Woensdagmiddag 26 juni stond het hoogste gebouw van de Benelux, de Maastoren, in het teken van ondernemende jongeren. Maar liefst veertig VMBO-scholieren gaven tijdens een grootse finale presentaties over hun ervaringen met het programma Ondernemen doe je zo! van JINC. De feestelijke grande finale was compleet door bijdragen van o.a. acteur Peter Faber en jonge ondernemer Thijl Klerkx.

Met een workshop ‘wie waagt, die wint’ gaf Peter Faber de aftrap van de middag. Daarna was het de beurt aan de jonge finalisten. In kleine groepen presenteerden zij de professionele jury verbeterplannen voor een ondernemer bij hen in de buurt, zoals een bloemist, een sieradenwinkel en een slagerij. De jury was onder de indruk van de gedrevenheid van de leerlingen: ‘Het is mooi om te zien dat deze groep finalisten geboren ondernemers zijn, dat belooft wat voor de toekomst.’

JINC & Deloitte

De Grande Finale van Ondernemen doe je zo! is een initiatief van de Deloitte Fair Chance Foundation en JINC. Tijdens het project Ondernemen doe je zo! van JINC maken de jongeren kennis met theorie en praktijk over ondernemerschap. Ze krijgen workshops in de klas, interviewen een ondernemer bij hen in de buurt, maken een bedrijfsanalyse en stellen een plan op. Coaches uit het bedrijfsleven en zelfstandig ondernemers begeleiden de leerlingen.‘Veel jongeren denken: als ik ondernemer ben dan laat ik anderen voor mij werken, hoef ik niets te doen en rij ik in een dure auto! De realiteit is echter anders en dat ervaren de jonge deelnemers’, aldus Marloes Bakema van JINC.

JINC is sinds drie jaar maatschappelijke partner van de Fair Chance Foundation, het maatschappelijk platform van Deloitte. De Fair Chance Foundation van Deloitte biedt jongeren in achterstandssituaties een betere toekomst. Met tijd, geld en kennis. Zo wordt de doorstroom van deze jongeren naar de arbeidsmarkt verbeterd en kunnen ze uit hun situatie breken.