Hiba: “Ik woon bij mijn opa en oma, zij volgen altijd het nieuws over het coronavirus en geven mij dan een samenvatting. Van mijn opa hoorde ik dat Rutte jongeren om advies had gevraagd. Ik dacht: ‘goed dat hij wil luisteren.’ Dan kan hij rekening houden met wat voor ons belangrijk is.

Ik denk dat het moeilijk gaat zijn om op school anderhalve meter afstand te houden. Bij mij worden de groepen gesplitst, in één lokaal staan dan negen tafels en stoelen. Er is zo meer ruimte, maar je moet toch langs elkaar. En dan is de pauze er nog.
Mijn school vraagt niet of leerlingen willen meedenken over hoe ze dit gaan organiseren. Dat geeft niets, vind ik. Maar ze hebben ons sinds corona wel veel te veel werk gegeven. In één week moeten we ineens zes verslagen inleveren! Dat is heel moeilijk om af te krijgen. Ik wil dus dat scholen met jongeren praten over of het gaat, of het wel te doen is allemaal. Dat ze het werk goed verdelen.

Ik vind het ook heel belangrijk dat scholen nadenken over hoe ze straks voor een goede sfeer kunnen zorgen. Het was best een moeilijke tijd, iedereen zat maar thuis achter de computer. Dus laten we de eerste dag een ‘break’ nemen. We kunnen best afstand houden van elkaar en toch leuke dingen doen. Zodat we ons weer echt een klas voelen. Ik ben bang dat de leraren direct aan de bak willen. Het zou goed zijn als geregeld wordt dat ze dat niet doen.
Er zijn best veel jongeren zijn voor wie het moeilijk is om thuis te leren. Niet voor mij, ik heb mijn eigen kamer en kon van school een laptop lenen. De belangrijkste tip die ik Mark Rutte zou geven, is om ervoor te zorgen dat elke school dat regelt. Dat iedereen een laptop heeft en dat er voor kinderen die in heel drukke huizen wonen, een rustige plek komt om te leren. Bijvoorbeeld in het buurthuis.
Michelle: “Ik hoorde dat Mark Rutte zei dat sommige jongeren somber zijn geworden van corona. Ik denk dat dat wel klopt, want niet iedereen heeft een goede thuissituatie. Het is fijn voor hen om te voelen dat iemand anders dat begrijpt, denk ik.

Ik zou het eerlijk vinden als kinderen voor wie het thuis lastig is, straks het vaakst op school mogen zijn. Misschien dat ze na de les in een lokaal naast de leraar kunnen werken, bijvoorbeeld. Als is het maar voor uurtje, dan hebben ze in elk geval iemand om vragen aan te stellen en kunnen ze even goed opschieten.
Mijn school doet heel erg aan meedenken. Ook nu er corona is. Na elke persconferentie van Mark Rutte zeggen ze wat er besloten is en vragen ze onze mening. Vandaag vertelden ze dat we vanaf juni met zes kinderen in de klas zitten, en we bespraken met elkaar hoe we dat kunnen regelen. Ik zou het advies willen geven dat alle scholen zo naar hun leerlingen gaan luisteren. En om heel goed te letten op hoe ze de groepen indelen, want niet alle kinderen passen bij elkaar.

Zelf ben ik nog samen met school bezig om te zoeken naar een oplossing voor een probleem. Ik wil namelijk heel graag mijn heftruckcertificaat halen. Dat zou ik voor de zomervakantie gaan doen, maar het is nu uitgesteld. We moeten daar namelijk helemaal voor naar een magazijn in Veenendaal, en dat kan niet met alle kinderen tegelijk. Hopelijk vind ik met mijn leraar toch een oplossing. Dat zou ik ook als tip geven: geef niet direct op, probeer altijd of iets niet tóch kan.”