Alessia en Loris maken alvast kennis met burgemeester Roelof Bleker

in voorbereiding op JINC Baas van Morgen

Op 6 juni vindt JINC Baas van Morgen plaats. De dag waarop ruim 700 kinderen als Baas van Morgen bij bijna 500 bedrijven, gemeentes of ministeries de touwtjes in handen nemen. Spannend voor zowel de Bazen van Morgen als de Bazen van Vandaag die meedoen. Daarom is er vooraf op verschillende manieren een eerste kennismaking.

Die varieert van het invullen van een vriendenboekje, een telefoongesprek of een online gesprek tot, zoals in Enschede, een bezoek van de Bazen van Vandaag aan de school van de leerlingen. Zo krijgen Alessia en Loris van basisschool De Windroos bezoek van degene wiens stoel zij voor een dag gaan overnemen: Roelof Bleker, die nu ruim twee jaar burgemeester van Enschede is.

De kennismaking

Alessia en Loris zijn best zenuwachtig voor de komst van de burgemeester, maar ze zijn goed voorbereid met een lijstje vragen om elkaar beter te leren kennen. Ze beginnen met: “Wat is uw grootste blunder?” Hierdoor is het ijs snel gebroken. Vervolgens stellen ze elkaar diverse vragen, waarbij onderlinge verschillen, zoals Instagram versus TikTok, maar ook overeenkomsten zoals hun liefde voor voetbal, naar voren komen. Burgemeester Bleker: “Alessia en Loris kunnen mij wellicht leren, waarom ik als burgemeester ook op TikTok of Snapchat actief moet zijn.”

Ontvangst in het stadhuis

Vervolgens wordt er alvast vooruit gekeken naar de grote dag. De gemeente Enschede ontvangt ’s ochtends alle deelnemers van JINC Baas van Morgen uit deze stad met een ontbijt in het stadhuis. Alessia en Loris hebben hierbij een belangrijke taak: zij zullen de deelnemende kinderen verwelkomen. Vervolgens staat er een rondleiding door het stadhuis op het programma, geleid door de burgemeester zelf.

Europese verkiezingen

Op 6 juni zijn de Europese verkiezingen. Deze verkiezingen staan centraal in de vraag die ’s middags beantwoord moet worden. Burgemeester Bleker zegt hierover: “Ze gaan deze middag aan de slag met de vraag hoe we zoveel mogelijk jongeren vanaf 18 jaar naar de stembus krijgen bij de volgende verkiezingen in Enschede.” In de middag wordt er een rondje langs verschillende stembureaus gemaakt, waarna er met hulp van jongeren van Jong053 aan de opdracht wordt gewerkt. De uitkomst van deze opdracht wordt vervolgens aan de burgemeester gepresenteerd.

Deelname aan JINC Baas van Morgen

Net als Alessia en Loris kijkt de burgemeester al uit naar JINC Baas van Morgen: “Ja, natuurlijk! Het is altijd leuk als mensen interesse hebben in je functie en mee willen kijken.” Als we hem vragen waarom hij meedoet, geeft hij het volgende antwoord: “Ik vind het belangrijk dat kinderen een toekomstperspectief hebben en durven te dromen. Daarom is het goed dat ze de mogelijkheid krijgen om mee te lopen. Op deze manier leren ze verschillende beroepen en organisaties kennen.”

Niet alleen de kinderen houden iets over aan JINC Baas van Morgen: “Ik vind het leuk om te doen, want de kinderen stellen vragen die mij ook aan het denken zetten over waarom we de dingen doen zoals we ze doen. Heerlijk, die onbevangenheid.” En wanneer is de dag geslaagd? “Ik hoop bovenal dat de leerlingen vol enthousiasme terugdenken aan Baas van Morgen. Dat ze inspiratie opdoen voor hun eigen toekomst, nieuwe kansen en mogelijkheden zien, en enthousiast worden over de functie van burgemeester – de mooiste functie die er bestaat.”

JINC in Enschede

JINC Enschede bestaat sinds december 2021 en organiseert de projecten Bliksemstage en Sollicitatietraining. Wij vragen burgemeester Bleker naar zijn mening over de komst van JINC naar Enschede: “Ik vind het belangrijk dat er initiatieven worden ontplooid op het gebied van kansengelijkheid. Het is prachtig dat er een landelijk platform voor bestaat en dat dit nu ook actief is in Enschede. Het is ongelooflijk belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om zichzelf te ontplooien.”

Over de eerste deelname van Enschede aan JINC Baas van Morgen vertelt hij: “Als grootste stad van Overijssel is het prachtig om mee te doen. Dit jaar is de eerste keer, en hopelijk doen we volgend jaar weer mee, met nog meer bedrijven waar kinderen een dag kunnen meekijken!”