Jongeren die opgroeien in een wijk met veel sociaaleconomische achterstand lopen soms tegen allerlei beperkingen aan. Zo kan armoede ervoor zorgen dat zij zelden de wijk uitkomen, waardoor hun blik op de wereld beperkt blijft. Een gebrek aan rolmodellen leidt er bovendien vaak toe dat kennis van de arbeidsmarkt achterblijft, net als begrip van wat nodig is voor een succesvolle loopbaan. Zonder goede voorbeelden, is immers moeilijk goed volgen.

Toen ik vmbo moest doen, dacht ik eerst dat mijn leven voorbij was. Maar het is goed gekomen met mij. En mijn coach heeft me daar echt bij geholpen.

Lisa, die nu International Business Studies volgtTweet dit

Hoe het werkt

Als sterkste wapen in de strijd tegen kansenongelijkheid, brengt JINC Weten wat je wil in stelling. Dit programma loopt van de eerste tot de vierde klas van het vmbo en combineert twee projecten: de leerlingen gaan op een fors aantal Bliksemstages en hebben een Carrière Coach tot hun beschikking.

Eén plus één is in dit geval drie: door de gesprekken met de coach, die ze steeds specifiek ter sprake brengt, beklijven de Bliksemstages  en Sollicitatietraining beter. En de stages zelf worden intensiever beleefd omdat de leerling weet dat het bezoek nog onderwerp van gesprek zal zijn.

2021 Jinc Baas van Morgen Jan 2021 Online – Reginar Photography – Web 2560-8
Zolang de coronacrisis duurt, hebben we voor dit project overigens een digitale variant.

Impact

We moeten nog voorzichtig zijn, want het volledige onderzoek naar Weten wat je wil is nog niet afgerond. De eerste conclusies zijn echter positief: leerlingen geven aan dat ze veel aan het project hebben gehad.

455
leerlingen deden in 2019* mee aan Weten wat je wil
116
professionals zetten zich als vrijwilliger in
7,5
rapportcijfer van docenten die het project begeleiden

* Onze impact in 2020 is vanwege het coronavirus helaas niet representatief voor andere jaren, daarom delen wij hier onze cijfers uit 2019.

Laboratorium

Ben je geïnteresseerd om als professional deel te nemen aan Weten wat je wil? Of denk je dat jouw leerlingen erbij gebaat zijn?

Vul hier je gegevens in en wij nemen contact met je op.
  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Weten wat je wil wordt vooralsnog alleen aangeboden in Amsterdam.