Banden verwisselen, taarten bakken, een kistje in elkaar timmeren en een maquette maken van je eigen droomhuis: tijdens de JINC Ambachtendag op donderdag 19 april konden 600 leerlingen uit Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Haarlem ervaren hoe leuk het is om een ambacht te beoefenen. En niet alleen leuk, je kunt er ook nog eens een goede boterham mee verdienen!

 

De Ambachtendag werd geopend met een spectaculaire battle banden verwisselen bij garage A-point. De Amsterdamse Wethouder Lodewijk Asscher gaf het startschot.  Tijdens de battle gingen twee klassen vmbo’ers van het Montessori College Oost, onder toeziend oog van de Wereldkampioen Automonteur Ton Steur de strijd met elkaar aan. De zware taak van het banden verwisselen was weggelegd voor de leraren van beide klassen, die enthousiast werden aangemoedigd door hun leerlingen en wethouder Lodewijk Asscher. Uiteindelijk was lerares Karin van klas 1F de snelste en mocht zij de beker in ontvangst nemen.

 

Na de kick-off gingen de leerlingen op Bliksemstage (een kort bedrijfsbezoek) naar verschillende ambachtsbedrijven in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam en Haarlem. Het doel is dat de leerlingen door mee te werken echt kunnen ervaren wat het werk inhoudt en zo een betere keuze kunnen maken voor een vervolgopleiding. Want nu kiezen voor een ambachtelijke opleiding, betekent straks een mooie plek op de arbeidsmarkt. De JINC Ambachtendag was onderdeel van de Week van het Ambacht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA).