Bliksemstage

Weten wat er te koop is op de arbeidsmarkt

Als je niet weet wat er te koop is, kan je ook niet kiezen. Klinkt logisch, maar voor veel jongeren gaat die wijsheid niet op. Ze moeten namelijk wél kiezen. Ook als ze geen idee hebben wat ze kunnen en willen worden.

Daarom organiseert JINC het project Bliksemstage. Leerlingen van de basisschool en het vmbo ontdekken daarbij wat voor sectoren en beroepen er bestaan en wat past bij hun interesse. Op die manier zorgen we ervoor dat kinderen hun horizon verbreden en bereiden we hen voor op het maken van een goede keuze voor een vervolgopleiding.

Hoe het werkt

Tijdens een Bliksemstage op locatie bezoeken kinderen van de basisschool en het vmbo een bedrijf voor een kennismaking met een aantal beroepen. Ze steken de handen uit de mouwen en doen een ochtend lang echt ervaring op. Op deze manier ervaren ze hoe het is om bij een bedrijf te werken en weten ze beter wat ze leuk vinden.

Werk je voor een bedrijf en wil je kinderen uit wijken met sociaaleconomische achterstand helpen bij hun beroepsoriëntatie? Of ben je docent en denk je dat Bliksemstages iets zijn voor jouw leerlingen? Lees hieronder dan verder hoe het precies werkt. Je kan natuurlijk ook direct het formulier onderaan deze pagina invullen!

 • Voor professionals

  In de eerste plaats: bedrijven die hun deuren willen openen voor een groepje leerlingen, worden niet in het diepe gegooid. JINC helpt bij de invulling van het programma, dat altijd onder schooltijd plaatsvindt. Ook geven we deelnemers een handleiding vol tips en trucs. Op de dag zelf is er bovendien altijd een docent of begeleider aanwezig. Groepjes zijn niet te groot; ze tellen gemiddeld acht leerlingen.

  De ervaring heeft geleerd dat elk bedrijf een actief en gevarieerd programma kan aanbieden, ook als de ‘core business’ niet vooral door ex-vmbo’ers wordt uitgevoerd. Bij grote advocatenkantoren werken immers ook juridisch assistenten, receptionistes en directiesecretaresses – om maar iets te noemen. Het doel is bovendien niet alleen om jongeren in contact te brengen met mogelijke beroepen voor later, maar ook om hun algemene kennis te vergroten.

  Een Bliksemstage op locatie kost een bedrijf 2,5 uur.

  Wil jij je ervaring delen?
  Lijkt het je leuk om werknemers van de toekomst enthousiast te maken voor jouw bedrijf of sector? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat bijdraagt aan het vergroten van gelijke kansen? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

 • Voor scholen

  Bliksemstages worden uitgevoerd door mensen uit het bedrijfsleven. Docenten spelen echter wel een belangrijke rol. De bliksemstages zijn op locatie, dus moeten de kinderen zich goed voorbereiden voor ze op pad gaan. Dat doen ze vooraf samen met de docent. Iemand van school gaat bovendien mee om de kinderen te begeleiden, en na afloop reflecteert de docent met de leerlingen op het bezoek. Dit is belangrijk, want het geleerde beklijft dan veel beter.

  JINC neemt docenten hierbij zoveel mogelijk werk uit handen: we verstrekken lesmateriaal om het bezoek voor te bereiden en na afloop te reflecteren. We nemen bovendien alle organisatorische rompslomp op ons, en leggen de contacten met het bedrijfsleven. De actieve inzet van deze professionals geeft Bliksemstages een grote meerwaarde; als mensen uit de praktijk maken ze indruk op de leerlingen, en ze weten waar ze het over hebben.

  Elke Bliksemstage kost ongeveer vijf uur, inclusief het voorbereidend werk. Het project past binnen de lessen LOB.

  Laat je leerlingen proeven van de praktijk!
  Wil je gebruik maken van de kennis en ervaring van professionals? Lijkt het je zinvol om de leerlingen van jouw school of klas alvast kennis te laten maken met allerlei beroepen en sectoren? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

 

42151 kinderen - gingen in 2022 op Bliksemstage
2125 bedrijven - openden in 2022 hun deuren voor kinderen
8.2 rapportcijfer - van docenten die bij het project waren betrokken

Impact

Onze praktische aanpak werkt, op een aantal manieren. In de eerste plaats vergroot het de kennis van leerlingen over wat er te koop is op de arbeidsmarkt. Ze krijgen bovendien een reëel beeld van wat diverse beroepen inhouden. Ook vergroot het, in bredere zin, hun horizon. Daardoor groeien hun kansen op succesvolle toekomst. Dat denken we niet alleen, dat wéten we.

Bliksemstages worden georganiseerd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Flevoland, Groningen, Haaglanden, Kennemerland, Leeuwarden, Leiden, Oost-Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Tilburg, Zaanstad en Zuid-Limburg.

Interesse?
Heb je als eigenaar of professional van een bedrijf of organisatie interesse om een Bliksemstage te organiseren? Of wil je met je school graag op Bliksemstage naar een bedrijf of organisatie? Vul dan onderstaand formulier in.

Als bedrijf, als school of als vrijwilliger?
Naam*
Namens welke organisatie heb je interesse?
JINC heeft 9 vestigingen. Welke is het dichtst bij jou in de buurt?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.