Digitale Vaardigheden Special

Maak kennis met de Digitale Vaardigheden Special

Tijdens het JINC-project Digitale Vaardigheden maken basisschoolleerlingen van groep 5 en 6 op een speelse en interactieve manier kennis met de wondere wereld van IT. Ze ontdekken hoe computers denken, wat algoritmes zijn en hoe je zelf een robot kunt programmeren. Tijdens de Digitale Vaardigheden Special, gaan we nog een stap verder.

6 juli 2025

De ochtend wordt feestelijk geopend door een inspirerend rolmodel, zoals een wethouder of een directeur uit het bedrijfsleven of de IT-sector. Aansluitend krijgen alle leerlingen samen een interactieve les van een gastspreker uit de IT-sector.

Daarna gaan de leerlingen zelf aan de slag. Tijdens de les De Sandwichrobot oefenen ze op een speelse manier met digitale vaardigheden en maken ze kennis met de basisprincipes van Computational Thinking. Door een robot te programmeren die een boterham moet smeren, leren ze hoe een algoritme werkt en ontdekken ze hoe belangrijk het is om een proces stap voor stap en nauwkeurig te beschrijven.

Het belang van Digitale Vaardigheden

De IT-sector is de snelst groeiende sector van Nederland, en de vraag naar gekwalificeerde professionals blijft stijgen. Een sector vol kansen dus! Toch is het niet vanzelfsprekend dat alle kinderen van huis uit digitale geletterdheid meekrijgen.

Tijdens deze ochtend worden kinderen zich bewust van de digitale wereld om hen heen én ontdekken ze hoe leuk technologie kan zijn. Ze vergroten hun digitale weerbaarheid, ontwikkelen belangrijke 21e-eeuwse vaardigheden en krijgen een realistisch beeld van de mogelijkheden binnen de IT-sector.

Ik wist helemaal niet dat computers zo dachten. Nu wil ik later ook iets met techniek doen!

(deelnemende leerling uit groep 6)

Zet jij je in voor de volgende generatie?

Als bedrijfsvrijwilliger laat jij kinderen via de Sandwichrobot-les ontdekken hoe leuk en belangrijk digitale vaardigheden zijn. Je hebt geen IT-achtergrond of ervaring nodig. Bovendien sta je er nooit alleen voor: je wordt altijd gekoppeld aan een andere vrijwilliger. Je mag dus ook een collega, vriend(in) of familielid uitnodigen om samen de les te geven.

JINC zorgt voor een goede voorbereiding. Vooraf ontvang je een duidelijke handleiding boordevol praktische tips, en je krijgt een uitgebreide briefing van een half uur. De activiteit zelf vindt ’s ochtends plaats en duurt ongeveer 3 uur. Daarna sluiten we samen af met een gezellige lunch en evaluatie. De totale tijdsinvestering bedraagt zo’n 4 uur.

En het mooiste aan meedoen aan Digitale Vaardigheden: niet alleen de kinderen groeien door jouw inzet – jij als vrijwilliger óók. We horen vaak van vrijwilligers dat ze nieuwe kanten van zichzelf ontdekken, en leren van de frisse en open blik van de leerlingen.

Door mee te doen besefte ik hoe vanzelfsprekend digitale kennis voor mij is, maar dat dit voor veel anderen niet zo geldt. Juist daarom is het zo belangrijk om mijn kennis te delen.

(deelnemende vrijwilliger aan Digitale Vaardigheden)

Wil jij als professional de werknemers van morgen in Brabant introduceren en warm maken voor de IT-sector? Neem dan contact met ons op via Brabant@jinc.nl.