In de serie ‘JINC’er in het zonnetje’ stellen we iedere week een aantal verrassende vragen aan een collega. Deze week maken we kennis met Daniël Roos, oprichter en directeur van JINC. Wat inspireert hem? Waar droomde hij als klein kind van? En wat is de belangrijkste les die hij in zijn leven heeft geleerd?

1. Waar droomde jij als klein kind van?
Ik denk van ridders, zwaarden, het redden van het Rijk en mooie jonkvrouwen. Maar zeker weten doe ik het niet.
 
2. Welke gebeurtenis in je (werkende) leven is belangrijk voor je geweest?
Het besluit om mijn baan op te zeggen en JINC te beginnen in de wetenschap dat dat waarschijnlijk (statistisch gezien vrijwel zeker) zou mislukken.
 
3. Waarom werk je nog steeds vol enthousiasme bij JINC?
Omdat er nog steeds heel veel te ontwikkelen en te bereiken is, omdat we écht wat doen, omdat ik geniet van alle talent bij ons en omdat ik bij JINC weinig concessies aan mijzelf hoef te doen. Ik kan heel erg mezelf zijn.
 
4. Wat is het vaakst afgespeelde nummer op je iPod/Spotify?
Die Zauberflote van Mozart
 
5. Wat is jouw mooiste JINC anekdote?
Dat zijn er echt teveel om te kiezen, maar als ik er dan toch een moet noemen dan is dat de reactie van een Bliksemstagebedrijf nadat er acht Marokkaanse jongens op bezoek waren geweest, ‘dat ze zo normaal waren’. Dit laat zien hoe snel vooroordelen kunnen verdwijnen als je mensen bij elkaar brengt.

6. Als je iedereen uit de wereld kon kiezen, met wie zou je dan uiteten willen?
Woody Allen, omdat ik ontzettend geniet van zijn films. Ik heb ze allemaal gezien.
 
7. Welk boek lees je op dit moment?
Geen, laatste is net uit. Maar er liggen en paar hele slechte spionage boeken klaar (waarin uiteindelijk de wereld toch wordt gered). De nieuwste van Arnon Grunberg en Tommy Wieringa en een nieuwe vertaling van de Graaf van Monte Christo.
 
8. Waar verbaas jij je wel eens over?
Dat zoveel mensen met onzin wegkomen. Onjuiste feiten in de media die niet worden doorgeprikt, maar ook de talloze initiatieven en plannen die eigenlijk niet echt wat doen, maar toch heel serieus genomen worden en veel geld krijgen.
 
9. Wat is de belangrijkste les die jij ooit hebt geleerd? En van wie heb je die les geleerd?
De belangrijkste les is misschien wel dat elke situatie oplosbaar is. Geleerd van mij schaakleraar toen ik 8 was. De op één na belangrijkste les was van mijn schoonvader, dat werk ook maar werk is en dus sterk gerelativeerd moet worden.
 
10. Als je alles zou kunnen leren om te doen, wat zou je dan kiezen?
Dan zou ik industrieel ontwerpen willen leren om mijn eigen uitvindingen te kunnen ontwerpen.