Mandy houdt van alle dieren, maar van James houdt ze het meest. Van de vijf buurthonden die ze regelmatig uitlaat, is hij het jongst en het meest speels. Met hem is ze uren zoet. Net als met haar hamster, katten en konijnen, trouwens.

Die laatsten verhuizen steeds met Mandy mee, als ze na het weekend het ouderlijk huis inruilt voor dat van haar oma. Daar slaapt ze op schooldagen, omdat haar ouders bijna voortdurend aan het werk zijn. Best saai, vindt ze, want bij haar oma is er weinig te doen. En zonder dieren, zegt Mandy, verveelt ze zich helemáál. Daarom verhuizen de konijnen met haar mee, elke week opnieuw.

Nieuwe dingen ontdekken

Het klinkt logisch: Mandy wil later graag met beesten werken. Niet bij een dierenarts, want dat vindt ze zielig. Maar misschien kan ze een uitlaatservice beginnen, al weet ze nog niet goed hoe. En dan een eigen hond erbij. Dat zou perfect zijn.

Maar misschien belandt Mandy ook wel in een winkel. Voor ze via JINC een bliksemstage bij Ekoplaza liep, dacht ze dat werken in een winkel stom en saai was. Dat bleek mee te vallen. Het was afwisselend, verklaart ze, en ze mocht allerlei taken uitvoeren. Niet de hele dag achter de kassa zitten, dus.

Wat vooral fijn is, zegt Mandy, is dat ze door die bliksemstage iets nieuws over zichzelf heeft ontdekt. Dat ze nu weet dat ze best in een supermarkt zou kunnen en willen werken. En dat is nog maar het begin. Want wie weet wat de gewenste bliksemstage op de kinderboerderij haar straks oplevert.

Leerlingen van praktijkscholen kampen met een leerachterstand en worden thuis niet altijd voldoende gestimuleerd. Hun leraren begeleiden hen intensief op weg naar een zelfstandige toekomst, maar ondanks dat heeft praktijkonderwijs geen goed imago, zegt docente Elly van Praat. “Onze leerlingen mogen gezien worden, ze zijn even waardevol als scholieren van andere opleidingen. Daarom vind ik het ontzettend belangrijk dat het praktijkonderwijs bekender wordt en het negatieve beeld verdwijnt.” Elly is blij met JINC-project ‘Meer kansen voor kwetsbare jongeren’, dat door de Rabobank Foundation financieel wordt ondersteund. “In de eerste plaats kunnen tieners erdoor leren dat er meer plekken op de arbeidsmarkt ook voor hen toegankelijk zijn. Daarnaast hoop ik dat bedrijven gaan inzien dat onze leerlingen meerwaarde hebben.”

Het JINC-project ‘Meer kansen voor kwetsbare jongeren’ voor praktijkschoolleerlingen wordt mogelijk gemaakt door de Rabobank Foundation.

Rabobank foundation landelijk