Lessen bij de eerste Bliksemstage

Mijn JINC – docent – Bliksemstage groep 8

Op deze pagina vind je de inhoud van de lessen en de lesmaterialen van de eerste Bliksemstage van groep 8.

Les 1 – Beroepentest

  • Inhoud en doel

    De leerlingen krijgen inzicht in vijf beroepsgroepen en denken na over welke beroepen en beroepsgroepen hun voorkeur hebben.

  • Benodigdheden

    • PowerPoint en werkboekjes (digitaal in te vullen of te printen).

    De werkboekjes houden de leerlingen bij zich, hierin kunnen ze aan alle opdrachten werken. Zorg ervoor dat deze in een mapje bewaard worden of dat ze aan elkaar geniet zitten en dat de leerlingen deze netjes bewaren.

Downloads

 

Les 2 – Voorbereiden op de Bliksemstage

  • Inhoud en doel

    De leerlingen zoeken meer informatie over het bedrijf waar ze op Bliksemstage gaan en bedenken drie vragen die ze willen stellen. Voorafgaand aan de les krijg je van JINC te horen naar welke bedrijven jullie toegaan en ontvang je per bedrijf een A4-tje met informatie en een verwijzing naar de website. Deze kun je gebruiken tijdens de les.

    Zorg ervoor dat de leerlingen het formulier bij zich hebben tijdens de Bliksemstage en dat ze de antwoorden op hun vragen invullen.

  • Benodigdheden

    • De werkboekjes die de vorige les zijn uitgedeeld en bedrijfsinformatie die jullie van JINC hebben ontvangen.
    • Computers of tablets om informatie op te zoeken (indien mogelijk 1 per tweetal).

 

Les 3 – Terugblik op de Bliksemstage

  • Inhoud en doel

    Tijdens deze reflectieopdracht blikken de leerlingen terug op de Bliksemstage. Ze beschrijven wat hun ervaring was, welke beroepen ze gezien hebben en of deze bij ze passen. Ook denken ze na over wat ze belangrijk vinden als het gaat om een werkplek.

    Het is belangrijk dat leerlingen hierover ook met elkaar in gesprek gaan. Zo kunnen ze elkaar vragen stellen en nieuwe inzichten krijgen.

    Daarnaast maken de leerlingen in deze les een bedankje voor het bedrijf waar ze geweest zijn. Stuur deze naar je JINC-contactpersoon, zodat we ervoor kunnen zorgen dat deze bij het bedrijf terecht komen.

    Vertel de leerlingen dat ze ook een huiswerkopdracht meekrijgen (opdracht 6). Ze interviewen thuis iemand over werk. Dit mag een ouder zijn, maar ook een oom, nicht of andere volwassene in de omgeving.

    Om ze te laten ontdekken welke vragen ze kunnen stellen, kun je de leerlingen eerst jou laten interviewen. Op het werkblad staan vragen die ze kunnen gebruiken.

    Geef de leerlingen een deadline en kom op die dag terug op het huiswerk: hoe waren de gesprekken? Wat hebben ze geleerd?

  • Benodigdheden

    • De werkboekjes die de vorige les zijn uitgedeeld.
    • Eventueel teken/knutselspullen voor het bedankje.

Bekijk ook de andere pagina’s over dit project