JINC breidt uit op het mbo

Bij JINC geloven we dat alle jongeren talent hebben en een goede start op de arbeidsmarkt verdienen. Daarom hebben we de JINC-leerlijn ontwikkeld, die jongeren op basisscholen en op het vmbo ondersteunt richting de arbeidsmarkt. Het mbo past bij onze missie: steun, begeleiding en training bieden aan álle kinderen en jongeren. Wil jij voor mbo-studenten het verschil maken? Sluit je aan bij onze missie!

De overgang van school naar werk is vaak groot. Hoe maak je contact met onbekenden? Wat past bij jou? Hoe ga je om met lastige situaties op de werkvloer? Wie vraag je om hulp? Voor studenten op het mbo, die aan de vooravond staan van (verdere studie of) de start van hun werkende leven, is een steuntje in de rug bij het beantwoorden van deze vragen geen overbodige luxe. Als de overgang naar een baan soepel verloopt, kunnen jongeren hun talenten volledig benutten en een succesvolle toekomst opbouwen. Onze arbeidsmarkt heeft deze praktisch opgeleide vakmensen hard nodig, dus redenen genoeg om ons programma nu structureel uit te breiden naar het mbo.

Ontwikkeling mbo-leerlijn

Voor alle projecten geldt: ze zijn ontwikkeld op basis van behoeften van scholen en bedrijven, veldonderzoek door JINC en wetenschappelijk onderzoek.
De mbo(pilot-)projecten dragen bij aan:

  • Juiste stage verwerven: hoe kom je er?
  • Stage succesvol doorlopen: hoe blijf je er?
  • Uitstromen naar werk: hoe ga je verder?

De JINC mbo-leerlijn richt zich vooralsnog op studenten van mbo niveau-2

Onze projecten Sollicitatietraining en Carrière Coach draaien al enkele jaren succesvol op mbo-scholen. Nu ontwikkelen we een volledige mbo-leerlijn. Professionals uit het bedrijfsleven gaan aan de slag met het vergroten van de vaardigheden en het netwerk van studenten en met het coachen van studenten bij de overgang van de schoolcultuur naar de werkcultuur. Jouw school of bedrijf kan ook meedoen!

  • Voor professionals

    Hoe werkt het?
    Voor al onze projecten geldt dat jongeren altijd actief aan de slag gaan met professionals uit het bedrijfsleven (bedrijfsvrijwilligers). De JINC-projecten op het mbo zijn:

    • Sollicitatietraining: stoom jongeren klaar voor hun volgende (sollicitatie)gesprek
    • Carrière Coach: geef studenten steun bij de overgang van school naar werk
    • NetwerkWijzer: geef studenten een netwerktraining of ga in gesprek met ze om deze werknemersvaardigheden te oefenen
    • Handen uit de Mouwen: breng levensechte werksituaties de klas in
    • StageBooster: studenten krijgen gedurende de stageperiode meermaals trainingen (stageduur afhankelijk) in werknemersvaardigheden waarin zowel de bedrijfsvrijwilligers als de studenten praktijkvoorbeelden inbrengen. Ook de begeleiders vanuit de bedrijven worden voorzien van kennis en tools om mbo-studenten succesvol te begeleiden
    • Bedrijfsbezoek: laat studenten kennismaken met beroepen op verschillende niveaus, zodat ze een weloverwogen vervolgstap kunnen kiezen
    • Bootcamp Werk: Geef studenten een laatste boost om bepaalde vaardigheden te versterken voordat ze de arbeidsmarkt betreden

    Waarom meedoen?
    Leer de nieuwe generatie mbo’ers kennen! Je krijgt er energie van en je maakt op een laagdrempelige manier impact. JINC bereidt jou en je organisatie goed voor. We ontzorgen op het gebied van projectontwikkeling, interne werving van collega-professionals, voorbereiding en uitvoering.

    We kunnen de stap naar het mbo zetten dankzij tijdelijke financiering om (pilot-)projecten te ontwikkelen en uit te breiden. Ook op het mbo willen we duurzaam impact maken en groeien. Hiervoor ontwikkelen we een financieringsmodel, op basis van onderzoek onder onder andere partnerbedrijven en mbo-instellingen. Tot dit model er is (in de loop van 2025), kunnen partners deelnemen aan het mbo-programma binnen het huidige partnerschap. Zodra het financieringsmodel ontwikkeld is, gaan we met partners in gesprek over aanpassing van onze financiële afspraken. Zo zorgen we ervoor dat we niet alleen vandaag, maar blijvend impact maken op jongeren: van basisschool tot aan de stap naar de arbeidsmarkt!

  • Voor scholen

    Hoe het werkt
    Al onze projecten worden uitgevoerd door mensen uit het lokale bedrijfsleven. Het gaat op het mbo om zeven (bestaande en pilot-) projecten. De tijdsinvestering verschilt per project. JINC bereidt jou en de leerlingen goed voor. We ontzorgen op het gebied van projectontwikkeling, enthousiasmeren van de studenten, voorbereiding en uitvoering.

    De JINC-projecten op het mbo zijn:

    • Sollicitatietraining: stoomt jongeren klaar voor hun volgende (sollicitatie)gesprek
      Carrière Coach: geeft studenten steun bij de overgang van school naar werk
    • Netwerkwijzer: Een netwerktraining en oefengesprek om werknemersvaardigheden te oefenen
    • Handen uit de Mouwen brengt levensechte werksituaties de klas in
    • StageBooster dat tijdens de stageperiode plaatsvindt – waarbij ook de begeleiders vanuit de bedrijven worden voorzien van kennis en tools om mbo-studenten succesvol te begeleiden
    • Bedrijfsbezoek: laat studenten kennismaken met beroepen op verschillende niveaus, zodat ze een weloverwogen vervolgstap kunnen kiezen
    • Bootcamp Werk : geef studenten een laatste boost om bepaalde vaardigheden te versterken voordat ze de arbeidsmarkt betreden

    Meedoen?
    Lijkt het je leuk om met jouw opleiding mee te doen aan een mbo (pilot-)project? Wil je jouw studenten laten voorzien van vaardigheden, veerkracht en vertrouwen voor hun stage en verdere stappen? Vul het formulier onderaan de pagina in en team MBO neemt contact met je op.

Impact

Kwaliteit staat hoog in het vaandel: projecten die JINC uitrolt moeten bewezen effectief zijn. Lees hier meer over impact onderzoek naar JINC door de Erasmus Universiteit.

Interesse?

Wil je helpen om mbo-studenten succesvol te begeleiden naar de arbeidsmarkt? Vul onderstaand formulier in en team MBO neemt contact met je op.

Interesse in mbo

Naam*
Namens welke organisatie heb je interesse?
JINC is momenteel actief met projecten op mbo-colleges in de regio’s Noord-Holland, Rijnmond, Utrecht en Brabant. In de toekomst breiden we dit uit.
Hoe heb je interesse in dit project?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.