De zenuwen gierden door de auditorium van de Kamer van Koophandel. Op donderdag 7 februari zat een groep leerlingen van LMC De Waal met klamme handen te wachten voordat ze aan de beurt waren voor hun eindpresentatie van Ondernemen doe je zo!

Tijdens deze slotbijeenkomst van Ondernemen doe je zo! presenteerde de groepjes leerlingen één voor één hun verbeterplan voor ‘hun’ ondernemer. Het was de laatste bijeenkomst sinds de leerlingen acht weken geleden van start gingen. Tijdens het project hadden de leerlingen veelvuldig contact met een coach, iemand uit het bedrijfsleven die de leerlingen wegwijs maakt in ondernemen. In de zaal zaten niet alleen leerlingen, leraren en coaches maar ook een vader en een zus hadden plaats genomen in het publiek. Verschillende ondernemingen werden door de leerlingen onder de loep genomen: een reisbureau, een Turkse supermarkt, kledingzaak, sieradenwinkel en een schoenenwinkel: Hoe zag de onderneming eruit? Wie was de ondernemer? Wat waren de sterke kanten van de ondernemingen en het belangrijkste….. waar was ruimte voor verbetering?

Pittige vragen
Na de presentaties stelde de jury pittige vragen: ‘Hebben jullie nagedacht wat het kost om meer reclame te maken? Hoe pakt de concurrent de inrichting van de winkel aan? Zou het handig zijn om in deze tijd nog een vestiging te openen? Of: wat hebben jullie van het project geleerd? En zou je zelf ondernemer willen zijn?’ Op de laatste vraag antwoordde een enkeling ‘Ja, het lijkt me leuk om de baas te zijn en zelf te bepalen wat je doet.’ Voor de leerlingen die andere plannen hadden, vormden vooral het ‘harde werken en de risico’s als de zaken niet goed gaan’ een bezwaar om een eigen onderneming te starten. Na afloop ging de jury in beraad en velde het oordeel: ‘ We zagen veel teamwork, creativiteit en hard werken, maar er kan er maar 1 de winnaar zijn’. De groep onder leiding van coach Lodewijk Lugard (Confius) werd uitgeroepen tot winnaar. Tot slot volgde nog een laatste woord van de jury: ‘alle groepjes hebben zichzelf overtroffen en we hebben een zaal vol trotse coaches!’  En dus ging iedereen met een certificaat naar huis. En nu rijst de vraag: wie schrijft zich straks in als ondernemer bij de Kamer van Koophandel?