Jongeren die opgroeien in een wijk met sociaaleconomische achterstand lopen soms tegen allerlei beperkingen aan. Zo kan armoede ervoor zorgen dat zij zelden de wijk uitkomen, waardoor hun blik op de wereld beperkt blijft. En doordat ze vaak minder professionele rolmodellen hebben, weten ze minder goed wat de arbeidsmarkt te bieden heeft en hoe ze daar hun plek kunnen vinden. Zonder goede voorbeelden, is immers moeilijk goed volgen.

Toen ik vmbo moest doen, dacht ik eerst dat mijn leven voorbij was. Maar het is goed gekomen met mij. En mijn coach heeft me daar echt bij geholpen.

Lisa, die nu International Business Studies volgtTweet this

Hoe het werkt

Als sterkste wapen in de strijd tegen kansenongelijkheid, brengt JINC Weten wat je wil in stelling. Dit programma loopt van de eerste tot de vierde klas van het vmbo en combineert verschillende projecten: de leerlingen gaan op een fors aantal Bliksemstages, krijgen een Sollicitatietraining en een Netwerkworkshop en hebben een hun hele schoolloopbaan een Carrière Coach tot hun beschikking.

Deze coach reflecteert met de leerlingen op de projecten en probeert samen met hen uit te vinden wat hun talenten zijn en hoe ze een opleiding kunnen vinden die daarbij past. Dit alles zorgt voor meer zelfkennis, meer inzicht in het beroepenveld en een goede keus voor een vervolgopleiding.

2021 Jinc Baas van Morgen Jan 2021 Online – Reginar Photography – Web 2560-8

Impact

We moeten nog voorzichtig zijn, want het volledige onderzoek naar Weten wat je wil is nog niet afgerond. De eerste conclusies zijn echter positief: leerlingen geven aan dat ze veel aan het project hebben gehad.

450
leerlingen deden in 2022 mee aan
Weten wat je wil
7,5
rapportcijfer van docenten die het project begeleiden
Laboratorium

 

Ben je geïnteresseerd om als professional deel te nemen aan Weten wat je wil? Of denk je dat jouw leerlingen erbij gebaat zijn?

Interesse in Weten wat je wil

Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Weten wat je wil biedt JINC aan in Amsterdam en Flevoland.