Interview met José Engelen en Iris van der Harst van Equans

HR-business partner en landelijk coördinator voor JINC José Engelen en Chief Procurement Officer Iris van der Harst van Equans delen hun ervaringen en persoonlijke drijfveren. “Als jongeren ontdekken waar hun kracht ligt, worden ze zelfverzekerder. Dat maakt een wereld van verschil.”

12 december 2024

 

Hoe passie en coördinatie bij Equans bijdragen aan de missie van JINC

Bij Equans, een toonaangevend technisch dienstverlener, wordt maatschappelijke impact niet alleen besproken maar ook geactiveerd. Door de samenwerking met JINC bieden medewerkers jongeren nieuwe perspectieven op werk en hun eigen talenten. José Engelen en Iris van der Harst laten zien hoe passie en coördinatie van binnenuit een wereld van verschil maken. De respectievelijk HR-business partner en landelijk coördinator voor JINC en Chief Procurement Officer delen hun ervaringen en persoonlijke drijfveren.

“Iedereen heeft het druk, maar het is zó waardevol om mee te doen”

José werkt inmiddels drie jaar bij Equans en is al twee jaar intensief betrokken bij JINC. Ze heeft bijna alle projecten meegedaan, van Bliksemstages tot Sollicitatietrainingen en vindt het belangrijk om jaarlijks actief bij te dragen:“Ik wil elk jaar minstens één dag iets doen voor JINC.”

Wat haar motivatie extra kracht geeft, is de impact die zij ziet op de jongeren én haar collega’s. “Het is niet alleen waardevol voor de jongeren, maar ook voor jezelf. Het verbreedt je blik en brengt je terug naar de essentie van waar we het voor doen.” Ze benadrukt dat het persoonlijk benaderen van collega’s, zoals direct vragen of ze mee willen doen, de meeste van hen over de streep trekt om vrijwilliger bij JINC te worden.

Kleine ontmoetingen, grote impact

José groeide op in een groot gezin waar alles draaide om creativiteit en zelfredzaamheid. “Mijn vader zei dat ik iets moet doen wat bij mij past en niet studeren om te studeren. Hij stimuleerde mij hier ook in.”

Beiden weten uit eigen ervaring hoe belangrijk een rolmodel kan zijn. José ontmoette als jongere op haar bijbaantje Truus, vestigingsmanager bij het Kruidvat, die haar wees op de opleiding Academie Mens en Arbeid. “Ik wist niet eens wat het was, maar dankzij haar advies ben ik gaan kijken, en het klopte precies.” Voor Iris speelde haar decaan een vergelijkbare rol: hij gaf het advies om naar de Hotelschool te gaan, wat de basis werd van haar carrière. Iris: “Iedereen verdient iemand die sneller dan jijzelf ziet waar je goed in bent en je de weg wijst.”

Iris: “Een brede start bracht me verder dan ik ooit had gedacht”

Iris had als jongere geen vastomlijnd idee over wat ze wilde worden. “Ik wist totaal niet wat ik wilde, en ik had geen idee dat mijn huidige vak überhaupt bestond. Het inkoopvak is pas de laatste tien jaar echt prominent een afdeling binnen bedrijven geworden.” Ze werd ook geïnspireerd door haar moeder, die werkte in een tijd waarin dat nog bijzonder was. “We gingen naar de eerste kinderopvang in Hilversum – er was er maar eentje. Het was voor ons heel normaal, maar achteraf zie ik hoe vooruitstrevend mijn moeder was. Zij liet me zien hoe belangrijk het is om je eigen pad te volgen.”

Iris waardeert de vrijheid die ze als jongere kreeg van haar ouders, zelfs toen ze een tussenjaar nam tijdens haar hbo-studie. “Ze maakten zich geen zorgen en zeiden: ‘Dat komt wel goed.’ Die ruimte heeft me geholpen om mijn weg te vinden.”

