“Je ziet het gewoon werken”

Maatschappelijke impact in de IT-sector: hoe ilionx en JINC samenwerken aan een kansrijke toekomst

Hoe zorg je ervoor dat maatschappelijke impact niet iets is wat je ‘erbij’ doet, maar echt het kloppend hart van je organisatie vormt? Bij IT-bedrijf ilionx is dat precies wat er gebeurde. Dankzij het bevlogen leiderschap van Hans Bijlsma (directie / Chief HR officer) en Jorick Bots (manager duurzaamheid & MVO) is JINC inmiddels stevig verankerd in het bedrijf. Met concrete acties, een flinke dosis inspiratie en vooral: de overtuiging dat je écht verschil kunt maken.

25 april 2025

Een klik voorbij de functieomschrijving

Jorick Bots werkt inmiddels bijna negen jaar bij ilionx, waarvan de laatste twee als manager duurzaamheid en MVO. “Ik mag me bezighouden met alles wat we op het gebied van duurzaamheid doen én de maatschappelijke kant — waar JINC onder valt. En dat is echt de leukste rol binnen ilionx.”

Samen met Hans, die sinds 2018 deel uitmaakt van de directie, vormt hij een tandem dat meer voor elkaar heeft gekregen dan ‘gewoon samenwerken’. “Ik denk dat ik mijn positie heb kunnen inzetten om de ambitie die Jorick inbrengt, ook echt waar te maken”, zegt Hans.

En dat is voelbaar. Die gezamenlijke reis met JINC veranderde niet alleen de organisatie, maar ook henzelf.

Life changing Sollicitatietraining

Soms zijn het de ogenschijnlijk kleine momenten die het grootste verschil maken. Voor Hans was dat tijdens een Sollicitatietraining op de Utrechtse Grafimedia. Hij kwam binnen als vrijwilliger, maar ging naar huis als iemand met een nieuw toekomstbeeld.

“Je doet het voor die leerlingen met een hoodie op die denken: ‘laat het snel over zijn’. Maar aan het eind lachen ze allemaal van oor tot oor. Dat raakt je.”

Dat gevoel herkende hij ook uit zijn verleden als voetbalcoach bij RKTVC, waar hij jarenlang het team van zijn zoon trainde met veel Turkse en Marokkaanse jongens. “Het waren niet altijd makkelijke jongens, maar door ze vertrouwen te geven en écht te zien wat ze wél konden, kreeg ik ze op een ander spoor.” Diezelfde drive voelt hij bij JINC: kansen creëren voor jongeren die ze niet vanzelf krijgen. “Omdat je toch ergens wel het gevoel hebt: hoe minimaal ook, je hebt iets aangewakkerd. En dat raakt precies aan de kracht van JINC: het gaat niet om de grootse gebaren, maar om wat het losmaakt.”

“Toen we aan het begin van de Sollicitatietraining vroegen of ze zich comfortabel voelden om zo’n gesprek te doen, zei één jongen: ‘Ik niet, ik word er zenuwachtig van.’ En wat gebeurde er? Zodra we begonnen, was hij de eerste die zijn vinger opstak. Die jongen zal me de rest van mijn leven bijblijven want dan weet je: je hebt iets aangebracht. Dus ik ben ervan overtuigd dat het de moeite waard is. Je ziet het gewoon wérken.”

Geen mooie praatjes, maar gerichte impact

Waar maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) vaak blijft hangen in goede bedoelingen, maken Hans en Jorick er werk van. Letterlijk. De afgelopen jaren koos ilionx ervoor om selectiever te zijn in de maatschappelijke organisaties waarmee ze samenwerken. Niet om het aantal te beperken, maar om per partner écht te kunnen investeren in een intensieve samenwerking. Zo willen ze samen met organisaties zoals JINC bouwen aan een robuust partnership en gerichte maatschappelijke impact realiseren.

Bij alles wat ilionx doet op dit vlak, staan hun MVO-doelstellingen centraal: een visie om samen een positieve impact op de wereld te maken, en een missie om medewerkers, klanten en leveranciers aan te zetten tot duurzame en maatschappelijk verantwoorde keuzes.

