AMSTERDAM-JINC.Baas van Morgen 2019.

Taalbaas.nu
Doelgroep: Leerlingen tussen de 12 en 18 jaar
Deze zomer krijg je via Taalbaas.nu gratis hulp bij het lezen en schrijven in het Nederlands. Goed worden in taal, dat doe je door meters te maken: je meer je leest, schrijft, spreekt en hoort, des te beter zal het gaan. De taalbazen willen je daarbij helpen, en maken omgaan met taal nog leuk ook! Je kunt je aanmelden voor een sessie met bijvoorbeeld actrice Abbey Hoes of schrijver Alex Boogers. Ze geven je tips, je kunt ze alles vragen. Welke boeken kan ik lezen? Hoe kan ik oefenen met taal door liedjes mee te zingen? Welke kranten kan ik lezen? Hoe kan ik zelf schrijver of acteur worden? De taalbazen zijn je docenten deze zomer. Boek snel een sessie, dan kan nog tot 28 augustus.

Thuisschoolmaatje
Doelgroep: Leerlingen Voortgezet onderwijs
Thuisschoolmaatje is een initiatief van Academie Tien uit Utrecht en de VO-Raad. Doel is om leerlingen in heel Nederland – voor  wie onderwijs op afstand niet zo makkelijk is – aan een maatje te kunnen koppelen. JINC heeft zich verbonden aan dit initiatief en gaat voor meerdere regio’s in het land de coördinatie op zich nemen. JINC beschikt over een heel groot netwerk van vrijwilligers die werkzaam zijn bij haar partners.

Studenten helpen scholieren
Doelgroep: Leerlingen Voortgezet onderwijs
Dit initiatief is gestart door studenten. Zij hebben veel meer vrije tijd in deze periode en deze site brengt deze scholieren en studenten bij elkaar. Er wordt een match gemaakt op basis van het vak waar leerlingen hulp bij nodig hebben/hulp kunnen bieden. Op deze wijze wil Studenten helpen Scholieren zoveel mogelijk leerlingen ondersteunen in hun educatie.

Squla
Doelgroep: Leerlingen Basisonderwijs
Met de ruim 70.000 quizzen en games van Squla oefent je kind op een leuke manier met alle vakken, gewoon thuis aan de keukentafel! Van rekenen en taal, tot topografie en Engels. Voor ieder kind in groep 1 t/m 8, op elk niveau.

Zwijsen
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Basisonderwijs
Thuisonderwijs voor basisscholen inclusief filmpjes waarin een leerkracht de lesinstructie geeft en PDF’s van de bijbehorende materialen. Wanneer je nog geen licentie hebt voor Zwijsen kun je nu een gratis proefversie aanvragen die geldig is tot het einde van het schooljaar.

School TV
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Basisonderwijs
School TV heeft voor groep 1 t/m 8 verschillende programma’s, filmpjes en quizzen online gezet voor leerlingen om thuis te kijken, die normaal in de klas worden gekeken ter aanvulling op de normale lessen.

ThiemeMeulenhoff
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Basis- en Voortgezet onderwijs
ThiemeMeulenhoff levert vrijwel al haar methodes online. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag en als docent heb je live inzicht in de voortgang en resultaten. Wanneer jouw school nog niet digitaal werkt, kun je nu tijdelijk een gratis licentie aanvragen via de website.

Athand
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Voortgezet onderwijs
AtHand Serious Gaming BV levert games om leren op afstand leuker en effectiever te maken. Dit doen ze normaal gesproken voor organisaties als Vodafone-Ziggo, Achmea, PwC en andere bedrijven. In deze bijzondere tijd, stellen ze de methodiek en software, kosteloos, beschikbaar voor het Nederlandse onderwijs.

Ooada klaslokaal
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Basisonderwijs
Video’s en livestream van lessen rekenen, taal, geschiedenis, biologie, muziek, beeldende vorming, dans, theater en andere vakken. Aangeboden voor scholen in Amsterdam maar landelijk toegankelijk.

Slimmer leren met ICT
Doelgroep: Docenten Basisonderwijs
Bezig met het inrichten of geven van les op afstand? Deze filmpjes helpen je verder op weg.  Met de visies van vijf experts over vijf thema’s: de  eerste digitale les, technisch lezen , Kleuterklas TV, digitale tools en Expliciete Directe Instructie op afstand. Onder leiding van pedagoog Pedro De Bruyckere van de Universiteit Leiden.

Thuis naar school
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Basisonderwijs
Op deze website worden er van 9:00 tot 12:00 uur lessen gestreamed voor groep 3 t/m 8.

