
4 maart 2025
JINC als springplank: hoe een Bliksemstage Aya’s keuze beïnvloedde
Als vmbo-leerling had Aya Soulimani (22) geen idee wat ze later wilde worden. Vandaag werkt ze als veiligheidscoördinator bij ProRail – een reis die mede vorm kreeg door haar ervaringen met JINC.
Bliksemstages met invloed
Aya begint haar middelbareschooltijd op het Globe College, waar ze de eerste twee jaar vmbo-kader doet. Daar komt ze voor het eerst in aanraking met JINC en gaat ze twee keer op Bliksemstage. Leerlingen zijn eerst vooral blij met een ochtend geen les, maar een Bliksemstage geeft juist echt inzicht in beroepen, vindt Aya.
Aya loopt op het vmbo een Bliksemstage bij een filiaal van Albert Heijn. “Het is goed voor iemand die op zoek is naar een bijbaan. Je krijgt een idee van wat er allemaal bij komt kijken. Misschien is de supermarkt niets voor jou, maar dan heb je tenminste ervaring en kun je kijken of een andere sector beter past.”
Haar andere Bliksemstage is bij Andersson Elffers Felix. Deze ervaring heeft veel impact op haar toekomst. “We moesten advies geven over de herinrichting van een schoolplein. Waar komt de fietsenstalling? Is dat logisch? Wat moet je allemaal meenemen in je advies? Ik vond het zo leuk dat ik me afvroeg welke studie of baan hierbij zou passen. Zonder deze Bliksemstage had ik hier nooit over nagedacht.”
Een dag Burgemeester van Utrecht
Na haar vmbo-tijd gaat Aya naar de mavo, waar ze in 2017 meedoet aan JINC Baas van Morgen. Tot haar verbazing wordt ze gekoppeld aan burgemeester Jan van Zanen. “Ik dacht: wat moet ik hiermee? Hoe bereid ik me voor? Ik wist eigenlijk niks.” Ze heeft vooraf het idee dat iemand met zo’n hoge functie afstandelijk zou zijn. “Maar het was gewoon heel normaal. Hij vond zijn titel helemaal niet belangrijk, en dat is wat me het meest is bijgebleven.”
Dit is volgens Aya precies wat JINC Baas van Morgen zo waardevol maakt. “Eerst denk je: ‘Wat is dit eng!’ Maar zodra je begint te praten, verdwijnt die angst. Iedereen die meedoet leert dat iemand met een hoge functie niet ‘beter’ is. Het is gewoon een normaal persoon.” Lees het artikel dat verscheen in het AD
Twijfels & keuzes: havo of mbo
Na de mavo staat Aya voor een belangrijke keuze. “Ik was voor 90 procent overtuigd dat ik naar het mbo zou gaan.” Een gesprek met haar nicht, een van de weinigen in haar omgeving die doorstudeerde naar het hbo en de universiteit, verandert alles. “Ze zei: als je geen mbo-opleiding vindt die je wil doen, kies dan voor de havo. Dan heb je nog tijd en later meer opties.”
Een docent geeft het laatste zetje. “Een week voor mijn diploma-uitreiking zei zij: ‘Je hebt lang gezocht en toch niets gevonden dat echt bij je past. Ga havo doen, jij kunt dat.’ Dat gaf de doorslag.” Aya benadrukt dat haar keuze voor havo geen afwijzing van het mbo is. “Ik vind het juist knap als iemand een mbo-opleiding kiest en precies weet wat hij wil. Dat bewonder ik, want dan doe je echt wat bij je past.”
Van deelnemer naar medewerker van JINC
Na de havo kiest Aya voor de hbo-opleiding Integrale Veiligheidskunde, een keuze die dus mede is beïnvloed door haar tweede Bliksemstage. “Tijdens die Bliksemstage leerden we nadenken over dingen die vanzelfsprekend lijken maar dat helemaal niet zijn, zoals een indeling waarbij je ook denkt aan de veiligheid. Dat is me altijd bijgebleven.”
Tijdens haar studie komt ze via die eerdere oud-docent in aanraking met JINC. Aya wordt gevraagd om op een informatieavond te vertellen over haar opleiding. En of ze een vacature voor projectassistent bij JINC wil delen met haar mede-studenten. Aya: “Ik heb toen gelijk gevraagd of ik niet zelf kon solliciteren. Tot dat moment had ik er nooit aan gedacht dat ik bij JINC kon werken.”
Ze solliciteert en wordt aangenomen bij JINC Utrecht, waar ze opnieuw het belang ziet van de verbinding tussen bedrijfsprofessionals en leerlingen. “Als projectassistent zag ik tijdens Bliksemstages kinderen die eerst ingetogen waren, helemaal opbloeien. Sommigen gingen echt in gesprek en stelden vragen. Voor hen is dat een belangrijk persoonlijk moment, waarin ze groeien.”
De impact ziet ze ook vooral bij het JINC-project Carrière Coach. “Veel kinderen hebben geen rolmodel in hun leven. Iemand die hen kan laten zien hoe het werkende leven eruitziet. Bij het project Carrière Coach merk je dat er echt een band ontstaat, en dat heeft enorme impact. Mensen uit je eigen omgeving willen wel helpen, maar weten vaak niet hoe. Als je in gesprek gaat met een professional, voel je je gehoord en dat maakt echt een enorm verschil.”
De sprong naar ProRail
In het laatste jaar van haar studie loopt Aya stage bij Strukton. Hoewel ze daar vervolgens kan blijven, kiest ze er in september voor te solliciteren bij ProRail als veiligheids- en gezondheidscoördinator. “Bij ProRail pas ik nu precies toe wat ik tijdens mijn opleiding heb geleerd. We kijken naar de veiligheid van stations: van vallende voorwerpen tot werken op hoogte en risico’s van elektriciteit. Het klinkt simpel, maar het is enorm belangrijk.”
Aya is blij met haar keuze. “Het werk is uitdagend, en ik ben nooit uitgeleerd. Misschien doe ik nog een master, maar alleen als ik voel dat ik het écht wil. Voor nu zit ik lekker op mijn plek bij Prorail.”
Pleidooi voor vmbo
Terugkijkend wil Aya één belangrijk punt maken: “We moeten vmbo’ers niet afschrijven. Ze praten zelf soms ook neerbuigend over hun opleiding. Dat is onzin, iedereen heeft zijn eigen weg en tempo. Er zijn zoveel mogelijkheden. Als je vastberaden bent, kun je heel ver komen.”