Wat is een ‘hijsbalk’? Hoe ziet een ‘gevel’ eruit? En wat betekent ‘bezienswaardigheid’? Op dinsdag 28 oktober trotseerden 20 leerlingen uit groep 5 en 6 van OBS Overvecht, Grote Trekdreef, de kou voor een TaalTrip in hartje Utrecht. Gehuld in dikke jassen en sjaals werden de leerlingen op sleeptouw genomen door verschillende Taalgidsen tijdens TaalTrip ‘De Geschiedenis’. In het centrum van Utrecht leerden Taalgidsen van onder andere de Rabobank en Capgemini de leerlingen allerlei moeilijke woorden over de geschiedenis van Utrecht. Het project TaalTrip helpt leerlingen bij het vergroten van hun woordenschat door hen mee te nemen naar een plek waar ze lastige woorden in een context zien.

Langs de grachten van Utrecht, in het Stadhuis en het Academiegebouw kwamen de leerlingen allerlei woorden tegen: van ‘Werfkelder’ tot ‘Kooplieden’ en van ‘Expositie’ tot ‘Steeg’. Ze deden goed mee en brachten hun opgedane kennis direct in de praktijk: “Kijk juf, nog meer kinderkopjes! En kijk daar, een schildpad met een mensenhoofd!”.

Buiten comfortzone

Hoe is het om een ochtend op pad te gaan met basisschoolleerlingen als Taalgids? Wat draagt het bij? En wat levert het op? Jane Bouman (Rabobank Utrecht e.o.) gaf voor het eerst een TaalTrip en was erg enthousiast: “Als Rabobank staan we midden in de samenleving en zijn we betrokken bij veel leefbaarheidsinitiatieven in de stad. We vinden het belangrijk dat jongeren ook midden in de samenleving staan en hun stad beter leren kennen. Het project TaalTrip biedt hiervoor een hele mooie uitkomst. Een TaalTrip speelt zich af buiten de comfortzone van leerlingen waardoor ze meer van de wereld zien en leren. Het geeft een voldaan gevoel om bij te kunnen dragen aan hun ontwikkeling.” Ook voor Jeannet Waardenburg (Capgemini) was de eerste keer als Taalgids een succes: “Het is ontzettend leuk om een TaalTrip te geven! Het zijn kinderen en ze zijn druk en enthousiast, waardoor je soms het idee krijgt dat de woorden langs ze heengaan. Op het eind merk je echter dat ze veel hebben opgepikt en alles uitgebreid kunnen uitleggen. Het is waardevol om te zien dat het zoveel resultaat heeft.”

Na een potje bikkelen (ouderwets spelletje) op het Domplein liep de TaalTrip ten einde en gingen de leerlingen terug naar school om verder aan de slag te gaan met de woorden. “Ik zal nooit meer vergeten dat regént iets anders is dan régent!”

Wilt u als bedrijf net als Rabobank en Capgemini ook een bijdrage leveren aan de projecten van JINC? Bijvoorbeeld middels een TaalTrip, Bliksemstage of een Sollicitatietraining voor jongeren? Neem contact op via http://www.jinc.nl/contact/algemeen  of bel met Mariëtte van Wessem (vestigingsdirecteur JINC Utrecht) op 030 – 760 08 44.