Vooral voor jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand is dat zwaar. Over het algemeen hebben zij minder rolmodellen in hun omgeving, en hun leefwereld is meestal kleiner. En wie zelden zijn wijk uitkomt, wéét niet wat voor enorm scala aan beroepen er bestaat.

‘Bedankt, meneer. Dit was echt serieus niet stom.’

Een vmbo-leerling na een Bliksemstage bij VialisTweet dit

Hoe het werkt

JINC bestrijdt dit door het organiseren van Bliksemstages. Hierbij worden kinderen van de basisschool en het vmbo naar bedrijven gestuurd voor een korte, krachtige kennismaking met een aantal beroepen.  Daarbij steken ze de handen uit de mouwen: ze doen een ochtend lang echt ervaring op.

Voor professionals

Hoe het werkt
In de eerste plaats: bedrijven die hun deuren willen openen voor een groepje leerlingen, worden niet in het diepe gegooid. JINC helpt bij de invulling van het programma, dat standaard 2,5 uur duurt en onder schooltijd plaatsvindt. Ook geven we deelnemers een handleiding vol tips en trucs. Op de dag zelf is er altijd een docent of begeleider aanwezig. Groepjes zijn niet te groot; ze tellen gemiddeld acht leerlingen.

De ervaring heeft geleerd dat elk bedrijf een actief en gevarieerd programma kan aanbieden, ook als de ‘core business’ niet vooral door ex-vmbo’ers wordt uitgevoerd. Bij grote advocatenkantoren werken immers ook juridisch assistenten, receptionistes en directiesecretaresses – om maar iets te noemen. Het doel is bovendien niet alleen om jongeren in contact te brengen met mogelijke beroepen voor later, maar ook om hun algemene kennis van de wereld te vergroten.

Een Bliksemstage kost een bedrijf 2,5 uur.

Wil jij je ervaring delen?
Lijkt het je leuk om werknemers van de toekomst enthousiast te maken voor jouw bedrijf of sector? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Log in voor alle praktische informatie
Heb je je aangemeld of ben je al een ervaren trainer? Log dan in en check onze handleiding, (her)lees alle tips en zoek relevante contactpersonen.

Voor scholen

Hoe het werkt
Bliksemstages worden uitgevoerd door mensen uit het bedrijfsleven. Docenten spelen echter wel een belangrijke rol. Voor de kinderen op pad gaan, moeten ze zich namelijk goed voorbereiden. Iemand van school gaat bovendien mee om de kinderen te begeleiden. En na afloop reflecteert de docent met de leerlingen op het bezoek. Dit is belangrijk, want het geleerde beklijft dan veel beter.

JINC neemt docenten hierbij zoveel mogelijk werk uit handen: we verstrekken lesmateriaal dat gebruikt kan worden bij zowel de voorbereiding als de afsluiting. We nemen bovendien alle organisatorische rompslomp op ons, en leggen de contacten met het bedrijfsleven. De actieve inzet van deze professionals geeft Bliksemstages een grote meerwaarde; als mensen uit de praktijk maken ze indruk op de leerlingen, en ze weten waar ze het over hebben.

Elke Bliksemstage kost ongeveer vijf uur, inclusief het bezoek zelf. Het project past binnen de lessen LOB.

Laat je leerlingen proeven van de praktijk!
Wil je gebruik maken van de kennis en ervaring van professionals? Lijkt het je zinvol om de leerlingen van jouw school of klas alvast kennis te laten maken met allerlei beroepen en sectoren? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Log in voor alle praktische informatie
Ben je als schoolbestuurder of docent betrokken bij onze Bliksemstages? Log dan in en check het lesmateriaal, (her)lees alle tips en zoek relevante contactpersonen.

Impact

Onze praktische, doelgerichte aanpak werkt, op een aantal manieren. In de eerste plaats vergroot het de kennis van leerlingen over wat er te koop is op de arbeidsmarkt. Ze krijgen bovendien een reëel beeld van wat diverse beroepen inhouden. Ook vergroot het, in bredere zin, hun horizon. Daardoor groeien ze op persoonlijk vlak. Dat denken we niet alleen, dat wéten we.

41.169
kinderen gingen vorig jaar op Bliksemstage
1.271
bedrijven openden in 2019 hun deuren voor kinderen
8.2
rapportcijfer van docenten die bij het project waren betrokken
Bron: www.youtube.com

Ben je geïnteresseerd om als professional een Bliksemstage te organiseren? Of denk je dat jouw leerlingen erbij gebaat zijn?

Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.