Op woensdag 1 april werden ruim 100 leerlingen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt met een sollicitatietraining aan de Amsterdamse Zuidas. Directeuren en partners van verschillende bedrijven op en rondom de Zuidas leerden de jongeren de fijne kneepjes van het solliciteren. Trainers van onder andere Kempen & Co, Accenture, Willis, NautaDutilh en Höcker Advocaten namen deel aan het Zuidasevent van JINC.

Doel van het jaarlijkse Zuidasevent is om leerlingen voor te bereiden op het solliciteren bij een bedrijf. Handig voor het vinden van een bijbaan, maar ook voor later. Veel jongeren weten zich namelijk geen raad tijdens een sollicitatiegesprek. Het gaat daarom vaak mis: ze komen ongeïnteresseerd over, zijn niet goed voorbereid en hebben weinig kennis van het bedrijf waar ze solliciteren. ‘Een sollicitatietraining komt van pas tijdens het zoeken naar een bijbaan en is een goede voorbereiding op de arbeidsmarkt na school. En dat is in deze tijd geen overbodige luxe, zeker niet wanneer je uit een omgeving komt waar het vinden van werk geen vanzelfsprekendheid is’, aldus Daniël Roos, directeur JINC.

140 leerlingen van College de Meer uit Amsterdam kregen op 1 april sollicitatietraining. Het was een inspirerende ochtend voor zowel de leerlingen als de trainers. “Ik moet goed vertellen waarom ik ergens wil werken en niet te zacht praten”, vertelt een van de leerlingen. Allerlei leerzame tips en tricks passeerden de revue: “95% van een succesvol gesprek bestaat uit voorbereiding. Stop daar daarom veel tijd in. Lees de website van het bedrijf waar je graag wilt werken door en oefen het gesprek met iemand. Laat je sollicitatiebrief ook lezen aan bijvoorbeeld een vriend of vriendin. Zelf zie je soms foutjes over het hoofd.”

Deelnemende bedrijven

De volgende bedrijven namen deel aan het Zuidasevent van JINC: ABN AMRO BANK, Accenture, Akzo Nobel, Canal Company, Confius, DLA Piper, Höcker Advocaten, Houthoff Buruma, HVK Stevens, ID&T, Kempen & Co, Mercedes-Benz Nederland, Nauta Dutilh, S Buddy, Start People, USG Restart en Willis.