Het onderwijs – Basisschool

Mijn JINC – vrijwilliger – Bliksemstage

Basisschoolleerlingen die op Bliksemstage gaan, zitten in groep 7 of 8. Dat betekent dat ze elf of twaalf jaar oud zijn en aan de vooravond van de puberteit staan.

Toch zijn het nog echt kinderen: meestal zijn ze niet bang om hun enthousiasme te tonen en volop vragen te stellen. Ook zijn ze speels en daardoor kunnen ze wat druk zijn. Over het algemeen hebben de leerlingen een korte spanningsboog: ze kunnen zich niet lang concentreren.

Doel

Bliksemstages voor basisschoolkinderen zijn gericht op het vergroten van hun leefwereld en bedoeld als kennismaking met de arbeidsmarkt. Ze dienen daarnaast als voorbereiding op de profielkeuze. Als een leerling bijvoorbeeld ontdekt dat hij interesse heeft in de zorg, dan kan hij daar rekening mee houden door een middelbare school te kiezen die dat profiel aanbiedt.

Tips voor tijdens de Bliksemstage:

  • Kinderen houden van duidelijkheid. Vertel de leerlingen tijdens de ontvangst dus wat het programma is, en geef per onderdeel aan wat er van de kinderen wordt verwacht.
  • Zorg voor veel sprekende en concrete voorbeelden van werkzaamheden en beroepen. Daardoor zullen ze je beter begrijpen.
  • Houd het simpel wat taalgebruik en de complexiteit van de opdrachten betreft. Vermijd jargon, of leg woorden helder uit.