Het was een behoorlijke logistieke organisatie: 40 managers, hr-bazen en directeuren belden woensdagochtend in om een Sollicitatietraining te geven aan 140 vmbo’ers. Hun school, ‘t Venster in Arnhem, had daarvoor in 20 lokalen een groot scherm en een online verbinding geregeld, zodat de trainers levensgroot in de klas aanwezig konden zijn.

Wat een motivatie, leergierigheid en enthousiasme heb ik gezien. Onder de indruk, laat de nieuwe generatie maar komen!

Francis van den Dool, HR Business Partner bij Lyondell BasellTweet this

Burgemeester Ahmed Marcouch stak de volwassen én jonge deelnemers vooraf in een videoboodschap een hart onder de riem. “Het is niet vanzelfsprekend dat je weet hoe je moet solliciteren. Hoe zet je jezelf neer, hoe presenteer je je? Ik heb zelf ondervonden hoe lastig dat is, ik was heel verlegen. Heel goed dus dat jullie nu al beginnen met trainen. Dat kan echt helpen. Het kan de sleutel zijn tot zelf ontplooiing, tot het vinden van de baan of stage die je wilt. Ga er dus vooral mee door!”

Na afloop kwamen de trainers, van wie er heel aantal ‘debutant’ was, nog even virtueel bij elkaar na  te praten. De tendens: het was best spannend, vooral omdat het virtueel was. Vooraf bleken best veel vrijwilligers zich zorgen te hebben gemaakt over de vraag of ze wel contact zouden kunnen krijgen met de tieners. Dat viel mee.

(Tekst gaat verder onder de video)

Source: www.youtube.com

“Ik vond de studenten allemaal eerlijk en open en dat was erg leuk om mee te maken. Als ze eenmaal voor de laptop zaten viel het stoer doen weg en kwam er een focus. Top ervaring!”, meldde Diederik Visser, directeur van MVGM Vastgoedmanagement, via de chat. Francis van den Dool, HR Business Partner bij Lyondell Basell: “Wat een motivatie, leergierigheid en enthousiasme heb ik gezien. Onder de indruk, laat de nieuwe generatie maar komen!”

Veel in hun mars

Bij die laatste woorden kunnen wij ons natuurlijk alleen maar aansluiten. Jacqueline de Graaf, vestigingsleider van JINC Arnhem: “Ik hoop dat de leerlingen zich vandaag gesteund wisten door serieuze, grote mensen uit de buitenwereld. Dat ze voelden dat ze weliswaar nog veel moeten leren, maar dat ze ook al heel veel in mars hebben. Als dat zo is, vind ik de dag helemaal geslaagd.”

Wil je ook graag kinderen uit wijken met sociaaleconomische achterstand helpen bij hun start op de arbeidsmarkt? Kijk dan hier wat je kunt doen! Juist nu is je hulp welkom, want de leerlingen voor wie JINC haar projecten organiseert, hebben door de schoolsluiting extra achterstand opgelopen.