In de rubriek ‘Vrijwilliger in het zonnetje’ maken we deze week kennis met Harm Uuldriks. Harm is vrijwilliger voor het project TaalTrip en laat de Rotterdamse jeugd met veel plezier kennismaken met de Rotterdamse haven. Vanaf het prille begin van de Haven TaalTrip neemt hij minstens één keer per maand een groepje leerlingen onder zijn hoede en leert hij ze alles over de grootste haven van Europa. Wat is zijn band met de Rotterdamse haven? En waarom vindt hij het belangrijk om de jeugd erover te leren?
Kun je iets vertellen over jouw band met de Rotterdamse haven?
Als geboren (1946) binnenschipperskind heb ik al vanaf mijn geboorte een speciale band met de Rotterdamse haven. In 1959 zijn mijn ouders “aan wal” gaan wonen. Mijn vader heeft gewerkt in de haven en is uiteindelijk als brugwachter met pensioen gegaan. Ik ben in 1974 in de beveiliging van de haven terechtgekomen en opgeklommen tot marketing manager van de Haven Beveiligingsdienst. In totaal heb ik 37 jaar in de Rotterdamse haven gewerkt.
Waarom vind je het belangrijk om de Rotterdamse jeugd kennis te laten maken met de haven?
15% BNP wordt in de Rotterdamse haven verdiend en ruim 90.000 mensen zijn direct/indirect in hun werk aan de haven verbonden. Het is belangrijk om de jeugd daarop te wijzen! De haven biedt ontzettend veel kansen, maar heeft bij veel kinderen een slecht imago. Ze willen in een mooie auto rijden, een pak dragen en denken dat in de haven niet te kunnen vinden. In Amsterdam zijn veel kinderen onder de indruk van de Zuidas, maar in Rotterdam kennen veel kinderen de haven niet, terwijl het een gigantisch industrieel complex is.
Welk verhaal over de haven vertel je het liefst aan de leerlingen?
Het liefst vertel ik over het grotere geheel van de haven en hoe alles in de haven met elkaar samenhangt.
Wat geeft jou het meeste energie tijdens een TaalTrip?
Ik vind het het leukst als ik merk dat de kinderen enthousiast en leergierig zijn. Daarnaast ga ik graag de dialoog met ze aan en zoek ik de interactie op. Ook de wat brutalere kinderen houd je zo bij de les. Ze stellen vaak veel vragen en zijn zichtbaar onder de indruk van alles wat te zien, de schepen, containers en de uitkijktoren.
Wat wilde jij worden toen je vroeger klein was?
Ik heb vroeger eigenlijk nooit nagedacht over wat ik wilde worden. Ik ben een geboren binnenschipperskind, kom uit een arbeidersfamilie en zat op een schippersinternaat. Er werd niet gesproken over ander werk dan in de haven. Dokter of piloot worden was niet aan de orde. Dat was exquise en ‘niet voor jou’.
Welke gebeurtenis in je (werkende) leven is belangrijk voor je geweest?
Heel veel ervaringen en leermomenten hebben mij gevormd en dat probeer ik door te geven.
Wat is jouw leukste JINC-verhaal?
Tijdens een van de TaalTrips vroeg ik wat de kinderen later wilden worden. Een jongentje vertelde heel enthousiast en opgewekt dat hij Paleontoloog (wetenschap die fossiele resten of sporen van organismen bestudeert) wilde worden. Toen ik hem vroeg of hij weleens in FutureLand, het informatiecentrum van de Tweede Maasvlakte, was geweest bleek hij dat niet te kennen. Ik heb hem aangeraden om zeker een keer op bezoek te gaan en dat zou hij doen!
Wat is het beste advies dat je een leerling hebt meegegeven?
Geloof in jezelf en als je wilt kun je meer dan je denkt.
Over de Port Rangers Haven TaalTrip:
Port Rangers Haven TaalTrip vergroot de woordenschat van de leerlingen met haven gerelateerde begrippen en zorgt voor bredere kennis van deze wereld. De gemeente Rotterdam, de ondernemersvereniging Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam zijn de initiatiefnemers van dit programma. JINC vormt een van de twee uitvoerders van het project en doet dit door middel van het JINC-project TaalTrip, op locatie bij het EIC in Rozenburg.