Ook Noura groeit met JINC

NautaDutilh is een van die fijne kantoren aan de Zuidas die zijn personeel stimuleert om vrijwilligerswerk te doen. Noura ten Kate greep die kans aan. Vorig schooljaar wisselde ze haar werk als advocate af met het voeren van coachingsgesprekken met vmbo’ers.

 
Foto Noura ten Kate

24 oktober 2017

“Vorig schooljaar was ik Carrière Coach van vier leuke meiden van het vmbo. Vooraf was ik heel benieuwd wat ik met hen zou kunnen bereiken. Ik kon me namelijk goed voorstellen dat ze meer interesse hadden in shoppen en muziek luisteren dan in beroepsoriëntatie. Dat had ik zelf ook toen ik zestien was.

Hoe het heeft uitgepakt? Wisselend, moet ik zeggen. Sommige meiden laten zich toch vooral meevoeren door hun vriendinnen. Maar bij één meisje zag ik dat ze een steeds duidelijker beeld kreeg van haar kwaliteiten en mogelijkheden.

Een ander was bij het eerste gesprek heel stil en stuurs. Ze vond niks leuk op school, en ze wist ook niet wat ze wilde. Ik moest flink doorvragen, en uiteindelijk bleek ze van tekenen en ontwerpen te houden. Zij heeft zich toen ingeschreven voor het Media College. Dat was een goede keuze, denk ik.”
 

Het is fijn om te merken dat je een verschil maakt voor anderen.

(Noura ten Kate)

Wereld is groter

Zelf heb ik trouwens ook veel aan het traject gehad. In de eerste plaats is het leerzaam om dit soort coachingsgesprekken te voeren, om te ontdekken hoe je mensen bereikt en meekrijgt.

Belangrijker nog is dat het mijn wereldje groter heeft gemaakt. Ik heb geleerd dat iemand van zestien uit een moeilijke buurt echt anders in het leven staat dan iemand als ik. En dat het goed is om daar af en toe aan te denken. Ook in je dagelijkse leven. Op die manier groeit je begrip voor meningen en gedragingen van mensen met een andere achtergrond.

Vertrouwen

Het is bovendien fijn om iets te doen met een maatschappelijke insteek, om te merken dat je een verschil maakt voor anderen. Ik kreeg een keer om vijf uur ‘s nachts een appje: ‘juf, ik heb straks een intakegesprek en ik kan niet slapen. Ik ben zenuwachtig, heeft u nog tips?’

Natuurlijk heb ik direct wat dingen op de app gezet. Ik hoop dat ze er iets aan heeft gehad. Maar blijkbaar vond ze onze gesprekken in elk geval zo leuk, dat ze me vertrouwde. Dat doet me goed.”
 
Lees meer over onze projecten en doe mee!