Yasmina El Khattabi en Denise Roggeveen over kansen en groei
De impact van JINC op leerling en docent
De impact van JINC op leerling en docent
13 maart 2025
JINC richt zich op het intensiveren van de betrokkenheid van jongeren, met als doel 12,5 procent meer jongeren die meer dan één JINC-project doorlopen. Dit zorgt voor een diepere impact en betere voorbereiding op de arbeidsmarkt. Bij Yasmina is dat goed gelukt: tijdens haar middelbareschooltijd deed Yasmina mee aan verschillende JINC-projecten, waaronder JINC Baas van Morgen, Sollicitatietraining en een Bliksemstage. Yasmina heeft dan ook exact de impact van alle JINC-projecten in de praktijk ervaren. “Als puber wil je niet altijd opvallen, dus het is soms ongemakkelijk. Maar het motiveert en helpt je om jezelf beter te leren kennen. En je zelfvertrouwen neemt toe.”
Met de klas ging ze op Bliksemstage naar het Kruidvat: “Het was mijn eerste kennismaking met werken en het gevoel van je eigen geld verdienen. Het was dus hartstikke leuk en leerzaam.”
Deelname aan JINC Baas van Morgen is Yasmina goed bijgebleven. Ze was trots toen ze als een van de tien leerlingen werd geselecteerd: “Om te horen: ‘Yasmina, jij mag één dag op de stoel van een CEO of iets dergelijks zitten tijdens JINC Baas van Morgen’, dat is gewoon voor een vijftienjarig meisje echt een boost van zelfvertrouwen.”
Die dag als Baas bij het Kurhaus in 2021 was inspirerend. Wat haar het meest is bijgebleven is de meeting in de ochtend met alle crewmembers. “Het was bijzonder om te zien hoe iedereen – van directie tot schoonmaakpersoneel – samenkwam in dezelfde meeting.” Ze werd ook geraakt door het verhaal van Roxana, de directrice, die als stagiaire in het hotel begon en zich uiteindelijk opwerkte tot leidinggevende: “Dat verhaal van iemand die kader heeft gedaan en met wilskracht en hard werken zo’n hoge positie heeft bereikt, is me echt bijgebleven. Het motiveerde mij, want als zij het kan, kan ik het ook.”
Voor Yasmina was haar docent Engels ook een motivator: “Zij gaf aan dat ik meer kon dan ik eerst dacht en dat ik een bright future voor me had.” Denise Roggeveen is die docent Engels en voormalig mentor en zag inderdaad haar ambitie en doorzettingsvermogen: “Yasmina was altijd een mega vooruitstrevende en ambitieuze jonge vrouw.” Met een koloniaal verleden (haar vader is gevlucht uit Indonesië) en een moeder die alleen de basisschool heeft doorlopen, heeft Denise zelf ook doorzetten en opkomen voor jezelf meegekregen. Ze was de eerste binnen de familie die ging studeren.
Na tien jaar als mentor te hebben gewerkt, kreeg Denise een nieuwe rol binnen de school als programmamanager kansengelijkheid. Ook in deze functie werkt ze nauw samen met JINC en ziet ze de positieve impact van de projecten op de leerlingen: “Zelfvertrouwen is nummer één. Leerlingen kunnen even helemaal uit hun rol stappen en zichzelf op een andere manier laten zien. Ze krijgen de kans om positief op te vallen en dat leidt tot een ander soort zelfvertrouwen.”
Wat JINC-projecten volgens Denise zo waardevol maken, is dat leerlingen uit hun comfortzone stappen en nieuwe vaardigheden ontwikkelen. “Wat ik zie is dat het die trainers (vrijwilligers die JINC werft bij de partnerbedrijven) lukt om een veilige omgeving te creëren waarin leerlingen zo’n rollenspel met Sollicitatietraining toch durven aan te gaan.” Ook voor docenten zijn deze projecten leerzaam: “Je ziet dat sommige leerlingen, die in de klas misschien een bepaald imago hebben, ineens heel assertief en ondernemend kunnen zijn. Dan blijkt dat het stickertje dat ze opgeplakt kregen, helemaal niet klopt en dat ze positief opvallen. Ze beschikken over eigenschappen die in een klassensituatie niet tot hun recht komen, maar in een andere omgeving juist een kracht kunnen worden.”
Een belangrijk inzicht dat Yasmina uit haar deelname aan JINC heeft gehaald, is het belang van hoge verwachtingen. Ze herinnert zich hoe ze jaloers was op haar medestudenten die Bliksemstage liepen bij kennisintensieve bedrijven (waarvoor een theoretische opleiding vereist is) zoals advocatenkantoren en nieuwsorganisaties. De boodschap van Yasmina is eigenlijk om verder te kijken dan het huidige opleidingsniveau van de betreffende leerlingen: “Als je wil inspireren, ga dan uit van hoge verwachtingen.”
Het idee dat bepaalde carrières alleen voor havo- of vwo-leerlingen zouden zijn, moet doorbroken worden. Yasmina zag hoe veel van haar klasgenoten later toch doorgroeiden naar het hbo. “Ik kan een Kruidvat-bijbaantje niet downgraden, maar veel van mijn klasgenoten dachten toen al: dit is niet iets waar ik een toekomst in zie. Bijna iedereen gaat nu naar het hbo dus wij hadden net zo goed naar een advocatenkantoor gekund.”
Denise herkent dit en ziet hoe belangrijk het is om leerlingen niet alleen te inspireren, maar ook concrete mogelijkheden te bieden die hen laten geloven dat meer haalbaar is dan ze misschien denken. “Sommige leerlingen denken: zo’n advocaat, dat kan ik nooit worden. Maar als je hen laat ervaren hoe het is om in zo’n omgeving te zijn, verandert dat beeld.”
Voor Yasmina waren haar ouders en omgeving een grote inspiratiebron. “Ik heb een heel supportieve familie die mij altijd steunde in de dingen die ik graag wilde doen. Mijn ouders hebben mij de motivatie gegeven om altijd mijn dromen achterna te gaan. Ik kijk naar hen op en dat heeft me gestimuleerd om het beste uit mezelf te halen.” Daarnaast speelde Denise een grote rol in haar keuze: “Ik moet zeggen dat zij een grote rol heeft gespeeld in waarom ik docent Engels wil worden. Zij was een vertrouwenspersoon voor mij.”
Als toekomstige docent wil Yasmina dezelfde steun bieden aan haar leerlingen: “Ik wil ook een vertrouwenspersoon zijn voor leerlingen, vooral voor hen die dat thuis misschien niet hebben. Ook voor leerlingen die thuis wel steun krijgen, maar zich misschien prettiger voelen bij mij als docent.”