Naar Schiphol of de Albert Heijn is niet alleen heel leuk of handig, maar voor sommige kinderen ook ontzettend leerzaam! In januari gingen 82 leerlingen uit de regio Kennemerland op TaalTrip ‘De Supermarkt’ bij de Albert Heijn in Schalkwijk en op TaalTrip ‘Het Vliegveld’ op Schiphol. Tussen de boodschappen en vliegtuigen leerden zij allerlei nieuwe woorden.

Albert Heijn 
De Albert Heijn in Schalkwijk deed voor het eerst mee aan het project TaalTrip van JINC en werd bezocht door 22 enthousiaste leerlingen uit groep 5 van basisschool de Meer. De leerlingen wisten dat ze naar de Albert Heijn gingen om daar nieuwe en moeilijke Supermarktwoorden te leren, maar het was een verassing dat ze tegelijkertijd ook een handje mee mochten helpen met allerlei leuke taken. Ze mochten zelf broodjes in een ‘verpakking’ stoppen en er vervolgens een ‘etiket’ op plakken, in het magazijn gooiden ze lege flessen in grote zakken en achter de kassa mochten ze hun zelf uitgezochte stroopwafels ‘afrekenen’. Tot slot namen ze een kijkje in de vriezer om te voelen hoe koud het daar nou eigenlijk precies is, héél koud!

‘Magazijn’, ‘statiegeld’, ‘streepjescode’ en ‘inkomsten’, voor de 22 leerlingen van basisschool de Meer geen onbekende woorden meer! In april ontvangt de Albert Heijn in Schalkwijk nog een groepje leerlingen die hopelijk, net als de leerlingen van de Meer, met een goed gevoel en een grotere woordenschat de deur uitlopen.

Schiphol
De drie TaalTrips ‘Het Vliegveld’ op Schiphol in januari waren ook een succes . Onder begeleiding van enthousiaste Taalgidsen van KLM maakten de JINC-leerlingen een leuke tocht over Schiphol en zagen zij tussen de vliegtuigen en de reizigers allerlei woorden in hun context. Een van de KLM-taalgidsen maakte grote indruk op de leerlingen door op de TaalTrip te verschijnen in haar werkkleding, een stewardessenpak.