WerkWijs illustratie

WerkWijs

Communiceren kun je leren

Stel: je loopt ergens stage en je mag alleen maar koffie zetten. Wat doe je dan? Verlaat je (a.) boos het pand nadat je een paar dagen hebt lopen mokken of vraag je (b.) op vriendelijke toon of je ook eens iets anders mag doen?

Ik ga jou behandelen zoals ik zelf wil worden behandeld.

(Een leerling die vaak in conflict is, heeft een ‘helpende gedachte’ gekozen)

 

Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar optie a. wordt regelmatig gekozen. Zoals jongeren er soms ook niet voor terugschrikken om tijdens een sollicitatiegesprek hun telefoon op te nemen of vergeten de baas te bellen als ze ziek zijn. Let wel: dat betekent niet dat ze brutaal of onverschillig zijn. Ze missen echter wél de sociaal-communicatieve vaardigheden die nodig zijn op de werkvloer.

Hoe het werkt

Dit probleem treft vooral jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand; zij hebben over het algemeen immers minder rolmodellen tot hun beschikking. Daarom biedt JINC WerkWijs aan: een programma van in totaal 13 modules waarin allerlei sociaal-gerelateerde onderwerpen aan bod komen. Zoals: lichaamstaal, smalltalk, dingen bespreekbaar maken en omgaan met vooroordelen of kritiek. Scholen kiezen zelf welke deelonderwerpen ze in de training willen opnemen.

 • Voor professionals

  Hoe het werkt
  WerkWijs wordt voor het grootste deel gegeven door externe trainers en, sinds kort, door speciaal daartoe opgeleide docenten. Professionals uit het bedrijfsleven spelen echter wel een belangrijke rol; zij fungeren als ‘proefkonijn’ op wie de scholieren het geleerde kunnen oefenen. Tijdens rollenspellen leren ze bijvoorbeeld een goede eerste indruk te maken, een formeel telefoongesprek te voeren of een probleem te bespreken. Aan het eind van het project bezoeken ze het bedrijf om een presentatie te geven.

  Natuurlijk worden professionals niet in het diepe gegooid. Voorafgaand aan het project worden deelnemers telefonisch gebriefd. Ze krijgen bovendien een handleiding toegestuurd. Tijdens het project is er uiteraard alle ruimte voor contact.

  Wil jij je ervaring delen?
  Lijkt het je leuk en zinvol om jongeren te helpen bij het opdoen van de juist sociale vaardigheden? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

 • Voor scholen

  Hoe het werkt
  Scholen die willen meedoen aan WerkWijs, kunnen kiezen uit twee mogelijkheden. In de eerste plaats kunnen de lessen worden gegeven door een in het onderwerp gespecialiseerde trainer. Daarnaast is het mogelijk om een docent of mentor in te schakelen, die wordt opgeleid om de training te geven.

  Laat je leerlingen de juiste vaardigheden opdoen!
  Geloof je ook dat sterke sociale en communicatieve vaardigheden de basis zijn van elke succesvolle loopbaan? En wil je gebruik maken van deze training? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Impact

Onze praktische, doelgerichte aanpak werpt vruchten af! In een onderzoek naar de effectiviteit gaf bijna elke deelnemer aan iets te hebben opgestoken van de training. Ze passen het geleerde actief toe in de praktijk. De aanwezigheid van een professional uit het bedrijfsleven wordt bovendien zeer gewaardeerd: deze is voor jongeren echt een autoriteit.

83 leerlingen - werden in 2022 WerkWijs gemaakt

WerkWijs

WerkWijs wordt gegeven in Haaglanden en Rotterdam.

Ben je geïnteresseerd om als professional deel te nemen aan WerkWijs? Of denk je dat jouw leerlingen erbij gebaat zijn?

Interesse in WerkWijs
Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Als bedrijf, als school of als vrijwilliger?
Naam*
Namens welke organisatie heb je interesse?
JINC heeft 9 vestigingen. Welke is het dichtst bij jou in de buurt?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.