
17 juli 2025
Wat begon als een pilot in de regio Amsterdam, is inmiddels aan het groeien tot een landelijk initiatief. Steeds meer scholen door heel Nederland kunnen nu deelnemen aan dit project, dat draait om praktische financiële educatie mét impact.
Financieel wegwijs worden begint in de bovenbouw
Niet alle kinderen leren thuis hoe je verstandig met geld omgaat. Juist in aandachtswijken is financiële opvoeding geen vanzelfsprekendheid. ‘Kinderen weten vaak al veel, maar dat komt niet altijd doordat ze goed voorgelicht zijn. Het komt doordat ze thuis al veel verantwoordelijkheden hebben,’ vertelt Rosa van JINC. Mede daarom ontwikkelde JINC enige tijd geleden samen met Rabobank een nieuw project, Wizzie. Wizzie is een educatief programma voor basisschoolleerlingen dat hen voorbereidt op de arbeidsmarkt én de wereld daar omheen. Basisschoolleerlingen volgen in groep 5 tot en met 8 dit vierjarig programma, met projecten gericht op persoonlijke ontwikkeling en loopbaancoördinatie. Het bestaat uit het JINC-programma voor de basisschool (TaalTrip, Bliksemstage, Digitale Vaardigheden en Plannen Doe Je Zo), aangevuld met financiële, voedsel- en cultuureducatie. Sinds 2024 is ook de Deloitte Impact Foundation betrokken bij Wizzie en verzorgt samen met Rabobank gastlessen op basisscholen over financiële educatie.
JINC als spil tussen school en bedrijfsleven
JINC zorgt voor de organisatie achter de schermen en ontzorgt daarmee de scholen. ‘We nemen de leerlingen mee van groep 5 tot en met groep 8 en zorgen dat ze op verschillende manieren de wereld buiten school leren kennen. Met name leerlingen die opgroeien in een omgeving met armoede of sociaal economische uitdagingen, krijgen niet zo vanzelfsprekend gesprekken aan de keukentafel over hoe je omgaat met zakgeld of met verschillende online verleidingen. Daarin proberen we ze te ondersteunen met Wizzie. Wat Wizzie zo bijzonder maakt is dat we een intensief pakket aanbieden van gastlessen,’ vertelt Rosa. Tijdens de gastlessen bespreken ze herkenbare situaties: zakgeld, sparen voor iets groots of verleidingen via social media. Het Nationaal Geldexamen dat aan de lessen is gekoppeld, werkt bovendien motiverend. De leerlingen ontvangen na afloop een diploma, als tastbare beloning voor hun inzet.
Als je 10 jaar geleden aan kinderen vroeg hoe ze geld verdienden, kreeg je een heitje voor een karweitje te horen. Dat is in de huidige tijd niet meer. Nu draait het vooral om snel geld verdienen.
De kracht van deze gastlessen over financiën zit ook juist in de samenwerking tussen de drie bedrijven. ‘We hadden ieder apart iets kunnen opzetten, maar juist samen vergroten we die impact. Door onze krachten te bundelen naar de scholen toe, kunnen we een heel mooi pakket met gastlessen over verschillende thema’s aanbieden, waaronder financiële educatie’ aldus Josine (Deloitte).
Bedrijven in de klas: Rabobank en Deloitte als vrijwillige gastdocenten
Rabobank en Deloitte zetten hun medewerkers in als vrijwillige gastdocenten. Zo geven zij niet alleen kennis door, maar brengen ze ook hun eigen praktijkervaring mee de klas in. Voor Rabobank past dit binnen het bredere doel: bijdragen aan kansengelijkheid en financieel gezond leven voor iedereen. Voor Deloitte is financiële educatie al jarenlang een speerpunt.
De lessen vallen binnen de expertise van de vrijwilligers. ‘Je leert ook van de kinderen. Over hoe zij denken, wat zij meemaken en wat zij willen. Waar je bijvoorbeeld tien jaar geleden nog kon spreken over een heitje voor een karweitje, gaat het bij kinderen nu alleen maar over snel geld verdienen. Dat verbreedt je blik,’ vertelt Christèl van Rabobank. Josine van Deloitte vult aan: ‘Bij ons zijn het altijd hele populaire lessen. Onze collega’s doen dit ook elk jaar opnieuw. Ze vinden het enorm leuk om te doen! We sluiten de Week van het Geld ook altijd af met een event, met leerlingen van verschillende basisscholen, op ons kantoor en dat vinden onze collega’s ontzettend leuk om te doen.’
De klas als spiegel van de samenleving
De leerlingen reageren enthousiast op de lessen. Ze herkennen zich in de voorbeelden en durven vragen te stellen. Gastdocenten merken hoe relevant de onderwerpen zijn. Van influencers op YouTube tot online aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn: het komt allemaal voorbij. ‘Het gaat niet alleen over later geld verdienen, maar ook over nú slimme keuzes maken. Daarbij vinden kinderen het super interessant om les te krijgen van iemand anders dan hun eigen juf of meester. Een verhaal over phishing en skimming maakt dan toch op een andere manier indruk,’ zegt Rosa. De lessen bieden bovendien een inkijkje in de leefwereld van kinderen. Christèl: ‘Sommige verhalen raken je. Je realiseert je dat je in een bubbel leeft en dat het heel waardevol is om dat perspectief te verbreden.’
De leerlingen hadden graag nóg meer gastlessen gehad. Eén leerling wilde zelfs bij de Rabobank gaan werken, zodat hij zelf deze gastlessen kon gaan geven!
Een gedeelde droom: financiële educatie voor iedere leerling
De droom? Financiële educatie voor álle kinderen. ‘Het zou fantastisch zijn als dit landelijk wordt uitgerold. We hebben natuurlijk het Nationaal Geldexamen dat leerkrachten gratis kunnen aanvragen. Maar juist door die combinatie met collega’s van Deloitte en Rabobank voor de klas, vergroot je die impact nóg meer,’ zegt Josine. ‘Uiteindelijk is de ultieme droom dat financiële gezondheid bij kinderen gewoon in het standaard curriculum wordt opgenomen. Een les financiële educatie is in principe net zo belangrijk als een les taal!’
Dit artikel is geschreven door Uitgeverij Zwijsen.