FutureNL
Doelgroep: Docenten Basis- en Voortgezet onderwijs
Geeft thuisopdrachten, onderwijsplatforms en tips voor thuisscholing. Daarnaast is er een gratis hulplijn bij inrichten van thuisonderwijs voor docenten. 

Les op afstand
Doelgroep: Docenten/Ouders Basis- en Voortgezet onderwijs
Op lesopafstand.nl vind je alle betrouwbare informatie die je nodig hebt voor het verzorgen van onderwijs op afstand. Denk aan het organiseren van online lessen, het geven van instructies, toegang tot (digitaal) lesmateriaal en opdrachten, toetsen en online samenwerken met leerlingen. Bovendien vind je een overzicht van toepassingen, leermiddelen en leveranciers en verwijzingen naar inspiratie en tips op andere websites.

LessonUp
Doelgroep: Docenten Voortgezet onderwijs
Dankzij LessonUp kunnen leerlingen op afstand online de lessen van de docent volgen, huiswerk uitgedeeld krijgen en online toetsen maken. Als docent kun je tot 30 dagen gratis gebruikmaken van de Docentenlicentie van LessonUp.

Basisonderwijs online
Doelgroep: Ouders/Leerlingen Basisonderwijs
Als uw zoon of dochter extra wilt oefenen met bijvoorbeeld rekenen of spelling, dan kunnen ze gratis gebruik maken van beschikbaar lesmateriaal op Basisonderwijs online. Daarnaast bieden ze ook materiaal, spelletjes en filmpjes aan op andere vakgebieden, zoals biologie, muziek en mediawijsheid.

SkillsDojo
Doelgroep: Leerlingen Basisonderwijs (vanaf groep 4)
Met SkillsDojo ontwikkelen leerlingen toekomstgerichte en digitale vaardigheden als computational thinking, informatievaardigheden, ict-basisvaardigheden en mediawijsheid. Ook leren ze samenwerken en communiceren. De lessen van SkillsDojo kunnen vakoverstijgend ingezet worden. Je stelt zelf de leerdoelen vast en past vervolgens de missies in je lesprogramma in.

WNF Toekomstkunde
Doelgroep: Ouders/Leerlingen Basisonderwijs
Leerlingen van groep 5 t/m 8 kunnen zelfstandig aan de slag met dit lesmateriaal en leren over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren aan de hand van actualiteiten. Op de website kun je werkbladen downloaden en je aanmelden voor de lessen.

Muiswerk (flexi)
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Basis- en Voortgezet onderwijs
Op Muiswerk kunnen leerlingen onder andere oefenen met rekenen en taal. Voor docenten wordt nu tijdelijk Muiswerk Flexi gratis ter beschikking gesteld. Flexi is een interactief leermiddel met oneindig veel materiaal, formatieve toetjes, effectieve instructies en slimme feedback.

Rekentuin
Doelgroep: Docenten/Leerlingen Basisonderwijs
Extra oefenstof naast de rekenmethode of meer uitdaging voor al je leerlingen? Rekentuin is een online oefenprogramma ter aanvulling op je methode. In Rekentuin oefenen kinderen vanaf groep 1 t/m 8 spelenderwijs op hun eigen niveau rekenvaardigheden met uitdagende online rekenspellen.

Weekend Academie
Doelgroep: Ouders/Leerlingen Basis- en Voortgezet onderwijs
Weekend Academie is een organisatie met diverse programma’s voor kinderen en ouders om hen te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun mogelijkheden, vaardigheden en talenten. Samen willen ze het beste uit kinderen en ouders halen en hen coachen waar nodig, helemaal in deze bijzondere periode.  Daarom zijn veel van de programma’s nu online.

Flitscoaching – Weekend Academie
Doelgroep: Ouders/Leerlingen Basis- en Voortgezet onderwijs
Om ouders en kinderen met lastige vraagstukken  te ondersteunen, bieden de coaches van de Weekend Academie in Amsterdam-West Flitscoaching aan. Dit zijn vraagstukken als: “Hoe kan ik een duidelijke weekstructuur maken voor mijn kinderen?” 

Google Arts & Culture
Doelgroep: Leerlingen Basis- en Voortgezet onderwijs
Door de huidige omstandigheden kunnen we helaas geen uitstapjes maken met de klas of een museum bezoeken. Google Arts & Culture biedt hier een oplossing voor. Je kunt nu namelijk online in een virtuele omgeving door bijvoorbeeld het rijksmuseum wandelen!

Ter informatie: JINC heeft geen relatie met de meeste van deze initiatieven, deze pagina is puur bedoeld als overzicht. De lijst is bovendien niet uitputtend. Mis jij iets wat hier thuishoort? Mail ons op communicatie@jinc.nl