Ondernemen doe je zo!

Ondernemen doe je zo!

Kan jij het maken?

Veel vmbo’ers dromen ervan een eigen zaak te hebben. Maar daarbij denken ze vaak vooral aan veel geld verdienen, niet aan werkdagen van twaalf uur. Met Ondernemen doe je zo! laat JINC hen kennismaken met de praktijk.

Het is zo mooi om te zien als onzekerheid plaatsmaakt voor trots. Een verlegen leerling die zich ontpopt tot creatief talent, dat is super!

(Shari van den Hout, zelfstandig beleidsadviseur)

Het is logisch dat tieners niet altijd een realistisch beeld van de arbeidsmarkt hebben; dat hoort bij de leeftijd. Vmbo’ers die op het punt staan een keuze te maken richting het ondernemerschap zonder zeker te weten of ze daar voor geschikt zijn, nemen echter een groot risico. De training Ondernemen doe je zo! geeft vmbo-leerlingen een duidelijk beeld van het runnen van een eigen zaak. Tijdens het programma krijgen ze lessen over het ondernemerschap, interviewen ze een ondernemer, maken ze een bedrijfsanalyse en stellen ze een verbeterplan op. De leerlingen presenteren hun bevindingen tijdens een feestelijke slotbijeenkomst. Coaches uit het bedrijfsleven en zelfstandig ondernemers begeleiden de leerlingen. 

 

Hoe het werkt

Daarom organiseert JINC Ondernemen doe je zo! Jongeren uit wijken met sociaal economische achterstand krijgen daarbij een helder beeld van de theorie en de praktijk. Ze gaan aan de slag met het bedenken van een product, het bepalen van een prijs, het maken van een bedrijfsanalyse en veel meer. Uiteindelijk presenteren ze hun ondernemingsplan aan een vakjury. Onder andere door het volgen van workshops in de klas, het interviewen van een ondernemer, het maken van een bedrijfsanalyse en het presenteren van een eigen ondernemingsplan voor een vakjury. Coaches uit het bedrijfsleven begeleiden de leerlingen daarbij.

Foto ondernemen doe je zo!

 • Voor professionals

  Hoe het werkt
  In de eerste plaats: ondernemers en mensen uit het bedrijfsleven die zich aanmelden voor Ondernemen doe je zo! worden niet in het diepe gegooid. JINC stuurt nieuwe trainers een handleiding met het lesprogramma en een heel aantal tips en trucs. De eerste bijeenkomst wordt bovendien voorafgegaan door een briefing, waarbij de training wordt doorgesproken. Tijdens de les is er altijd een leraar aanwezig.

  Ondernemen doe je zo! kent verschillende varianten: een 5-weekse en een 1-daagse versie. Bij beide varianten begeleid je als coach een groepje van vier a vijf leerlingen, door hen te helpen bij de opdrachten en hen te vertellen over de praktijk.

  Wil jij je ervaring delen?
  Lijkt het je leuk en zinvol om jongeren die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken te vertellen over het ondernemerschap? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat echt maatschappelijke betekenis heeft? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

 • Voor scholen

  Hoe het werkt
  Ondernemen doe je zo! wordt deels gegeven door experts uit het bedrijfsleven, maar de actieve inbreng van docenten is ook nodig. Zij staan de externe trainers namelijk bij tijdens het project, en geven in sommige JINC-vestigingen ook zelf één les.

  JINC neemt daarbij het meeste voorwerk uit handen: we verstrekken een lesprogramma dat speciaal voor de gelegenheid is ontwikkeld. Ondernemen doe je zo! is het meest geschikt voor jongeren uit de derde klas van het vmbo.

  Het project past binnen het curriculum van vmbo-profiel Economie & Ondernemen of Dienstverlening & Producten.

  Laat je leerlingen proeven van het ondernemen!
  Lijkt het je zinvol om de leerlingen van jouw school of klas te leren hoe ze moeten ondernemen? En wil je daarbij gebruik maken van de kennis en ervaring van professionals? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

Impact

Onze praktische, doelgerichte aanpak heeft duidelijk effect! Onderzoek wijst uit dat de kennis van leerlingen na afloop van de training is toegenomen; ze weten dan beter wat je nodig hebt om een bedrijf te starten en hoeveel tijd er in gaat zitten. Jongeren geven aan dat ze veel waarde hechten aan de aanwezigheid van coaches; die worden echt als autoriteit gezien.

847 kinderen - maakten in 2022 kennis met het ondernemerschap
7.3 rapportcijfer - van leerlingen die meededen aan Ondernemen doe je zo!

Foto Ondernemen doe je zo!

Ondernemen doe je zo! wordt georganiseerd in Amsterdam, Flevoland, Rotterdam en Utrecht.

Ben je geïnteresseerd om als professional deel te nemen aan Ondernemen doe je zo? Of denk je dat jouw leerlingen erbij gebaat zijn?

Interesse in Ondernemen doe je zo!
Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Als bedrijf, als school of als vrijwilliger?
Naam*
Namens welke organisatie heb je interesse?
JINC heeft 9 vestigingen. Welke is het dichtst bij jou in de buurt?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.