Foto Azra

Azra’s reis van JINC Baas van Morgen tot HR-professional bij FNV

Interview

In 2019 deed Azra Dogan mee aan JINC Baas van Morgen. Voor één dag mocht ze de touwtjes in handen nemen bij vakbond FNV. 5 jaar later loopt Azra stage bij datzelfde FNV en vertelt ze met passie over HR, arbeidsrecht en haar toekomst bij de vakbond.

In het kader van JINC’s 20-jarig bestaan, de 10e editie van JINC Baas van Morgen én het 12,5-jarig partnerschap met FNV gaan we in gesprek met Azra. Hoe heeft zij die bewuste dag in 2019 ervaren, en op welke manier heeft dit haar beïnvloed?

9 april 2024

JINC Baas van Morgen is een bijzonder project waarbij jongeren uit een sociaaleconomisch uitdagende omgeving voor één dag de baas mogen zijn bij een bedrijf, gemeente of ministerie. Dit is een waardevolle uitwisseling tussen jongeren en het Nederlandse bedrijfsleven die voor beiden veel voordelen oplevert. Voor bedrijven is het een mooi moment om aan de toekomstige werkzoekenden te laten zien waarom juist hún sector relevant is. Ook heeft het een positieve impact op de jongeren.

Allereerst geeft JINC Baas van Morgen een boost in het zelfvertrouwen van de jongeren en verbreedt het de horizon. Zo leren ze bijvoorbeeld welke banen er allemaal bestaan bij het bedrijf waarvan ze een dag de baas mogen zijn. Ook worden er op deze dag waardevolle contacten gelegd voor later. De ‘echte’ baas van de organisatie, de Baas van Vandaag, geeft de jongere een beloftekaartje met de toezegging dat hij of zij bereikbaar is voor steun of advies. Hoe belangrijk zo een beloftekaartje kan zijn werd ook duidelijk voor Azra!

Voor één dag de baas van de grootste Nederlandse vakbond

Azra, geboren in Nederland en met Turkse roots, zat in de derde klas van de mavo toen ze op school te horen kreeg dat JINC Baas van Morgen zou plaatsvinden. Ze was destijds al bekend met andere projecten van JINC, maar JINC Baas van Morgen was nog een nieuw project op haar school. Als nieuwsgierige en actieve leerling was Azra direct enthousiast en toen ze gevraagd werd om mee te doen heeft ze dan ook meteen ja gezegd.

Azra vertelt dat ze die bewuste dag in 2019 als heel indrukwekkend heeft ervaren. Aangekomen op school werd ze opgehaald door iemand van de FNV. Zo begon een leerzame dag die ze zelf beschrijft als ‘een hele belevenis’; de dag waarop ze met de voormalig directeur van FNV meeloopt en zelf behandeld wordt als een echte baas.

Azra: “Als je 14 jaar bent en je komt bij zo’n organisatie, dan is dat voor jou heel indrukwekkend. Zie je heel veel mensen. En toen was er natuurlijk ook nog geen corona, dus iedereen was gewoon op kantoor aan het werken. Het is me altijd bijgebleven en ik heb me door deze dag verdiept in wat de FNV doet, maar ook wat JINC doet.”

Van kantoor naar Koning

Azra vertelt dat ze als veertienjarige al best wel geïnteresseerd was in het werkleven. Het geluk wil dat ze tijdens haar dag bij de FNV werd begeleid door een HR-adviseur. Van deze persoon kreeg ze meteen een hoop advies, bijvoorbeeld over hoe je het best kan solliciteren.

Deze informatie kon Azra overigens een dag later meteen toepassen omdat ze toen een sollicitatie had voor een bijbaantje! Ook kwam ze veel te weten over wat de FNV als organisatie allemaal doet. In de middag mocht Azra naar het JINC Baas van Morgen event in Den Haag. Daar was de koning aanwezig, samen met een aantal ministers. Dit was voor Azra allemaal erg bijzonder en ze heeft er veel aan gehad. “Het was wel echt een heel leuke ervaring”.

Het beloftekaartje

Het avontuur van Azra bij de FNV was niet afgelopen na die bewuste dag in 2019. Net als alle andere jongeren die meedoen aan JINC Baas van Morgen had ook Azra een beloftekaartje ontvangen, en dit beloftekaartje is niet onbenut gebleven. Toen Azra jaren later een stage moest zoeken voor haar studie wist ze wat ze wilde. Een organisatie die bij haar paste, waar ze zeker was dat ze zichzelf zou kunnen ontwikkelen. Eigenlijk wist ze vrij snel wat ze het liefst zou willen: stagelopen bij de FNV.

Azra’s moeder herinnerde haar aan het beloftekaartje van JINC Baas van Morgen dat ze al die tijd netjes had bewaard. “Om te gebruiken wanneer je denkt dat het je een extra duwtje zou kunnen geven”. Azra besloot dat dit het juiste moment was om het beloftekaartje in te zetten. Met dit in gedachten schreef ze een sollicitatiebrief waarin ze haar voorgeschiedenis bij de FNV via JINC noemde. “En de FNV reageerde heel erg positief!” Ze mocht meteen op gesprek komen, en dat ging gelijk heel goed.

