“Hij is echt zwaar!” roepen de kinderen uit groep 6 van de Shrilaksmi School als ze de goudstaaf mogen optillen. “Als je dit in je broekzak stopt, dan zakt je broek af,” giechelt Marciano. Gelukkig was de goudstaaf nep, en lagen de échte goudstaven in de grote kelder van De Nederlandsche Bank. De kinderen waren op TaalTrip Goud & Geld, de nieuwste TaalTrip van JINC. Tijdens de rondleiding bij het bezoekerscentrum van De Nederlandsche Bank kregen ze allemaal moeilijke woorden te zien, zoals bankbiljet, handel en contant. Op de vraag hoeveel de goudstaaf waard is, moesten de leerlingen lang nadenken. De schattingen liepen uiteen van € 35.000 tot 35 miljoen euro per goudstaaf. Rowena zit er uiteindelijk het dichtste bij; de goudstaaf is 500.000 euro waard.

 

Na de goudstaven mochten de leerlingen naar het vals geld lab, waar ze echt geld van vals geld moesten onderscheiden. Van tevoren hadden ze gezien waar ze op moesten letten: het symbool, het reliëf en het kenmerk. De kinderen hadden goed opgelet bij de uitleg, want bijna iedereen had het goed! “Als ik naar de winkel ga, kijk ik voortaan altijd of dat ie echt is,” zegt Marciano.

 

Behalve TaalTrip Goud & Geld heeft JINC ook nog TaalTrip De Krant ontwikkeld bij De Volkskrant. Met deze twee nieuwe TaalTrips staat het totaal aantal TaalTrips dat JINC aanbiedt op 14. Tijdens een TaalTrip bezoeken basisschoolleerlingen uit groep 5 en 6 met hun klas een plek waar ze lastige woorden in een context zien. Veel kinderen beschikken over een beperkte woordenschat. Door deze woorden in de praktijk te ervaren, zijn ze in staat de lessen aardrijkskunde, geschiedenis en biologie beter te volgen.