maken voor jouw bedrijf of sector? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Vul dan het formulier bovenaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Voor scholen

Hoe het werkt
De Bliksemstage vindt plaats op locatie, in de klas of volledig online. Bliksemstages worden uitgevoerd door mensen uit het bedrijfsleven. Docenten spelen echter wel een belangrijke rol. Als de Bliksemstage op locatie is, moeten de kinderen zich goed voorbereiden voor ze op pad gaan. Iemand van school gaat bovendien mee om de kinderen te begeleiden. En na afloop reflecteert de docent met de leerlingen op het bezoek. Dit is belangrijk, want het geleerde beklijft dan veel beter.

JINC neemt docenten hierbij zoveel mogelijk werk uit handen: we verstrekken lesmateriaal om het bezoek voor te bereiden en na afloop te reflecteren. We nemen bovendien alle organisatorische rompslomp op ons, en leggen de contacten met het bedrijfsleven. De actieve inzet van deze professionals geeft Bliksemstages een grote meerwaarde; als mensen uit de praktijk maken ze indruk op de leerlingen, en ze weten waar ze het over hebben.

Elke Bliksemstage kost ongeveer vijf uur, inclusief het voorbereidend werk. Het project past binnen de lessen LOB.

Laat je leerlingen proeven van de praktijk!
Wil je gebruik maken van de kennis en ervaring van professionals? Lijkt het je zinvol om de leerlingen van jouw school of klas alvast kennis te laten maken met allerlei beroepen en sectoren? Vul dan het formulier bovenaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

37.423
kinderen gingen in 2021 op Bliksemstage
1.271
bedrijven openden in 2019* hun deuren voor kinderen
8.2
rapportcijfer van docenten die bij het project waren betrokken

Impact

Onze praktische, doelgerichte aanpak werkt, op een aantal manieren. In de eerste plaats vergroot het de kennis van leerlingen over wat er te koop is op de arbeidsmarkt. Ze krijgen bovendien een reëel beeld van wat diverse beroepen inhouden. Ook vergroot het, in bredere zin, hun horizon. Daardoor groeien ze op persoonlijk vlak. Dat denken we niet alleen, dat wéten we.

Bron: www.youtube.com