“Bij de FNV zijn ze best wel veeleisend wat ik ook wel heel mooi vind, want het is een vakbond dus dat is best wel sensitief werk. En er zijn gewoon ook wel politieke invloeden binnen zo’n organisatie, dus ik ben wel heel erg blij met die kans die JINC mij heeft gegeven, ik vond het echt heel fijn dat dat beloftekaartje er was.”

In het diepe gegooid

Azra vertelt dat ze tijdens JINC Baas van Morgen al een beetje in het diepe werd gegooid. Vroeger was Azra best een beetje verlegen van aard. Door één dag behandeld te worden als directeur van de FNV kreeg ze de kans om zich meer uit te spreken, open te stellen en haar kwaliteiten te laten zien. Deze vaardigheid heeft ze moeten ontwikkelen en dat heeft goed uitgepakt vindt ze. Het heeft haar zelfvertrouwen goed gedaan. “Het is natuurlijk een korte dag, maar het is wel indrukwekkend!”

Azra loopt (meewerk)stage op de HR-afdeling. Ook hier werd Azra in het diepe gegooid, dit keer door haar stagebegeleider. Azra vertelt dat ze echt van alles heeft gedaan tijdens haar stage. Azra heeft volgens haar docenten en de FNV zo veel gedaan dat het eigenlijk meer is gaan lijken op een volledige afstudeerstage.

“Ik heb sollicitatiegesprekken gedaan, arbeidsvoorwaardengesprekken, functioneringsgesprekken, ontslag meegemaakt, dynamiek dus… Ja, in de FNV gebeurt er gewoon heel veel.”

Human resources, de arbeidsmarkt en persoonlijke ontwikkeling

De stage van Azra duurde 5 maanden en gaf haar veel inzicht in de arbeidsmarkt, vooral vanuit het perspectief van human resources. Zo hield Azra zich onder andere bezig met het begeleiden van inclusietrajecten en het ontwikkelen van verschillende wervingsstrategieën.

Ook werkte Azra tijdens haar stage heel veel samen met P&O-juristen op het gebied van arbeidsrechtelijke kwesties. Azra kreeg de kans om tijdens haar stage de complexiteit van arbeidsverhoudingen te ervaren en zich te verdiepen in verschillende regio’s en vraagstukken.

De stage bood Azra niet enkel verdieping betreft de mogelijkheden bij de FNV, maar zorgde tegelijk ook voor persoonlijke ontwikkeling. “Een hele leuke ervaring, het heeft mij ook echt volwassener gemaakt. Ook heeft deze stage mij het gevoel gegeven dat ik later echt als HR-professional aan de slag wil.”

Bedrijven en bewustwording

Terugdenkend aan die bewuste JINC Baas van Morgen dag in 2019 vertelt Azra dat ze ook toen al realiseerde dat jongeren echt de toekomst zijn, vooral bij een vakbond. Zelf is Azra altijd al geïnteresseerd in het professionele leven, maar volgens haar zijn veel jongeren van haar leeftijd dat helemaal niet.

“Daarom vind ik JINC nogmaals een heel fantastische organisatie, omdat je jongeren op een hele jonge leeftijd bewust kan maken dat ze straks keuzes moeten maken. Kijk, dit zijn bedrijven, organisaties die openstaan voor jonge talenten en dit is wat zij doen.”

Volgens Azra is het mooi dat bedrijven op deze manier openstaan voor de jongeren, ook omdat zo de bewustwording gecreëerd wordt dat jongeren ook echt wat kunnen toevoegen. Daar mogen wat Azra betreft nog veel meer organisaties bewust mee bezig zijn!

De toekomst

Over de vraag wat Azra wilde worden voor ze meedeed aan JINC Baas van Morgen hoeft ze niet lang na te denken. Als iemand vroeg wat ik wilde worden zei ik dan ”of advocaat of docent”. Voor Azra pasten de vaardigheden die ze belangrijk vond goed bij HR. “Met kennis iets overdragen, mensen helpen en zo ook de organisatie”.

Azra gaat haar studie afmaken, en waarschijnlijk nog wel even doorstuderen. “Ik moet straks, aan het eind van het jaar een minor kiezen en dan wil ik arbeidsrecht gaan doen.” Dan eerst de HBO afmaken en eventueel door naar een master op universiteit. Wat ze daar wil studeren zal geen verrassing zijn. “Ik denk wel weer gewoon HR, maar misschien iets specifieker gericht op arbeidsrecht.” Ondertussen blijft ze bij de FNV. Ze hebben haar een contract voor 10 uur per week als HR-medewerker aangeboden!

Barbara Louisse, communicatieadviseur JINC

 
Tip: Lees meer over JINC Baas van Morgen