De inhoud van de gesprekken

Mijn JINC – vrijwilliger – Carrière Coach

Een goede voorbereiding is het halve werk. Op deze pagina vind je alle informatie over de bijeenkomsten en de organisatie hiervan. Lees dit goed door!

Carrière Coach bestaat uit vijf bijeenkomsten. Waarvan de eerste met coaches en de andere vier met leerlingen.
Hieronder kun je zien waar elke bijeenkomst over gaat.

Het verschilt per school of gesprekken 30 minuten of 50 minuten duren.

De bijeenkomsten vinden altijd plaats op school, onder schooltijd. De leerlingen worden door de decaan of hun mentor voorbereid op de gesprekken.

Er is voor leerlingen een werkboek beschikbaar waarin zij onder andere de besproken actiepunten noteren. Gebruik de laatste 5-10 minuten van elke bijeenkomst om het werkboek in te laten vullen. Wil je het van te voren inzien? Download het dan via de link hieronder.

Ook goed om alvast te weten: tijdens het project kijk je samen naar passende vervolgopleidingen. Leerlingen kunnen zich daar tussen 1 oktober en 1 april voor aanmelden. Hoe dit werkt, lees je hier.

Downloads

 

Algemene aandachtspunten

  • Tieners hebben behoefte aan duidelijkheid. Het is daarom belangrijk om kaders te geven. Benoem aan het begin van elke bijeenkomst de duur en het einddoel. En zet een agenda; zeg bijvoorbeeld dat jullie eerst gaan praten over interesses, kwaliteiten en opleidingen om daarna actiepunten op te stellen.
  • Zorg dat je leerlingen weten dat het gesprek vertrouwelijk is, en dat ze het kunnen aangeven als er dingen zijn die ze liever niet bespreken.
  • Probeer een duidelijk beeld te krijgen van je leerlingen: wat zijn hun interesses, hoe is de thuissituatie? En wat voor karaktereigenschappen hebben ze; zijn ze zorgzaam, sociaal, creatief, individualistisch?
  • Vraag aan je leerlingen wat ze bereikt willen hebben aan het einde van hun coachtraject.
    Wanneer het gesprek vastloopt, kan het helpen om even over iets anders te praten dan de studiekeuze.
  • Laat je leerlingen ook vragen stellen aan jou. Bijvoorbeeld: ‘wat zou je van mij willen weten als je alles mocht vragen?’