Dinsdag 4 november startte JINC de landelijke Techniekweek waarbij 630 vmbo’ers aan de slag gingen als bijvoorbeeld elektricien, app-bouwer, brugbestuurder of lasser. Het doel: ervaren hoe het is om een technisch beroep uit te oefenen. Met een enorm tekort aan mensen in de technische sector liggen de banen voor het oprapen. Toch kiezen steeds minder jongeren voor een carrière in de techniek. De Techniekweek vond plaats in Rotterdam, Hoofddorp, Utrecht en Amsterdam.

Om de leerlingen op te warmen werd de Techniekweek afgetrapt door leerlingen van het Trajectum College bij Installatiewerk Midden in Utrecht met een battle ‘light your lamp’: wie krijgt de lamp het snelst aan? Daarna maakten de leerlingen ter plekke kennis met techniek via: een Bliksemstage installatiewerk van JINC, een techniekavontuur van De Uitvinders en een kijkje in de OTIB bus.

De Techniekweek wordt mede mogelijk gemaakt door Platform Bèta Techniek. De ambitie van het Platform Bèta Techniek is dat 40% van alle afgestudeerden (vmbo, havo, vwo, mbo, hbo en wo) een bèta technische opleiding heeft genoten. Gedurende het hele jaar gaan ruim 2.000 leerlingen op Bliksemstage in de technische sector. Bovendien hebben meer dan 60 nieuwe bedrijven zich aangesloten bij JINC om een aantal keer per jaar een groepje leerlingen te ontvangen.