Praktijkschoolleerlingen vinden het moeilijk om erachter te komen wat ze willen worden en wat de mogelijkheden voor ze zijn. Nu zijn die mogelijkheden er ook nog eens op achteruit gegaan met de komst van de Participatiewet en het afsluiten van de instroom naar sociale werkplaatsen.

Om deze groep betere perspectieven te bieden, slaat JINC de handen ineen met de Rabobank Foundation. Op 11 mei, in de maand wanneer er weer een volgende lichting leerlingen de praktijkschool afrondt, starten ze officieel samen het landelijke project ‘Meer kansen voor kwetsbare jongeren’. Dit doen ze tijdens Bliksemstages in Amsterdam, voor scholieren uit de lagere klassen.

270 kinderen uit het praktijkonderwijs doen mee. Dit zijn leerlingen met een grote leerachterstand en een laag IQ (60-75). Dankzij het project krijgen zij vanaf hun eerste schooljaar de kans om te ontdekken welke mogelijkheden er zijn op de arbeidsmarkt en hoe zij die kunnen betreden. JINC en de Rabobank Foundation willen deze kinderen, die aan het begin van het programma rond de 12 jaar oud zijn, beter voorbereiden op een baan en een betere toekomst. Het project duurt drie jaar.

De leerlingen in de eerste twee jaar gaan op Bliksemstages en het derde jaar ronden ze af met een sollicitatietraining. Het is voor het eerst dat er een structureel programma is ingericht voor deze doelgroep. Om goed zicht te krijgen op de concrete resultaten doet JINC onderzoek naar de impact van het project.

Veel animo vanuit bedrijfsleven

Meer dan vijftig bedrijven doen mee en bieden een plek voor de Bliksemstages. Albert Heijn is daar een van: “Wij willen graag een bijdrage leveren aan de bestrijding van de jeugdwerkloosheid, in het bijzonder voor kwetsbare groepen als leerlingen van praktijkscholen. Door onder andere de Bliksemstages weten leerlingen beter wat werken bij de Albert Heijn inhoudt en of dat bij hen past,” aldus Jan-Jaap Smit, VP Store Operations Albert Heijn.

Landelijke inzet

Roelie van Stempvoort, programmamanager Rabobank Foundation: ,,Arbeidsparticipatie is voor ons een belangrijk thema. Hierbij focussen wij op het ondersteunen van kwetsbare groepen mensen. Hier vallen praktijkschoolleerlingen ook onder. Het blijkt dat deze jongeren ontzettend moeilijk aan een stageplek of baan komen. Dat was voor ons de aanleiding om met JINC specifiek voor deze scholieren een project op te zetten. Door een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt wordt hun toekomst kansrijker.” Verschillende lokale Rabobanken ondersteunen al projecten van JINC. Het is voor het eerst dat er nu een landelijk project in samenwerking met Rabobank Foundation is opgezet.

Achtergrond en context ‘Praktijkonderwijs’

Bijna 30.000 jongeren in Nederland gaan naar het praktijkonderwijs. Voor deze leerlingen is het vaak niet mogelijk om een vmbo-diploma te halen. Praktijkschoolleerlingen bevinden zich in een kwetsbare positie vanwege hun specifieke leerbehoeftes. Daarnaast hebben zij vaak gedragsproblematiek. Hierdoor hebben zij weinig kansen op de arbeidsmarkt. Zelfs met extra hulp is het voor hen te zwaar. Ongeveer een kwart van de leerlingen die in 2016 de praktijkschool heeft verlaten, zit zonder werk thuis. De jaren daarvoor verviel een lager percentage van die jongeren direct in een uitkering. In de grote steden is de problematiek momenteel nog ernstiger. In Rotterdam vindt bijvoorbeeld maar 30 procent van de oud-leerlingen werk.

Rabobank Foundation ondersteunt in Nederland initiatieven van landelijke maatschappelijke organisaties die bijdragen aan het verbeteren van de sociaaleconomische zelfredzaamheid van kwetsbare groepen mensen zoals programma’s voor kinderen die op of onder de armoedegrens leven. In ontwikkelingslanden helpt het fonds om boeren en hun coöperaties financieel zelfredzaam te maken. Voor meer informatie: rabobankfoundation.nl