NetwerkWijzer illustratie

NetwerkWijzer

Nieuwe contacten leggen

Netwerken is één van de vijf essentiële loopbaancompetenties op weg naar een passende vervolgopleiding en de arbeidsmarkt. Juist jongeren uit wijken met een sociaaleconomische achterstand hebben vaak kleine netwerken, met weinig connecties naar werk. NetwerkWijzer helpt jongeren vaardigheden en kennis op te doen die nodig zijn om een netwerk aan te leggen en te benutten.

Dankzij de training in de ochtend zie je jongeren uit hun schulp kruipen in de middag tijdens het netwerkevent.

(Een trainer over NetwerkWijzer)

 

Als je opgroeit in een omgeving met veel werkloosheid en weinig rolmodellen heb je minder sociaal kapitaal. Contacten leggen is voor hen ook knap lastig. Hoe maak je connectie met volwassenen om je op weg te helpen naar een passende vervolgopleiding of aan een goede start op de arbeidsmarkt?

Hoe het werkt

Voor jongeren is een ondersteunend netwerk cruciaal. Dit netwerk helpt bij het vinden van stages en banen. Om jongeren met minder sociaal kapitaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt, leren ze in het programma NetwerkWijzer (ontwikkeld door JINC en NN) essentiële vaardigheden voor het leggen van contacten. Na een ochtendtraining passen ze de vaardigheden en kennis toe op en een netwerkevent in de middag. Dit vergroot hun kansen op werk en stages.

  • Voor professionals

    Hoe het werkt
    In de eerste plaats: wie zich aanmeldt als trainer voor NetwerkWijzer wordt niet in het diepe gegooid. JINC geeft nieuwe kandidaten een persoonlijke briefing en verstrekt een handleiding vol tips en trucs. Het mooie is, iedereen weet wat contact maken is. En middels het speciaal ontwikkelde programma kan je dat gemakkelijk en op een leuke manier op anderen overdragen. Je geeft de training niet alleen; je doet dit samen met een collega. In de middag sluiten collega’s aan voor het netwerkevent.

    Als trainer begeleid je leerlingen door middel van een boeiend kennismakingsspel, waarbij ze cruciale netwerkvaardigheden ontwikkelen. Verschillende opdrachten helpen leerlingen niet alleen zichzelf beter te begrijpen, maar ook hoe ze zichzelf effectief kunnen presenteren. Een inzichtelijk onderdeel van de training is het bespreken van de ijsberg, waarbij communicatie over persoonlijke interesses en identiteit centraal staat. Het blijkt dat contact maken gemakkelijker wordt wanneer je een stukje van jezelf laat zien. Met behulp van ‘de hand’ oefenen leerlingen verschillende manieren om zichzelf voor te stellen, gevolgd door praktische oefengesprekken. Zowel trainers als leerlingen geven elkaar waardevolle feedback. Het hoogtepunt van de dag is het netwerkevent, waar alle leerlingen korte gesprekken voeren met onbekende volwassenen (collega’s, die fungeren als gesprekspartner). Hier passen ze de tijdens de training verworven vaardigheden en kennis toe in de praktijk, waardoor ze hun zelfvertrouwen in netwerksituaties vergroten.

    Het geven van de training kost je een ochtend (2 uur) plus een uur aan voorbereiding.
    Neem je deel als gesprekspartner, dan kost dit jou ook twee uur, maar dan in de middag. De rol van gesprekspartner vereist geen voorbereiding.

    Wil jij je ervaring delen?
    Lijkt het je leuk om je professionele kennis en ervaring in te zetten om leerlingen te helpen om nieuwe contacten te leggen? Wil je in een kort tijdbestek iets doen wat de kansen van jongeren op een netwerk dat het kan helpen richting de arbeidsmarkt vergroot? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in en wij nemen contact met je op.

  • Voor bedrijven

    Als bedrijf dat NetwerkWijzer omarmt help je, met medewerkers die de trainingen verzorgen, jongeren op weg naar een goed start op de arbeidsmarkt. Het is belangrijk om voldoende trainers en gesprekspartners te kunnen leveren. Als het programma op de locatie van het bedrijf plaatsvindt, zijn er (minimaal) twee vergaderruimtes nodig voor training in de ochtend. En één grote (vergader)zaal voor het netwerkevent in de middag.

  • Voor scholen

    Hoe het werkt
    JINC neemt een groot deel van de organisatie op zich, en de training wordt uitgevoerd door mensen uit het bedrijfsleven, maar de school speelt wel een belangrijke rol. Het project wordt uitgevoerd bij het bedrijf. Bij uitzondering (in overleg) kan het ook plaatsvinden op school.
    De docent bereidt de leerlingen in de les voor op de training (aan de hand van lesmateriaal dat JINC aanlevert), en reflecteert er vervolgens op. Ook zorgt hij voor de planning, zodat de gesprekken zo goed mogelijk aansluiten bij andere LOB-activiteiten.

    De training vindt plaats in de ochtend met aansluitend een netwerkevent (9:00 – 14:30 uur). Tijdens deze dag houdt de docent toezicht.

    NetwerkWijzer is bedoeld voor leerlingen uit vmbo 3. In totaal kost het de school aan de organisatie gemiddeld 7 uur. Dat is inclusief de voorbereiding en de training, netwerkevent en reflecteren.

Impact

Omdat we inzicht willen in de impact van de JINC-projecten, lieten we een groot onderzoek uitvoeren door SEOR, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat gelieerd is aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het impactonderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het VSB Fonds.

Uit het op 8 november 2022 gepresenteerde impactonderzoek ‘De jeugd heeft toekomst’ blijkt dat de stijgende kansenongelijkheid in Nederland kan worden aangepakt door scholen, bedrijven en aanvullend onderwijs te laten samenwerken.

“JINC is maatschappelijk waardevol; de persoonlijke veerkracht van jongeren neemt toe en JINC-projecten hebben een positieve impact op (studie en loopbaan) keuzegedrag.”

NetwerkWijzer wordt georganiseerd door de JINC vestigingen Haaglanden-Leiden, Noord, Oost, Rotterdam-Rijnmond en Utrecht.

Ben je geïnteresseerd om als professional of vanuit school deel te nemen aan NetwerkWijzer? Vul dan onderstaand formulier in.

 

Interesse in NetwerkWijzer
Toon als bedrijf of school interesse in het JINC project NetwerkWijzer. Vul je gegevens in en wij nemen contact met je op.

Als bedrijf, als school of als vrijwilliger?
Naam*
Namens welke organisatie heb je interesse?
Niet alle JINC vestigingen organiseren dit project. Welke is het dichtst bij jou in de buurt?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.