Bijeenkomst 4: Reflectie

Mijn JINC – vrijwilliger – Carrière Coach

Het doel van Carrière Coach is dat leerlingen begeleid worden naar de inschrijving voor een vervolgopleiding. Tijdens dit vierde en laatste gesprek, dat tussen de 30 en 45 duurt, is het tijd om de balans op te maken.

Geef aan dat dit het laatste gesprek is. Bespreek hoe ver de leerling is gekomen met de keuze en de inschrijving en bekijk wat er nog moet gebeuren. Doe dit weer aan de hand van de volgende fases:

 • De leerling heeft geen idee

  Probeer uit te vinden wat er moet gebeuren om je leerling een keuze te kunnen laten maken. Wil hij bijvoorbeeld nog eens een online test maken, om te kijken of er nu iets uitkomt dat duidelijker is dan bij het eerste gesprek?

  Je kunt ook vragen, als je dat tijdens de tweede bijeenkomst nog niet hebt gedaan, of hij een top-5 wil maken van dingen waarin hij goed in is of die hij leuk vindt. Je kunt dan bekijken welke beroepen daar bij passen.

  Of maak samen een mindmap. Je kunt in dit filmpje zien wat dat is, of hier een voorbeeld bekijken van een mindmap die een vmbo’er met zijn coach maakte rondom het beroep doktersassistent.

  Sluit het traject positief af en vraag of je leerling jouw hulp in de toekomst nog kan gebruiken.

  Check of er een gesprek met de mentor/decaan is ingepland. Als dat niet zo is: licht één van beiden in over de situatie.

 • De leerling twijfelt

  Oefen het intakegesprek en laat je leerling uitleggen waarom een bepaalde opleiding bij hem past.

  Dring er bij de leerling op aan dat hij zich inschrijft voor de opleidingen waarover hij twijfelt. De definitieve keuze kan dan later nog worden gemaakt.

  Vertel je leerling dat er vele wegen naar Rome leiden. Met andere woorden: maak duidelijk dat de keuze van nu weliswaar belangrijk is, maar dat hij later altijd nog kan bijsturen.

  Sluit het traject positief af en vraag of je leerling jouw hulp in de toekomst nog kan gebruiken.

 • De leerling weet het zeker

  Oefen samen het intakegesprek om te controleren of je leerling kan onderbouwen waarom dit de juiste keuze voor hem is.

  Sluit het traject positief af en vraag of je leerling jouw hulp in de toekomst nog kan gebruiken.

  Wil je meer tips voor het coachen van leerlingen die hun keuze al hebben gemaakt? Check dan deze pagina voor extra verdieping.

 

Geef je leerlingen daarnaast persoonlijke tips of advies mee. En vergeet niet een compliment uit te delen als ze het goed hebben gedaan!

Tot slot: benadruk nogmaals de datum waarop je leerlingen zich uiterlijk ingeschreven moeten hebben. Lees meer over de aanmeldprocedure van vervolgopleidingen.

Contact houden?

Mocht je het leuk vinden om na afloop contact te houden, laat dat je leerlingen dan weten.

In verband met privacywetgeving is het belangrijk dat je het mobiele nummer van de leerling verwijdert na de laatste bijeenkomst.

De leerling zelf mag jouw nummer wel bewaren. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat ze je mogen benaderen voor hulp bij een sollicitatie.