Een blik op JINC en kansengelijkheid
Interview met Rutger Ploum
Interview met Rutger Ploum
16 mei 2024
Rutger Ploum is managing partner van het toonaangevende advocaten- en notarissenkantoor Ploum in Rotterdam en actief lid van de Raad van Advies van JINC Rotterdam. Hij deelt inzichten over de impact van JINC op jongeren en de voortdurende strijd tegen kansenongelijkheid. Rutger’s betrokkenheid bij JINC strekt zich uit over vele jaren, waarbij zijn enthousiasme en toewijding aan het ondersteunen van jongeren opvallend is.
Rutger benadrukt het belang van blootstelling aan verschillende carrièremogelijkheden voor jongeren, vooral die uit achtergestelde gemeenschappen.
“Veel van onze medewerkers zijn betrokken bij JINC. Vooral onze jonge collega’s vinden het leuk om in die klassen te komen, om sollicitatietrainingen te geven en om te kijken hoe je jongeren kunt aanzetten. We doen ook al jarenlang veel voor de IMC Weekendschool.”
Hij vervolgt: “Jammer genoeg krijg je nog steeds minder kansen in de maatschappij als je wieg staat in een achterstandswijk, zeker als je dat vergelijkt met kinderen die geboren zijn in een gezin met twee ouders die gestudeerd hebben en die in alles hun kinderen helpen en aanmoedigen. Met JINC willen we deze kansenongelijkheid tegengaan.”
Opvallend is zijn nadruk op het belang van het creëren van zelfwaarde en zelfvertrouwen bij jongeren. Hij deelt ontroerende anekdotes over ontmoetingen met deelnemers van JINC-programma’s, waarbij hij benadrukt hoe zelfs kleine gebaren van ondersteuning een verschil kunnen maken in het leven van een jongere.
“Ik zie met zo’n Sollicitatietraining ook dat in het begin niet iedereen even gemotiveerd is in de klas. Soms zit een enkeling te klieren. Dat is best pittig en dan moet je even hard werken. Het leuke en uitdagende is juist om ook de minder gemotiveerden aan te spreken en erbij te betrekken en dan doen ze – altijd! – uiteindelijk toch mee. Hoe leuk is dat. Dat geeft een goed gevoel, zeker als ze uiteindelijk toch hun best doen en je ziet hoe trots ze zijn als ze van hun klasgenoten een complimentje krijgen.”
“Het kost niet veel tijd om impact te hebben op kinderen; al is het er maar één. Dat is toch net als het liedje ‘Ik heb een steen verlegd, in een rivier op aarde’. Kijk eens wat je voor elkaar kunt betekenen, hoe klein en miniem ook. Een netwerk is ongelofelijk belangrijk in je leven. Dus onderdeel mogen zijn van het netwerk van die kinderen is heel bijzonder. En het kost je maar een ochtend, dus waarom niet?”
Rutger en zijn kantoor doen al jaren mee aan JINC Baas van Morgen. “Wat is dat nou, een advocaat en wat doet die? Het is vaak voor jonge kinderen best wel een elitair beroep, waar ze niet veel van weten, anders dan uit de krant of van tv. Kinderen kennis laten maken met die wereld, dat is toch wel heel erg leuk.”
“Het gaat natuurlijk ook om zelfredzaamheid en eigenwaarde. We krijgen helaas niet allemaal dezelfde kansen, maar we maken ook niet allemaal dezelfde keuzes. Ik adviseer altijd de keuze van je hart te volgen. Als jij graag schilder wil worden, kijk eens of je schilder kunt worden. Als jij graag politieman wil worden, probeer dat vooral. Dat is ook wat ik de kinderen van JINC Baas van Morgen altijd meegeef, kijk wat je zelf leuk vindt en ga dat exploreren. Kijk ook eens of er mensen zijn die je daarbij kunnen helpen en zo niet: klop aan bij je juf of meester of de school.”
Rutger praat over zijn visie op diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt, waarbij hij pleit voor een grotere vertegenwoordiging van diverse achtergronden in alle sectoren.
“Wij zijn nu het grootste Rotterdamse advocatenkantoor. Mijn droom is dat je hier over 10-15 jaar binnenkomt en wij een echte afspiegeling zijn van de stad. Dat is moeilijk te verwezenlijken, dus we moeten als stad en ik denk ook als bedrijfsleven in die Rotterdamse regio echt werk maken van diversiteit en inclusie. Dat moeten we samen doen. Gemeente, onderwijsinstellingen, en bedrijfsleven. Hoe? Blijven proberen, je hebt tegenslagen, maar blijf het proberen. Het barst hier van talent wat goed inzetbaar is. Elke persoon telt, zeker in een stad die zo internationaal is als deze. Alle bedrijven, inclusief advocatenkantoren, zouden een afspiegeling moeten zijn van die diversiteit.”
Hij onderstreept de rol van bedrijven en organisaties zoals JINC in het bieden van kansen aan alle kinderen, ongeacht hun achtergrond. Hij roept op tot een bredere betrokkenheid van bedrijven, waarbij hij benadrukt dat het de maatschappelijke verantwoordelijkheid van alle organisaties is om jongeren te ondersteunen en kansenongelijkheid aan te pakken.
“We hebben de maatschappelijke plicht om kinderen verder te helpen, niemand uitgezonderd. Daar moet iedereen aan werken. Ieder bedrijf hier in de Rotterdamse regio zou daarom partner moeten zijn van JINC.”