Interactie met de leerlingen
Tips
Tips
Maak bij de start van de training afspraken met de leerlingen. Vraag daarbij welke regels en afspraken zij belangrijk vinden. Denk aan respectvol met elkaar omgaan, niemand uitlachen, anderen laten uitpraten. Door je leerlingen medezeggenschap te geven over de afspraken, is de kans groter dat ze zich hieraan houden.
Onthoud dat je vervelend gedrag niet persoonlijk hoeft te nemen, je hebt immers te maken met pubers. Wees gerust: meestal gaat het prima, en er is altijd een docent aanwezig die kan zorgen voor de orde in de klas.
Tieners staan niet bekend om hun geweldige concentratieboog. De beste methode om de aandacht van de leerlingen vast te houden is interactie: maak contact, houd geen lange monologen en maak het dynamischer door niet de hele tijd achter je bureau te blijven zitten.
Houd bovendien vaart in de training. Vraag actief om feedback en zorg ervoor dat de gesprekjes niet te lang duren.
Gebruik een positieve benadering. Daarmee kun je de leerlingen een flinke portie zelfvertrouwen meegeven. Het werkt averechts om te hameren op dingen die de leerlingen in jouw ogen niet goed doen. Breng feedback op een opbouwende manier.
Het werkt goed om persoonlijk te zijn. Dat schept een vertrouwelijke sfeer en laat zien dat ook een professional fouten kan maken. Schroom dus niet om persoonlijke voorbeelden en anekdotes te gebruiken. Heb je wel eens geblunderd tijdens een sollicitatiegesprek en is dat relevant voor je verhaal? Vertel het dan. Dat is leerzaam én leuk voor de leerlingen.
Praat in begrijpelijke taal. Gebruik geen vaktaal en moeilijke woorden. Als je geen alternatief weet voor een vakterm, leg de betekenis dan goed uit. Zeg dus niet ‘ik doe hr’, maar ‘ik werk op de afdeling personeelszaken, waar ik ervoor zorg dat …’.
Spreek leerlingen persoonlijk aan als je een algemene vraag hebt. Op die manier krijg je meer respons.
Luister naar de leerlingen. Probeer te ontdekken wat deze jongeren belangrijk vinden, en laat je verhaal aansluiten bij hun belevingswereld.
Maak gebruik van de situatie in de klas. Sommige leerlingen dragen wellicht spijkerbroeken met gaten, of ze hebben hun telefoon aanstaan. Zonder op de persoon te spelen, kun je dit gebruiken als aanknopingspunt voor een gesprek. Is het gepast je telefoon aan te laten staan tijdens een gesprek? Hoe ga je gekleed? En wat doe je als een werkgever hier een vraag over stelt?
Wat je van leerlingen kan verwachten, hangt ook samen met het soort vmbo-opleiding dat ze volgen. Het hoogste, de theoretische leerweg (vmbo-t), is vergelijkbaar met de vroegere mavo. Het laagste bereidt leerlingen voor op eenvoudig werk, bijvoorbeeld als assistent van een vakman.