Het Buitenhout College in Almere, een drukke en dynamische school met meer dan 1.200 vmbo-leerlingen. Inge Kirsten is decaan en docent Engels op de school en zet zich iedere dag samen met haar collega’s vol passie in om ervoor te zorgen dat leerlingen goede keuzes maken en op de juiste plek terechtkomen. “Wij helpen de kinderen bij het ontdekken van hun kwaliteiten en komen er samen met hen achter wat zij zelf belangrijk vinden.”

Positief podium voor het vmbo

“Kwaliteiten ontdekken doe je door te ervaren”, vertelt Inge. Het project Sollicitatietraining van JINC is daar een illustrerend voorbeeld van. Op het Buitenhout College krijgen leerlingen uit de vierde klas TL en derde klas BBL en KBL één keer per jaar een training. “Een Sollicitatietraining is een levensles. In 1,5 uur tijd krijgen de kinderen tricks en tips mee die ze de rest van hun leven bij zich dragen en nodig hebben.” Tijdens de training oefenen de leerlingen een echt sollicitatiegesprek met professionals uit het bedrijfsleven. “Voor beide partijen levert het iets op”, zo benadrukt Inge.

“De trainingen vormen een win-win situatie. Zowel de leerlingen als de professionals leren ervan. Zo zien de professionals dat er heel veel talent schuilt in de kinderen. Veel mensen hebben een vertekend en negatief beeld van het vmbo, ze komen er nauwelijks mee in contact. Sollicitatietraining helpt om dit beeld bij te stellen”, vertelt Inge. Tijdens een training ontstaan ontmoetingen tussen twee werelden die elkaar nooit of zelden tegenkomen. Trainers zijn vaak blij verrast door de leerlingen en komen opgewekt en vol energie een training uitlopen. “De Sollicitatietrainingen vormen een positief podium voor het vmbo. De kinderen staan open voor feedback, hebben hun best gedaan op het schrijven van een goede brief en een netjes CV en ze passen de tips die ze krijgen direct toe. De trainers zien dat.”

‘Ik wil jou graag een stageplaats aanbieden’

Zo nu en dan leiden de gesprekken tussen de leerlingen en professionals tot hele bijzondere momenten. Ook tijdens de laatste training op het Buitenhout College ontstond een mooi gesprek met een nóg mooiere uitkomst. “Een van de kinderen, een techniekjongen, oefende het rollenspel met iemand van Mitsubishi. De jongen vertelde dat hij geen stageplek kon vinden en dat hij heel graag iets wilde doen in de techniek. Vervolgens raakten de twee verwikkeld in een gesprek over een turbomotor waarna de trainer van Mitsubishi afsloot met: ‘Ik wil jou graag een stageplaats aanbieden’. De jongen begon te blozen en het enige dat hij nog kon zeggen was: ‘Yes!’. En dan kan ik alleen nog maar denken: ‘Dit is echt helemaal top!’.