“Hier zie je de koelingen waarin alle drank wordt opgeslagen. We gaan nu naar de koudste koeling, daar is het -28°C”, vertelt Nico van Doorn, manager Logistiek bij de Jaarbeurs. De Jaarbeurs is sinds kort partner van JINC Utrecht en op 23 augustus ontvingen zij de eerste leerlingen voor een Bliksemstage. Acht leerlingen van het Amadeus Lyceum kregen een kijkje achter de schermen.

“Wauw, dit is zo vet!”

De Bliksemstage werd afgetrapt met een korte uitleg over de Jaarbeurs, waarna de leerlingen de strijd met elkaar aangingen in een wedstrijdje orders lopen en een rondleiding kregen door de meest exclusieve vergaderzalen van de Jaarbeurs. “Wauw, dit is zo vet!”, roept een van de leerlingen bij binnenkomst in een zaal met honderden gekleurde stoeltjes. Het duurt niet lang voordat de telefoons tevoorschijn worden gehaald. Tijd voor een paar foto’s en filmpjes van deze prachtige ruimtes. “Zijn hier de audities voor het Junior Songfestival opgenomen?!”, vraagt een leerling. “Wat tof!”.

Een rondje over de beurs

Tijdens de Bliksemstage kwamen de leerlingen allerlei beroepen tegen. Van medewerkers Logistiek en Communicatie, tot coördinators audiovisuele dienst en keukenpersoneel. “In deze keuken werken 26 koks. Zij maken per jaar meer dan 1.6 miljoen broodjes”, vertelt Nico. “En in dit apparaat kun je meer dan 50 hamburgers tegelijk bakken.” De leerlingen weten niet wat ze horen en zijn zichtbaar onder de indruk. Na een rondleiding door een aantal zalen van de Jaarbeurs, mocht een rondje over een echte beursvloer natuurlijk niet ontbreken. Charlotte Braun, Manager PR & Communicatie, nam de leerlingen mee naar de vakbeurs ‘Slavakto: vlees 2015” en vroeg hen om met de ogen van een communicatieprofessional naar de beurs te kijken. “Let goed op hoe de beursvloer eruit ziet en wat misschien beter zou kunnen.” Vol verwondering liepen de leerlingen langs de mannen in pak en hypermoderne snijmachines. “Ik wist helemaal niet dat er zoveel gebeurde in de Jaarbeurs! Ik keek mijn ogen uit. Ik denk dat wij een van de leukste stages hadden. Het was echt heel interessant!”, sluit een van de leerlingen tevreden af.