Misschien doe je het goed als het lukt om jezelf in het leven van je kinderen zodanig overbodig maken, dat je niet meer nodig bent. Gewoon omdat ze met jouw hulp, zelfstandig in het leven kunnen staan. Zoiets.

Steven Gudde
Steven Gudde

Zo zit ik voor mij uit de peinzen bij het typen van deze column. Vast omdat mijn dochter op de open dag van een universiteit is om te bepalen welke keuze ze na haar eindexamen gaat maken terwijl mijn zoon brugklassers rond leidt op ‘zijn’ VWO-school. Mijn kinderen zijn op weg naar buiten en mijn rol wordt steeds kleiner. Gelukkig kunnen ze allebei goed leren, zijn ze ambitieus en hebben ze alle kansen om hun weg in de wereld te vinden. Die ligt voor ze open.

Groter kon het contrast niet zijn toen ik een aantal weken geleden op een VMBO-school op Kanaleneiland in Utrecht sollicitatietraining gaf. Niet echt een omgeving waar je aan denkt als het gaat om kansen. Na een korte rit door de wijk is kansloos eerder de term die door je hoofd schiet.

Energie en ambitie

Daar stond ik dan met al mijn beelden en (voor)oordelen voor een klas meisjes met de leeftijd van mijn dochter, voor een klas met meer nationaliteiten dan er op de hele school van mijn kinderen aanwezig zijn. Jong volwassenen die óók op het punt staan de ‘grote’ wereld in te trekken om op eigen benen te gaan staan. Helaas wel met minder mogelijkheden. Niet alleen vanwege de opleiding, maar ook vanwege achtergrond en allerlei (voor)oordelen waar ze tegenaan zullen lopen.

Maar wat een energie en ambitie. Vragen, vragen en nog eens vragen. Ze wilden horen wat ze moesten en konden doen om gewoon een leuke ‘gewone’ baan te vinden. Eigenlijk ging het om meer dan een baan alleen. Het ging om een kans om zich verder te ontwikkelen. Een kans op zelfstandigheid en groei. Een kans om zich te ontworstelen van alles wat hen op de plaats houdt.

Betekenis

Deze jong volwassenen kunnen dat niet alleen. Daar hebben ze hulp bij nodig. Met hun opleiding en achtergrond komen ze vaak niet aan tafel. Dit zijn de mensen die voor werk en toegang tot de arbeidsmarkt zijn aangewezen op uitzendbedrijven, die hen kunnen helpen.

Voor deze mensen kunnen wij het verschil maken door wél in ze te geloven en hen bij werkgevers aan tafel te brengen. Wij zijn een springplank naar hun zelfstandigheid. De mogelijkheid om te ontwikkelen, te groeien en betekenis aan hun leven te geven.

Dan zijn we niet alleen maar uitzendbureau maar we ook een beetje opvoeder. In de goede zin van het woord. Totdat deze mensen ons niet meer nodig hebben omdat ze op eigen benen staan.