Op woensdag 22 mei organiseerde JINC een bijzondere dag aan de Amsterdamse Zuidas. Ruim 100 leerlingen werden klaargestoomd voor de arbeidsmarkt met een sollicitatietraining of een Bliksemstage. Directeuren en partners van verschillende bedrijven op en rondom de Zuidas gaven de kinderen een kijkje achter de schermen bij hun bedrijf of leerden ze de fijne kneepjes van het solliciteren. Deelnemende bedrijven waren onder andere Kempen & Co, Accenture, Oracle Nederland, Manpower en TMG. Voorafgaand aan de ochtend serveerde minister Jet Bussemaker ontbijt aan de leerlingen midden op het Gustav Mahler plein. Want ‘ zonder ontbijt geen goede start, ook niet als je later gaat werken’, aldus de minister.

Het doel van de dag is om leerlingen kennis te laten maken met de beroepsmogelijkheden bij de verschillende bedrijven en voor te bereiden op solliciteren bij een bedrijf. Handig voor het vinden van een bijbaan, maar ook voor later. Speciaal voor vandaag werden de trainingen en stages uitgevoerd door directeuren en partners van deelnemende bedrijven.

45 leerlingen van de Amsterdamse Shri Laksmi school volgden een Bliksemstage en kregen in 2,5 uur een kijkje achter de schermen bij een bedrijf. Bovendien mocht ze zelf ook even aan de slag als ict’er, belegger, administratief of facilitair medewerker, secretaresse of advocaat. Daarnaast leerden 75 vmbo’ers van College de Meer de fijne kneepjes van het solliciteren van directeuren aan de Zuidas.

‘Veel jongeren hebben geen idee wat er allemaal te koop is op de arbeidsmarkt. VMBO-leerlingen moeten op hun vijftiende al een eerste keuze maken voor een sector. Dat is vaak een lastig moment. Daarom laten wij ze op jonge leeftijd al proeven aan verschillende beroepen’ , aldus Daniël Roos, directeur JINC. ‘Een sollicitatietraining komt van pas tijdens het zoeken naar en bijbaan en is een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt na school. En dat is in deze tijd geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je uit een omgeving komt waar het vinden van werk geen vanzelfsprekendheid is’.