“Ik wens elke jongere een ‘Truus’ of decaan”

Als Chief Procurement Officer kwam Iris via José in aanraking met JINC. “Een van mijn eerste mails ging over JINC Baas van Morgen. Natuurlijk wilde ik meedoen!”

“Ik wens dat jongeren meer zelfvertrouwen krijgen in hun kracht. Vaak ligt de focus op wat je níet kunt, maar je sterktes ontdekken maakt een wereld van verschil. Daarom wens ik iedere jongere een decaan of een ‘Truus’: iemand die jouw talenten sneller ziet dan jijzelf.”

De ontmoetingen met Truus en de decaan laten José en Iris zien hoe belangrijk het is om jongeren perspectief te bieden. Dit motiveerde hen om zich met hart en ziel in te zetten voor projecten zoals JINC Baas van Morgen. Iris: “Tijdens dit project helpen we jongeren niet alleen om te dromen, maar ook om de eerste stappen te zetten richting hun toekomst.”

JINC Baas van Morgen: jongeren laten ontdekken wat mogelijk is

Via José kwam Iris al snel na haar aanstelling bij Equans in aanraking met JINC. Een van haar eerste projecten was JINC Baas van Morgen, waarbij ze scholier Rowena begeleidde. “Rowena had een administratief profiel, maar ontdekte bij ons hoeveel rollen je met die achtergrond kunt vervullen. Ik denk dat we haar echt geholpen hebben om verder te kijken.”

José voegt toe: “We waren onder de indruk van Rowena’s doorzettingsvermogen en positieve houding, ondanks haar persoonlijke uitdagingen. Je gunt zo iemand gewoon het beste.”

Voor Iris en José laten zulke momenten zien hoe belangrijk het werk van JINC is. Iris: “Als jongeren ontdekken waar hun kracht ligt, worden ze zelfverzekerder. Dat maakt een wereld van verschil.”

Samenwerking tussen Equans en JINC: gestructureerde groei

Onder José’s coördinatie heeft Equans sinds twee jaar een meer gestructureerde aanpak ontwikkeld. Ze zorgt ervoor dat collega’s zich inzetten als vrijwilliger op JINC-projecten. “We zijn van losse contacten vanuit Equans-kantoren met JINC-vestigingen naar een landelijke samenwerking gegaan. Nu weten mensen ons goed te vinden. Dat geeft meer impact, maar er is nog veel te winnen. Ik zou graag meer collega’s zien die zich aanmelden; ze vinden het vaak zó leuk als ze eenmaal meedoen.”

Zij ziet ook een strategisch voordeel: “Steeds vaker vragen bedrijven ons wat we doen op het gebied van SROI en duurzaamheid. Dat JINC een onderdeel is van onze maatschappelijke inspanningen, maakt ons verhaal sterker.”

Wensen voor de toekomst

José en Iris dromen van een wereld waarin jongeren hun talenten volledig kunnen benutten. José: “Werk moet een veilige plek zijn waar iedereen welkom is. Dat is goed voor bedrijven én voor de samenleving.”

Iris besluit met een persoonlijke wens: “Dat jongeren niet alleen hun sterke punten ontdekken, maar ook leren hoe ze die kunnen inzetten. Dat kan bij een organisatie, vrijwilligerswerk of iets voor jezelf zijn. Ik wens dat ze daar wat zelfverzekerder in kunnen worden. Vooral als je wat jonger bent, wordt er vaak gelet op wat je niet goed doet. Maar kijk eens naar waar je wel goed in bent. Dat je handvatten kan krijgen voor hoe match ik nou mijn sterktes met deze club of deze omgeving of dit type werk. Als je weet waar je goed in bent, gaat alles makkelijker.”

Met hun inzet en visie bewijzen José en Iris dat maatschappelijke betrokkenheid binnen bedrijven niet alleen een waardevol doel is, maar ook een bron van persoonlijke groei en inspiratie voor iedereen die erbij betrokken raakt.