JINC Wizzie – Gezonde voeding

Informatie voor de leerkracht van school

Voedingseducatie bestaat uit een gastles in de klas, gevolgd door een kookles op locatie.

Het doel van de lessen Voedingseducatie is om leerlingen kennis te laten maken met de oorsprong van hun eten, met wat voedingswaarde is en met manieren om zelf iets gezonds én lekkers te bereiden. Daarnaast spoort het de leerlingen aan om met elkaar in gesprek te gaan over hun eetgewoontes en hoe die kunnen verschillen.

Het programma bestaat uit een boerderijeducatiebezoek voor leerjaar 5. In leerjaar 6 krijgen leerlingen aansluitend hierop een gastles over gezonde voeding en een kookles waarin ze samen eten bereiden.

“Juf, juf! Dit is bitter, nee zuur, nee zoet! Ik weet eigenlijk niet wat dit is!” – Een leerling tijdens een gastles over voeding.

Het programma

Groep 5 – Naar de boerderij  
De leerlingen trappen de lessen Voeding in groep 5 af met een boerderijeducatiebezoek. Hierin zien ze met eigen ogen waar hun eten vandaan komt. Tijdens dit bezoek laat een ‘educatieboer’ de leerlingen zien wat er allemaal omgaat in een boerenbedrijf.

Voorbereiding leerkracht:

    •  Boerderijeducatie is te boeken op klaszoektboerderij.nl. Op deze site selecteer je de boerderij naar keuze en kan je contact op nemen met de boer via het emailadres of telefoonnummer.
    • Vervoer is niet inbegrepen.

Groep 6 – De gastles
Deze les wordt op school gegeven door gastdocenten van Nestlé. Zij leren de leerlingen over de herkomst van hun voeding en het maken van gezonde en financieel bewuste keuzes. De les bestaat uit een presentatie met quizelementen. Leerlingen krijgen daarnaast ruim de kans om vragen te stellen aan de gastdocenten.

Voorbereiding leerkracht:

  • Print voor elke leerling het invulformulier uit.
  • Bereid voor elke leerling een rood en groen kaartje voor. Deze worden tijdens de presentatie van de gastdocenten gebruikt in een quiz.
  • Blijf bij de les en houd orde zodat de gastdocenten gemakkelijk kunnen presenteren.
  • De gastdocenten nemen voor de gastles samples mee van plantaardige yoghurt. Bewaar deze in de koelkast totdat ze het nodig hebben.

Groep 6 – De kookles

De kookles vindt plaats in een keuken in de buurt door coaches van Resto van Harte. Het doel van deze les is dat de leerling praktische vaardigheden leert rondom het koken van voedsel en dat hun smaakpalet verbreed wordt. Tijdens de les kookt de coach twee kleine gerechten met de klas. De klas wordt opgedeeld in twee groepjes die elk aan de slag gaan met een ander deel van het kookproces.

Voorbereiding leerkracht:

  • De kookles begint om 9:30 en duurt tot 12:00. Zorg dat jullie op tijd op locatie zijn.
  • De locatie is altijd een keuken op maximaal 45 minuten lopen van de school. Regel dus van tevoren vervoer als dat nodig lijkt.
  • Zorg dat er twee hulpouders bij de les aanwezig zijn zodat de groep in groepjes kan worden gedeeld.
  • Laat de leerlingen afsluitbare bakjes meenemen voor het geval er eten over is.

Na afloop 

  • Om onze voedingslessen te verbeteren zouden we graag feedback krijgen.
  • Vul na de les de [evaluatie voor leerkrachten] in.
  • Laat de leerlingen de [evaluatie voor leerlingen] invullen.
  • Je kan de formulieren uitprinten, laten invullen, inscannen en dan per mail of eventueel per post naar ons toesturen.

Bekijk ook de andere pagina’s over dit project