Onze sollicitatietrainers komen ze regelmatig tegen op de cv’s die leerlingen sturen als ze op zoek zijn naar een bijbaan of stageplek: mailadressen als ‘hotchickie99@gmail.com’ of ‘player8@hotmail.com’. De opmerking dat je met zo’n naam net zo goed geen brief kunt sturen, komt voor de luisteraars vaak als donderslag bij heldere hemel. Dáár hadden ze nou nog nooit aan gedacht.

Elke keer als ik na zo’n training naar huis rijd, voel ik me alsof ik een cadeautje heb gekregen. Het is zó leuk om te doen.

Charles Amkreutz, HR-directeur PON

Hoe het werkt

Veel jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand missen iemand in hun omgeving die hun vertelt wat de sociale codes zijn op de werkvloer. Ze weten dus niet hoe ze zich moeten voorbereiden op een sollicitatiegesprek, dat de telefoon uit hoort te staan en ze rechtop moeten zitten.

JINC organiseert daarom Sollicitatietrainingen. Professionals laten hierbij middels rollenspellen zien hoe je zo’n gesprek maakt of breekt.

JINC Sollicitatietraining bij Ricoh
© Chiefs of Content / www.chiefsofcontent.nl

Voor professionals

Hoe het werkt
In de eerste plaats: wie zich aanmeldt voor het geven van een Sollicitatietraining, wordt niet in het diepe gegooid. JINC geeft nieuwe kandidaten een persoonlijke briefing en verstrekt een handleiding vol tips en trucs. Je hoeft bovendien geen door de wol geverfde hr-medewerker te zijn om een goede training te kunnen geven. Iedereen die wel eens een sollicitatiegesprek heeft afgenomen, kent de ‘basics’ en kan die op anderen overdragen. Je geeft de training niet alleen; je wordt door ons gekoppeld aan een andere professional.

Dan de voorbereiding en uitvoering. Voorafgaand aan de training schrijven de leerlingen een sollicitatiebrief en een cv. Deze krijg je ruim van te voren ter voorbereiding opgestuurd. Op basis van de brieven worden er in ruim een uur ongeveer vijf rollenspellen gespeeld. Jij bent daarbij de recruiter, en de leerling is zichzelf. Na afloop bespreken jullie hoe het ging. Ook de klasgenoten geven feedback, aan de hand van ingevulde observatieformulieren. De training vindt plaats op school.

Het geven van een Sollicitatietraining kost een ochtend, plus een uur aan voorbereiding.

Wil jij je ervaring delen?
Lijkt het je leuk en zinvol om je professionele kennis over te dragen aan jongeren die een extra steuntje in de rug goed kunnen gebruiken? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Alle praktische informatie bij elkaar
Heb je je aangemeld of ben je al een ervaren trainer? Op MijnJINC vind je onze handleiding en kun je alle informatie en tips (her)lezen.

 

Voor scholen

Hoe het werkt
Sollicitatietrainingen worden door JINC georganiseerd; wij regelen de beschikbaarheid van de professionals en de invulling van de les. De aanwezigheid van mensen uit het bedrijfsleven geeft de training een grote meerwaarde. Niet alleen omdat zij goed weten waar ze het over hebben, maar ook omdat leerlingen de situatie als ‘echt’ ervaren en de lessen daardoor erg serieus nemen.

Docenten spelen wel een belangrijke rol. De leerlingen moeten namelijk eerst een sollicitatiebrief en cv schrijven; iets wat goed past binnen de lessen Nederlands of LOB. De leerkracht mailt de brieven vervolgens naar de JINC contactpersoon, zodat de trainers ze ter voorbereiding kunnen lezen.

Voor de school zit er bovendien enige organisatie aan het project vast; op de dag van de training moet er immers een groep professionals worden ontvangen. JINC is die dag aanwezig om alles in goede banen te leiden. We houden bovendien contact met de coördinator van de school en briefen de betrokken docenten. Als het wenselijk is, kunnen we lesmateriaal beschikbaar stellen.

Per klas is een school gemiddeld tien uur kwijt aan een Sollicitatietraining; het gaat dan om de voorbereiding, de training en de reflectie. De meeste scholen laten meerdere klassen tegelijkertijd een training volgen.

Laat je leerlingen proeven van de praktijk!
Wil je gebruik maken van de kennis en ervaring van professionals? Lijkt het je zinvol om de leerlingen van jouw school of klas ervaring te laten opdoen met solliciteren? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Bekijk alle praktische informatie
Ben je als schoolbestuurder of docent betrokken bij onze Sollicitatietrainingen? Op MijnJINC vind je het lesmateriaal en kun je alle informatie en tips (her)lezen.

Impact

Of deze aanpak helpt? Jazeker! Uit onderzoek door de Dienst Onderzoek en Statistiek van de gemeente Amsterdam blijkt dat een Sollicitatietraining een boost geeft aan het zelfvertrouwen van de leerlingen. Ook weten ze beter hoe ze zo’n gesprek kunnen voorbereiden en welke houding de grootste kans op succes geeft.

19.835
leerlingen kregen in 2022 een sollicitatietraining
1.186
professionals zetten zich als vrijwilliger in
9,8
rapportcijfer van trainers
Twee professionals leren een VMBO-leerling de fijne kneepjes van het solliciteren.
Twee professionals leren een VMBO-leerling de fijne kneepjes van het solliciteren.

Ben je geïnteresseerd om als professional een training te geven? Of denk je dat jouw leerlingen erbij gebaat zijn?

Interesse in Sollicitatietraining

Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.

  • Let op: je kan alleen deelnemen aan dit project als je momenteel bij een (partner)bedrijf of instelling werkt.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Recent articles on “Sollicitatietraining”