“JINC is echt een cadeautje,” zegt Hans. “Wat JINC doet sluit zó goed aan bij onze ambities en wat wij belangrijk vinden. En het is breed uitvoerbaar — er zit altijd wel een project tussen waar een collega warm van wordt.”

Jorick vult aan: “We hebben MVO-ambassadeurs op al onze locaties die zorgen dat JINC onder de aandacht wordt gebracht. Zo zorgen we dat het geen ‘hoofdkantoording’ is, maar iets van iedereen.”

Duurzaamheid in de code

En JINC is niet alleen een vrijwilligersproject. De samenwerking raakt ook aan de kern van wat ilionx doet: IT. Hans vertelt hoe duurzaam denken nu zelfs onderdeel is van productontwikkeling.

“Een simpel voorbeeld: als je in software minder vaak data opslaat bij elke toetsaanslag, scheelt dat op grote schaal energie. Dat soort denkwijzen brengen we nu ook bij klanten.”

Er is zelfs een MVO-dashboard ontwikkeld waarin alles wordt bijgehouden: van het wagenpark tot vliegreizen én het aantal kinderen dat met de projecten van JINC is bereikt. Dat levert ook waardevolle input op voor SROI-rapportages richting klanten.

JINC Baas van Morgen, impact van vandaag

Dat de projecten van JINC niet alleen waardevol zijn voor jongeren, maar ook voor professionals zelf, weten ze bij ilionx inmiddels maar al te goed. Hans deed mee aan JINC Baas van Morgen, en sindsdien volgden meerdere collega’s zijn voorbeeld.

“Het is gewoon zó dankbaar en leuk om te doen; echt een dag ook om in te lijsten.”

MVO-doelstellingen van ilionx in samenwerking met JINC:

    • In 2025: minimaal 1.500 jongeren bereiken
    • In 2030: minstens 15.000 jongeren begeleiden via JINC-projecten
    • Collega’s inspireren via ambassadeurs en betrokkenheid op alle vestigingen

Hans: “Ik hoop dat wij onze MVO-doelstellingen behalen en op die manier bijdragen aan de stappen die JINC nog wil maken.”

Jorick: “Mijn droom is dat er op een dag iemand binnenloopt die zegt: ‘Ik heb ooit het JINC-project Digitale Vaardigheden van ilionx-medewerkers gehad. En dat diegene het zo tof vond om te zien wat de IT-branche ook is, dat hij of zij hier wil werken.’”

Tegelijkertijd realiseren ze zich ook dat het grotere doel niet alleen in de toekomst ligt. “Wat we natuurlijk hopen is dat in de toekomst ieder kind opgroeit in een kansrijke omgeving waardoor deze trainingen niet meer nodig zijn. Tot die tijd blijven we ons hiervoor inzetten,” zegt Jorick. “Belangrijk is ook dat we ons realiseren: elk kind waar je nú al van betekenis kunt zijn — klein of groot — is het waard om je voor in te zetten. Impact gaat niet alleen over later, maar vooral over nu.”

Een keurmerk voor bedrijven met een hart

Hans en Jorick zijn uitgesproken over hun droom: meer bedrijven laten aanhaken bij JINC. Want, zoals Hans het zegt: “Iedere keer dat ik op LinkedIn zie dat er weer een partij meedoet, denk ik: dat is een sympathiek bedrijf. Het wordt bijna een keurmerk. Meedoen met JINC betekent dat je hebt nagedacht over je rol in de maatschappij. En dan ben je, wat mij betreft, gewoon een koning.”

Doe ook mee met JINC

Of je nu developer of directeur bent — met iets kleins kan je al verschil maken. En áls je dat verschil maakt, blijft het bij. Wil je ook ontdekken wat jouw bedrijf zou kunnen betekenen? Kijk dan op jinc.nl of meld je aan als vrijwilliger of deelnemend bedrijf.