Jinc_Sollicitatie_Training-JVDPhotography-64-1

JINC verovert het mbo

Ook veel studenten die opgroeien in wijken met een sociaaleconomische achterstand kunnen een steuntje in de rug gebruiken. Daarom biedt JINC haar activiteiten nu ook aan op het mbo. ‘Ik heb geleerd dat je vragen moet stellen zodat ze ook weten dat je geïnteresseerd bent.’

23 februari 2023

Als je opgroeit in een omgeving met weinig rolmodellen kan het knap lastig zijn om te weten wat je van een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Daarom organiseert JINC het project Sollicitatietraining. Professionals komen hierbij langs in de klas en laten middels rollenspellen zien hoe je zo’n gesprek maakt of breekt. Sinds enige tijd bieden we dit project niet alleen aan op middelbare scholen, maar ook op het mbo.

En dat is goed nieuws, want ook veel mbo-studenten kunnen wel wat hulp gebruiken bij de overstap naar de arbeidsmarkt. In Utrecht, Amsterdam en Rotterdam worden er Sollicitatietrainingen gegeven. Daarnaast krijgen studenten in Rotterdam ook begeleiding van een Carrière Coach of leren ze om te netwerken voor een baan.

Vorige week was het de beurt aan de studenten Business & Administration van het ROC midden-Nederland. Hoewel de studenten onderling erg van elkaar verschilden, hadden ze volgens de trainers één belangrijk ding met elkaar gemeen: motivatie.

‘Zij hebben veel geoefend en ik kreeg de indruk dat het hen vertrouwen gaf in een volgend echt sollicitatiegesprek,’ vertelde één van de trainers na afloop. ‘Ze haalden er ook concrete tips uit. Zoals: het is niet erg als je zenuwachtig bent. Zelf vragen stellen tijdens zo’n gesprek mag.’

Niet alleen de professionals, maar ook de mbo-studenten waren enthousiast over de Sollicitatietraining: ‘Ik waardeer het enorm dat ik deze training kreeg,’ liet één van de deelnemers weten.

Dat het project een enorme boost was voor het zelfvertrouwen van de deelnemers blijkt ook uit de reactie van een andere student: ‘Ik voel me nu niet meer zo zenuwachtig om een sollicitatiegesprek te doen en ik weet nu beter hoe ik het moet doen.’

Aan het einde van dit jaar verwachten we zo’n duizend mbo-studenten vooruit te hebben geholpen. Op deze manier dragen we ook bij aan kansengelijkheid voor mbo-studenten in heel Nederland.