Doel is hen te laten ondervinden dat werken bij HTM een prima optie is voor later – niet in het minst omdat deze werkgever staat te springen om nieuw talent.

Veel jongeren weten niet dat er naast trambestuurder ook andere mooie banen zijn bij ons bedrijf. En dat terwijl we zoveel te bieden hebben!

Veel jongeren uit de Schilderswijk, Transvaal of Laak – de Haagse buurten waar JINC vooral actief is – maken dagelijks gebruik van de tram of de bus. Bij de meesten van hen komt het echter niet op dat HTM ook een andere rol kan spelen: die van potentiële werkgever.

Schat aan kennis

Dat is jammer. Voor de jongeren, omdat het openbaar vervoersbedrijf op allerlei vakgebieden interessante mogelijkheden biedt. En voor HTM, dat de enorme schat aan kennis en ervaring van de huidige medewerkers graag wil overdragen aan een jonge generatie.

Reden genoeg voor JINC, een non-profitorganisatie die jongeren uit wijken met sociaaleconomische achterstand helpt aan een goede start op de arbeidsmarkt, om beide partijen samen te brengen. De Bliksemstage van 16 november was daarbij de eerste in zijn soort bij HTM, en vormde de aftrap van het partnerschap tussen de vervoersorganisatie en JINC.

Veel te bieden

Jaap Bierman, directeur van HTM, is er blij mee. “We willen erg graag een nieuwe generatie bereiken, maar dat valt niet mee. Voor veel jongeren is werken bij HTM blijkbaar geen voor de hand liggende mogelijkheid. Ze weten niet wat er naast trambestuurder en buschauffeur nog voor andere mooie banen zijn bij ons bedrijf. En dat terwijl we zoveel te bieden hebben! Op het gebied van techniek, railinfrastructuur en ICT, maar ook  veiligheid en klantenservice.”

Ik vind het fantastisch dat een bedrijf als HTM maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en zich actief inzet voor de jongeren uit de stad.

Hannah Wiegerinck, vestigingsdirecteur JINC Den HaagTweet this

Deze verscheidenheid vertaalde zich in zes Bliksemstages van 2,5 uur, waarbij leerlingen verschillende onderdelen van het werk konden ervaren. Zo leerden ze besturen, een veiligheidscheck uit te voeren en een stukje rails te leggen.  Ook verwerkten ze processen verbaal en deden ze rollenspellen met ‘boze klanten’.

Goede loopbaan

“Ik vind het fantastisch dat een door en door Haagse bedrijf als HTM maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en zich actief inzet voor de jongeren in de stad”, zegt Hannah Wiegerinck, vestigingsdirecteur van JINC Den Haag. “Ik weet zeker dat zij veel vmbo’ers aan een goede loopbaan kunnen helpen. En daarmee helpt het bedrijf ook zichzelf. Het is een echte win-winsituatie, dus!”

Wil je ook met je bedrijf een verschil maken voor jongeren? Kijk dan hier wat je kunt doen! 

EFRO-Liggend

EFRO ondersteunt JINC

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling ( EFRO ) maakt JINC-project Kiezen voor…