“Meester! Meester! Dit is de eerste keer dat ik zo’n vrachtschip in het echt zie!”, roept Ali van de Wilhelminaschool tegen Bas Janssen, directeur Deltalinqs (ondernemersvereniging van de haven- en industriële bedrijven in de Mainport Rotterdam). Samen met nog vijftig andere leerlingen was Ali op Port Rangers Haven TaalTrip in de Rotterdamse haven, met Bas als een van de Taalgidsen. Een regenachtige ochtend met natte kleren tot gevolg, maar dat maakte het zien van gigantische schepen en containers niet minder spectaculair! 

Vol bewondering staan de leerlingen aan het begin van de Haven TaalTrip naar de rivier te kijken. Er varen schepen vol zand en containers langs. Bas vraagt de leerlingen wat er allemaal per schip vervoerd wordt. “Spullen, schoenen en fruit!”, antwoordt Raoul. Een andere leerling vult verrassend aan: “Liefde!”

Met verrekijkers in de aanslag vervolgden de leerlingen hun tocht. Onderweg leerden ze allerlei moeilijke woorden. Van ‘distributie’ en ‘aanmeren’ tot ‘overslag’ en ‘binnenvaartschip’. Doel van de Haven TaalTrip is om de woordenschat van leerlingen te vergroten en hun horizon te verbreden door kennis te maken met de haven.

Haven is pijler van Rotterdamse economie

Weinig jongeren kiezen voor een opleiding of beroep in de haven, omdat ze een verkeerd beeld hebben van het werk of er weinig over weten. Daarom maken ieder jaar meer dan 6.000 basisschoolleerlingen kennis met Europa’s grootste haven tijdens het project Port Rangers. “Veel van deze kinderen wonen rondom de haven, maar hebben er nog nooit kennis mee gemaakt. Dat kun je je haast niet voorstellen. De haven is de grootste werkgever om de hoek en dé pijler van de Rotterdamse economie. Daarom is het ontzettend belangrijk om leerlingen dit te laten zien. Over 10 à 15 jaar hebben we een heleboel nieuwe arbeidskrachten nodig en dat zijn deze kinderen”, vertelt Bas. “Samen met andere partijen willen we het onderwijs zo vroeg mogelijk aan de haven binden.”

Port Rangers

De Haven TaalTrip maakt onderdeel uit van het project Port Rangers. Dit project is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen uit Rotterdam om hen op bijzondere wijze kennis te laten maken met de Rotterdamse haven. Port Rangers wordt gedurende 8 jaar aangeboden voor de groepen 6 en 7. Scholen kunnen kiezen uit twee lespakketten: de Haven TaalTrip uitgevoerd door JINC en Steurtocht door de haven uitgevoerd door EIC Mainport Rotterdam. Het project wordt gefinancierd door de Gemeente Rotterdam, Deltalinqs en het Havenbedrijf Rotterdam.

Er zijn nog veel Haven Taalgidsen en gastdocenten uit bedrijven nodig voor het project.  Lijkt het je leuk om op pad te gaan met een groepje leerlingen om hen kennis te laten maken met de Rotterdamse haven en hen tegelijkertijd te helpen hun woordenschat te vergroten? Neem dan contact op met Elvin Meijntjes voor meer informatie, via Elvin@jinc.nl of 010 760 07 20.