Moeilijke woorden leren op het stadhuis, waar denk je dan aan? Raadsleden, voorzitter, democratie? Voor de leerlingen uit groep zes van de Agnesschool zijn het inmiddels geen onbekende begrippen meer. Zij gingen op donderdag 3 oktober als eerste op TaalTrip ‘Het Stadhuis’. Bij TaalTrip leren basisschoolleerlingen moeilijke woorden in de context. Een goede woordenschat is de basis van (school)succes.

Politiek & plannen
Na een korte inleiding over het Stadhuis gingen de leerlingen samen met de bode op pad richting de centrale hal, raadzaal en de trouwzaal. Onderweg konden leerlingen verschillende woorden in het echt ervaren, zoals ‘Voorzitter’, ‘De mening’ en ‘Raadsleden’. Na een rondleiding gingen de leerlingen op bezoek bij het college van Burgemeesters & Wethouders. Samen met de gemeentesecretaris bedachten ze een plan voor Rotterdam: ‘Wat willen we veranderen in Rotterdam?’, ‘Waarom willen we dat?’ en ‘Hoe gaan we dat aanpakken?’. Onder begeleiding van een lid van Leefbaar Rotterdam vervolgden de leerlingen hun weg naar het onderdeel ‘Politiek’, waar zij onder andere de woorden ‘Campagne’ ‘Politiek’ en ‘Democratie’ leerden.

Bijzondere ontmoeting
Het laatste onderdeel van de TaalTrip kreeg onverwacht een spannende wending! Als kers op de taart werden de leerlingen bij aanvang van de Raadsvergadering welkom geheten door burgemeester Ahmed Aboutaleb. Ze waren erg onder de indruk en vonden het heel leuk dat de burgemeester hen een hand kwam geven. ‘Ik ga mijn handen nooit meer wassen!’, aldus een leerling.

Dit najaar gaan ruim 280 leerlingen op TaalTrip naar verschillende locaties, zoals het Zuiderpark (Natuur), de Buurt (in samenwerking met woningbouwcorporatie Woonstad), Supermarkt (met Albert Heijn) en Bank (Rabobank) en drie groepejes gaan op TaalTrip ‘Het Stadhuis’, met een beetje geluk kunnen ook zij de burgemeester de hand schudden!